U katoličkoj crkvi na Manhattanu upriličena izložba “Bog je trans”

U katoličkoj crkvi na Manhattanu upriličena izložba "Bog je trans". Iz Newyorške nadbiskupije poručili su kako su za izložbu saznali iz medija.

Na Manhattanu je organizirana trans izložba u katoličkoj župi, očito bez znanja nadbiskupije.

Prema New York Postu, izložba pod nazivom “Bog je trans” postavljena je pored oltara crkve sv. Pavla, koju vode članovi Misionarske družbe sv. Pavla apostola.

Adah Unachukwu, umjetnica koja stoji iza izložbe, predstavlja “queer duhovno putovanje” kroz tri koraka: Žrtva, Identitet i Zajedništvo/Pričest.

Slika Žrtve opisuje potrebu za napuštanjem stare životne uloge i identiteta kako bi se usredotočili na vlastite duhovne potrebe.

“Ne postoji đavao, samo prošli ‘mi'”, navodi se u opisu.

Identitet, koji je naznačen kao najutjecajnije djelo, postavlja pitanje “Kako izgleda svetost”, dok Zajedništvo stavlja “Boga i smrtnika na istu razinu”.

Reakcije vjernika su podijeljene

Iako će New York Post nazvati župu “vrlo liberalnom”, vjernici su imali različite reakcije. Jedan vjernik je istaknuo da “crkva ne bi trebala podržavati ovo”.

“Razumijem da postoje transrodne osobe. Molim za sve ljude, ali ima trenutaka kada je previše previše. Čini se da pokušavaju nametnuti svoju agendu drugima. Također, kada je moj prijatelj pitao svećenika o ovome, nije dobio odgovor. Ne možete postaviti nešto poput ovoga na oltar i sakriti se. To samo dovodi crkvu u nevolju”, istaknuo je.

Osamdesetogodišnja župljanka Cherri Ghosh ima puno pozitivnije mišljenje o izložbi.

“Ne razumijem umjetnost, ali ova crkva je vrlo liberalna, zbog čega je volim.”

“Stvarno su sadašnji, dok drugi to nisu”, zaključila je Ghosh.

Izložba je izvan okvira župe izazvala žustre komentare među katolicima na društvenim mrežama. Zanimljivo je da su iz Newyorške nadbiskupije saznali za događaj putem medija.

“Nismo imali ranije informacije o ovome”, izjavio je glasnogovornik nadbiskupije za Newsweek. “Ako su medijski izvještaji točni, to bi mogao biti razlog za zabrinutost. Istražit ćemo i razgovarati sa župnikom kako bismo dobili više informacija.”

Važno je napomenuti da je Vatikan već 2019. godine putem Kongregacije za katolički odgoj objavio dokument pod nazivom “Muško i žensko stvori ih: Prema putu dijaloga po pitanju rodne teorije i obrazovanja”. U tom dokumentu su kritizirani pokušaji rodne teorije da negiraju razlike i komplementarnost između muškaraca i žena, kao i nastojanja da se rod potpuno odvoji od spola.

Papa Franjo je također više puta oštro osudio rodnu teoriju, nazivajući njezino poučavanje u školama “ideološkom kolonizacijom”.

NAJNOVIJE!