10 načina na koje vitamin B12 pomaže vašem tijelu

Vitamin B12 iznimno je dobar za zdravlje cijelog tijela, od glave do pete. Ako ste vegan ili vegetarijanac, moguće je da vam tog vitamina čak i nedostaje. Danas donosimo načine na koje vitamin B12 pogoduje cijelom vašem tijelu. 

1. Vitamin B12 povećava energiju i vitalnost

Jedan od načina na koji vitamin B12 pogoduje vašem tijelu jest energija. Ako se osjećate pomalo umorno i bezvoljno možda je uzrok manjak vitamina B12. Taj vitamin pomaže pri stvaranju crvenih krvnih stanica koje sprječavaju anemiju koja može dovesti do umora i osjećaja slabosti. 

Vratite svoju energiju tako što ćete zamoliti liječnika da provjeri kako stojite s vitaminom B12. Ako se otkrije da vam ga malo nedostaje, onda je vrijeme da obogatite prehranu određenim namirnicama kao što je meso, perad, riba, jaja, mlijeko, posebne pahuljice, sojino mlijeko ili bademovo mlijeko, otkrila je nutricionistica Joy Bauer, piše Besthealthmag.com

Vitamin B12 za zdravlje srca
Foto: Pixabay

2. Vitamin B12 za zdravlje srca

Vitamin B12 je ključan za zdravlje srca iako to mnogi ne znaju, tvrdi Liz Weinandy, stručnjakinja za prehranu. Vitamini B12, B6 i folna kiselina zajedno smanjuju količinu proteina koji se nakuplja u krvi i nanosi štetu stjenkama arterija te zbog toga dovodi do srčanih bolesti. Kada osobi nedostaje vitamina B12 onda se povećava rizik od srčanih bolesti. 

3. Za živce

Vitamin B12 je jako koristan za živčani sustav te ga drži u odličnoj formi. No, kada ga u tijelu nema dovoljno, mogu se javiti trnci u udovima ili osjećaj obamrlosti u nogama, rukama, stopalima i šakama, navodi Dana Green, nutricionistica.

To se većinom javlja i prilikom anemije, ali nije isključivo vezano uz nju. Vitamin B12, tvrdi Green, pomaže zaštititi mijelin, ovojnicu koja štiti živce. Kada osobi nedostaje vitamina B12, onda živci ne funkcioniraju pravilno. 

4. Popravlja ravnotežu i kretanje

Osjećaj otupjelosti i trnci mogu biti prvi znakovi oštećenja živaca uzrokovanog manjkom vitamina B12. No, ako se vaše stanje ne popravi, onda može doći do problema s kretanjem. Green tvrdi da kod nekih osoba manjak vitamina B12 može dovesti do problema s ravnotežom te povećanog broja padanja i ozljeda. Vrlo je lako izbjeći to stanje, samo je potrebno unositi dovoljno vitamina B12 u tijelo. 

5. Oralno zdravlje

Jezik otkriva mnoge tajne o zdravlju tijela, a manjak vitamina B12 jedna je od njih. Manjak vitamina B12 može dovesti do upale jezika. Green kaže da je to bolno stanje te može utjecati na govor i na jedenje. Jezik može postati povećan i crven te izgleda vrlo glatko jer se okusni pupoljci rastežu i nestaju. 

Vitamin B12 za oči
Foto: Pixabay

6. Zdravlje očiju

Vitamin B12 važan je i za naš vid, a manjak tog vitamina povezan je sa oštećenjem živaca koji utječu na optički živac povezan s našim očima. Bolje je spriječiti, nego liječiti te odmah početi jesti što više mesa, ribe i mliječnih proizvoda kako biste spriječili oštećenje očiju. Ako ne jedete meso, onda pokušajte pronaći odgovarajući dodatak prehrani. 

7. Zdravlje mozga

Neka istraživanja naznačuju da je manjak vitamina B12 povezan s demencijom i problemima s pamćenjem, no nije jasno mogu li pri tome pomoći dodatci prehrani. Moguće je da je uzrok i povećana količina homocisteina u krvi, no još uvijek nema čvrstih dokaza. 

8. Vitamin B12 je dobar za zdravlje i izgled kože

Osobe kojima nedostaje vitamina B12 često izgledaju vrlo blijedo te imaju žućkastu kožu. Zbog toga dolazi do problema s crvenim krvnim stanicama. One postaje povećane te teško putuju tijelom zbog čega vaša koža postaje vrlo blijeda. Ako su te stanice vrlo slabe, one se mogu razgraditi zbog čega se povećava količina bilirubina, što dovodi do pojave narančaste kože. No, ako imate dovoljno vitamina B12 u tijelu, vaša će koža imati onaj poseban „sjaj“. 

9. Zdravlje probavnog sustava

Znamo da je važno piti puno vode i jesti vlakna kako bi nam crijeva radila kako treba, no važan je i vitamin B12. Manjak vitamina B12 može dovesti do zatvora, pretjerano meke stolice, gubitka apetita i gubitka kilograma, tvrdi Will Bulsiewicz, stručnjak za probavni sustav. Ako u tijelu ima dovoljno vitamina B12 onda će i rad crijeva biti pravilniji. Također, ako već imate probavnih problema, možda trebate povećati unos vitamina B12 kako bi vam se probava popravila. 

Crohnova bolest često uzrokuje manjak vitamina B12 te je popraćena mekom stolicom i gubitkom kilaže. Riječ je o upali u tankom crijevu te je u tom slučaju manjak vitamina B12 posljedica, a ne uzrok bolesti. 

Vitamin B12 za bebe
Foto: Pixabay

10. Vitamin B12 je dobar za bebe 

Vitamin B12 možda je ključ za mirno dijete. Majke koje povećaju unos vitamina B12 tijekom rane trudnoće će osam puta vjerojatnije imati bebu koja nećete pretjerano plakati, tvrde neka istraživanja. 

Rizične skupine

Većina nas dobiva vitamina B12 iz hrane, no neke su osobe u rizičnoj skupini. One uključuju starije osobe koje su prošle operaciju uklanjanja dijela crijeva zaduženog za upijanje vitamina B12, osobe koje prate vegansku prehranu te osobe koje uzimaju lijekove protiv žgaravice. Ako osobi nedostaje vitamin B12 koji ne može dobiti iz hrane, onda su potrebni dodatci prehrani na bazi vitamina B12. 

PROČITAJTE JOŠ: