Vlasti u Bjelorusiji srušile evanđeosku crkvu: “Bog vidi našu tugu i ruganje zlih ljudi”

Buldožeri u vlasništvu Izvršnog odbora grada Minska započeli su s rušenjem evanđeoske crkve 20. lipnja, a u roku od jednog dana pretvorili su veliki dio zgrade u ruševine.

Tvrtka, Ured opunomoćenika za vjerska i etnička pitanja i Gradski izvršni odbor Minska nisu htjeli objasniti zašto je zgrada crkve New Lifea – koju je kupila 2002. – uništena.

Režim je 20. lipnja doveo buldožere da započnu uništavanje Pentekostne crkve New Life u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku. Kasnije tijekom dana veći dio zgrade pretvoren je u ruševine.

Odluka da se buldožerom sruši zgrada – iz koje je crkva deložirana u veljači 2021. – došla je od tvrtke Capital Construction Management Company, koja je u vlasništvu Izvršnog odbora grada Minska.

U video obraćanju 20. lipnja ispred uništene zgrade, crkveni pastor Vjačeslav Gončarenko opisao je uništenje kao “flagrantno bezakonje”. “Bog sve vidi”, dodao je, “i danas vidi našu patnju, našu tugu, našu bol. Vidi i danas ruganje zlih ljudi. Vidi njihovo bogohuljenje”.

Evangelical Focus intervjuirao je pastora Goncahrenka u lipnju 2021., a on je tada lamentirao da “država potiskuje sve što oni identificiraju kao neprijatelja” .

Režim je od 2002. opetovano odbijao zahtjeve Crkve New Life za dopuštenje da promijeni službenu oznaku bivše štale koju je kupila te godine u mjesto bogoslužja.

To je bilo u suprotnosti s iskorištenim željezničkim vagonom 500 metara od zgrade New Lifea koji je od siječnja 2001. bez zapreka režima koristila zajednica Bjeloruske pravoslavne crkve (Moskovska patrijaršija) koja podržava režim. Ta je zajednica sada izgradila crkvu, također bez ikakve režimske opstrukcije.

Andrej Arjajev, voditelj vjerskog odjela Ureda opunomoćenika za vjerska i etnička pitanja, apsolutno je odbio razgovarati o rušenju crkve New Life. “Neću davati nikakve komentare, pitajte Gradski izvršni odbor Minska”, rekao je za Forum 18 prije nego što je spustio slušalicu.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!