Ženi (60) iz Irana prijeti zatvor jer se obratila na kršćanstvo

Mina Khajavi iz Irana, šezdesetogodišnja obraćenica na kršćanstvo, suočava se s kaznom zatvora od šest godina. Optužena je za “djelovanje protiv nacionalne sigurnosti promicanjem ‘cionističkog’ kršćanstva”.

Khajavina muka započela je 2020. kada je uhićena, a proces njezinog izricanja kazne je pokrenut 2022. Ovi pravni postupci također su uključivali još dvije osobe: Malihe Nazari, sukršćansku obraćenicu koja je dobila paralelnu kaznu od šest godina, i iransko-armenskog pastora Josepha Shahbaziana, kojemu je izrečena teža kazna od deset godina.

Dok su Shahbazian i Nazari počeli služiti kaznu nekoliko mjeseci kasnije, ovoj ženi je zbog prometne nesreće kazna privremeno odgođena. 3. siječnja je dobila upute da se javi u zatvor Evin u roku od pet dana.

U donekle suprotnom razvoju događaja, Shahbazian i Nazari, obojica osuđeni po sličnim optužbama, uspjeli su osigurati prijevremeno puštanje na slobodu.

Shahbazianova prvotna kazna od dvije godine dodatno je smanjena od strane suca žalbenog suda navodeći nedovoljno dokaza prema članku 498. islamskog kaznenog zakona, koji se odnosi na organiziranje skupina koje se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Do rujna 2023. Shahbazian je dobio potpuno pomilovanje i pušten je na slobodu. Nazari, koja je oslobođena ranije 2023., navodno je puštena na slobodu zbog pogoršanog zdravlja njezina sina dok se borio s leukemijom.

Usred ove pravne sage, aktivisti gorljivo zagovaraju trenutačno i bezuvjetno oslobađanje Iranke Mine. Naglašavaju nepravdu njezinog zatvaranja isključivo na temelju njezine kršćanske vjere i strastveno mole Iran da prestane maltretirati kršćansku zajednicu.

Dok se ova zabrinjavajuća priča razvija, muka Mine Khajavi služi kao jasan podsjetnik na izazove s kojima se susreću određene vjerske manjine u određenim regijama, što potiče globalnu zabrinutost za vjerske slobode i ljudska prava.

NAJNOVIJE!