Znanstvenici potvrđuju Postanak 19: Biblijski grad je uništen eksplozijom 1000 puta jačom od atomske bombe

Sve veći broj znanstvenika potvrđuje događaj opisan u Postanku 19 o vatrenom Božjem uništenju Sodome i Gomore

Arheolozi i teolozi rade zajedno kako bi analizirali nedavna otkrića i objasnili što se dogodilo s drevnim gradom Sodomom koji se nalazi u biblijskoj starozavjetnoj knjizi Postanka.

Dr. John Bergsma, profesor teologije na Steubenvilleu, Franjevačkom sveučilištu u Ohiju, smatra da su dokazi otkriveni u Tall el-Hammamu koji se nalazi u južnoj dolini Jordana možda uzrokovani vrlo velikom eksplozivnom svemirskom stijenom, prema pisanju časopisa Relevant.

Iznenadni nestanak Tall el-Hammama prije otprilike 3.600 godina godinama je bio misterij za arheologe. U ruševinama grada nema znakova dugotrajne vojne opsade ili sukoba. Međutim, drugi znakovi ukazuju na drugačiji katastrofalni uzrok, izvještava CBN News.

Jedna stvar koja je privukla Bergsmin interes bili su tragovi ekstremne vrućine ostavljeni na fragmentima keramike, ostacima ljudskih kostura i drugim artefaktima. Ova vrsta toplinske štete vjerojatno bi mogla biti uzrokovana ogromnim asteroidom koji je eksplodirao iznad grada slično onome što opisuje Postanak 19,24-25 u Starom zavjetu.

“Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i sve raslinstvo na zemlji.”

Dokazi ukazuju na iznenadni destruktivni događaj visoke temperature koji se dogodio. Časopis Smithsonian izvijestio je da se komadi keramike s nalazišta izvana tope, ali su iznutra ostali netaknuti.

Osim toga, krhotine keramike pronađene na nalazištu Tall el-Hammam također su prekrivene trinititom. To je stakleni talog koji je ostao na pustinjskom dnu nakon testiranja nuklearne bombe Trinity na bazi plutonija 16. srpnja 1945. u blizini Alamogorda u Novom Meksiku. Staklo se prvenstveno sastoji od arkoznog pijeska uključujući zrnca kvarca i feldspata koji je otopljen atomskom eksplozijom.

Prisutnost Trinitita daje težinu teoriji da se u tom području dogodio događaj visoke energije, poput eksplozije/udara asteroida.

Bergsma je također ispričao za novine o jedinstvenom grotesknom stanju ljudskih ostataka na mjestu iskopavanja.

“Ljudski kosturi su potpuni do otprilike polovice kralježnice, a onda postoji samo opekotina, no na vrhu tijela nema ničega”, opisao je. “Pronašli su ogromne dokaze da je veliki toplinski udar s neba na oko 25C iznad horizonta spalio ove gradove blizance na jordanskoj strani rijeke.”

Mjesto Sodome i Gomore danas
Područje Sodome i Gomore danas

Razorna sila nekoliko puta jača od sibirske eksplozije

Steven Collins, dekan Arheološkog fakluteta na Sveučilištu Trinity Southwest i vodeći arheolog na Tall el-Hammamu teoretizirao je da je zračni udar iznad grada mogao biti veći od Tunguskog događaja 1908., eksplozije asteroida iznad udaljenog Sibira koja je uzrokovala masovno razaranje. Potrošilo bi čak i više energije nego kad je prva atomska bomba bačena na Hirošimu u Japanu u kolovozu 1945.

Prema NASA-i, 30. lipnja 1908. asteroid je pao u Zemljinu atmosferu i eksplodirao na nebu iznad Sibira. Lokalni očevici u rijetko naseljenoj regiji izvijestili su da su vidjeli vatrenu kuglu i čuli veliku eksploziju. Također su izvijestili o ogromnim šumskim požarima i stablima nošenim kilometrima.

Zbog udaljenosti mjesta, događaj je privukao malo pažnje. Prva znanstvena ekspedicija nije stigla do tog područja sve do 1927., ali je ipak pronašla dovoljno dokaza o uništenju asteroida uzrokovanom udarnim valom i toplinskim udarom od zračne eksplozije.

“Nasilni požar koji je okončao okupaciju u Tall el-Hammamu proizveo je otopljenu keramiku, sprženo kamenje temelja i nekoliko stopa pepela i ruševina koje su se uzburkale u tamno sivu matricu kao u Cuisinartu”, primijetio je.

U drugom koautorskom radu, arheolozi Phillip J. Silvia i Collins napisali su: “Fizički dokazi iz Tall el-Hammama i susjednih mjesta pokazuju znakove vrlo destruktivnog potresnog i toplinskog događaja koji bi se mogao očekivati ​​prema onome što je opisano u Postanku 19.”

U tom su radu zaključili da su Sodoma i Gomora uništene meteoritskim udarom zraka.

Rad izvorno objavljen u časopisu Nature Scientific Reports 2021., ali ažuriran prošlog svibnja, podupire Collinsovu teoriju da je događaj nad drevnim gradom bio “mnogo jači od Tunguskog događaja”.

Bomba bačena na Hirošimu imala je izmjerenih 15 kilotona energije, što je eksplozija ekvivalentna 15.000 tona TNT-a. Šteta u Tunguski izmjerena je na 5 megatona ili 5 milijuna tona TNT-a, piše list.

Koristeći superračunalo za analizu podataka na lokaciji, autori rada sugeriraju da je destruktivna sila u Tall el-Hammamu bila najmanje u rasponu od 15 megatona , uz eksploziju ekvivalentnu 15 milijuna tona TNT-a.

Postanak 19, 27-28 opisuje posljedice u dolini.

“Sutradan u rano jutro Abraham se požuri na mjesto gdje je stajao pred Jahvom, upravi pogled prema Sodomi i Gomori i svoj ravnici u daljini: i vidje kako se diže dim nad zemljom kao dim kakve klačine.”

Udar je generirao velike količine soli

Čini se da je visokoenergetski zračni udar također proizveo velike količine soli, što upućuje na izvještaj iz Postanka 19 o tome kako je Lotova žena pretvorena u stup soli.

“Sol je izbačena zbog velikih pritisaka”, rekao je James Kennett, emeritus profesor znanosti o Zemlji na Sveučilištu u Kaliforniji. “A moguće je da je udar djelomično pogodio Mrtvo more, koje je bogato solju.”

Bergsma je za Relevant rekao da je uvjeren da ono što su arheolozi pronašli objašnjava što se dogodilo s biblijskim gradovima Sodomom i Gomorom.

“To je stvarno promijenilo moju perspektivu na karti Starog zavjeta jer ono što mi je ukazalo su stvari koje su zvučale previše neobično da bi bile povijest… zapravo se pokazalo kao povijesni događaj”, rekao je.

NAJNOVIJE!