NaslovnicaVijestiŽena iz Bosne je 22 godine bila žrtva nasilja: Umjesto da njega...

Žena iz Bosne je 22 godine bila žrtva nasilja: Umjesto da njega pritvore, oni meni kažu šuti!

Žena iz Bosne je, poput mnogih čiji glas se ne čuje u javnosti, ispričala kako je 22 godine bila žrtva nasilja. Policija joj nije bila od pomoći!

Nedavno zlostavljana i ubijena Nizama nije bila izoliran slučaj, javlja novinarka Al Jazeera televizije Arduana Pribinja iz Gradačca.

U Gradačcu je organiziran u četvrtak, 17. kolovoza, novi protest na kojem se po ‘1.000 put’ govorilo o femicidu.

Prije protesta je održana i javna tribina o važnosti prevencije nasilja i sustavnog rješavanja tog društvenog problema.

S oba skupa, svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, upućen je niz zahtjeva. Između ostalog, traži se uvođenje pravne definicije femicida, uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida, osiguravanje adekvatnog sustava zaštite žrtava, hitne izmjene zakona o posjedovanju oružja, efikasniji sistem prevencije nasilja i usklađivanje kaznenih zakona s Istanbulskom konvencijom.

Žena je 22 godine trpjela nasilje

Novinarka Arduana Pribinja je u Gradačcu javno razgovarala sa ženom koja kaže da je više od dva desetljeća trpjela nasilje.

“Policija kada dođe kaže šta mi možemo pijanom čovjeku. Odvedemo ga i pritvorimo, ali on će se opet vratiti. Umjesto da njega pritvore, oni meni kažu šuti. Ne znam više ni sama koliko sam puta prijavljivala policiji nasilje u posljednje 22 godine.

Ja sam s četvero djece 2015. godine napustila kuću bilo je nemoguće to za izdržati. Kada sam se vratila i sigurne kuće predala sam dokumentaciju za razvod braka. Međutim, u međuvremenu moj muž je preminuo. A bilo je nemoguće živjeti u tom okruženju” kazala je Senada Joldić, žrtva obiteljskog nasilja.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare