Vatikan potvrdio da će se teme Sinode baviti pitanjima LGBTQ+ osoba i ređenju žena

Vatikan je prije 4 dana potvrdio koje će se teme provlačiti na Sinodi: bit će to pitanja LGBTQ+ osoba i mogućnost ređenja žena.

Sinoda Rimokatoličke Crkve o sinodalnosti u tijeku je od listopada 2021. Sastojat će se od dviju skupština koje će se održati u listopadu 2023. i listopadu 2024. i trajat će gotovo mjesec dana svaka.

Dok se rimokatolički biskupi iz cijeloga svijeta pripremaju za susret u Rimu ove jeseni, Vatikan je u utorak (20. lipnja) objavio dokument u kojem se navode teme kojima će se baviti, od LGBTQ+ osoba do ređenja žena. To su teme koje katolici laici smatraju važnima za današnju Crkvu.

Dokument, ili na latinskom Instrumentum Laboris, najnoviji je korak u Sinodi pape Franje o sinodalnosti, koja je započela 2021. godine dvogodišnjim savjetovanjem s katoličkim vjernicima. Ambiciozni projekt, djelomično potaknut papinom vizijom većeg uključivanja laika, a dijelom ispitivanjem koje je proizašlo iz krize seksualnog zlostavljanja svećenika, pojačao je napetosti između konzervativnih i progresivnih frakcija u Crkvi. Ali organizatori su novinarima na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dokument rekli da je Sinoda manje o politici, a više o slušanju Duha Svetoga, prenosi ChurchLeaders.

Iako su sinode tradicionalno ograničene na biskupe, organizatori su rekli da će laici sjediti s biskupima u radnim skupinama tijekom summita.

Plenarna skupština Sinode bit će usredotočena na strukturalnu i crkvenu organizaciju Crkve te na potrebu promicanja različitosti i jedinstva. Potonji će uključivati ​​ispitivanje crkvenih stavova i politika o LGBTQ+ katolicima, pitanje ređenja žena u đakonat i dobrodošlicu razvedenim i ponovno vjenčanim parovima, kao i poligamnim vezama.

Instrumentum Laboris predlaže pitanja kao što su: “Kako možemo stvoriti prostore u kojima se oni koji se osjećaju povrijeđenima od strane crkve i nepoželjni od strane zajednice osjećaju priznatima, prihvaćenima, slobodnima postavljati pitanja, a ne osuđivanima?” i “Koji su konkretni koraci potrebni za dobrodošlicu onima koji se osjećaju isključenima iz crkve zbog svog statusa ili seksualnosti?”.

Katolička LGBTQ skupina New Ways Ministry pohvalila je jezik i otvorenost vatikanskog dokumenta. Vatikanski dokument također se osvrnuo na potrebu za “sudjelovanjem žena u upravljanju, donošenju odluka, poslanju i službama na svim razinama Crkve”. Dokument izričito spominje mogućnost žena đakonica.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!