Anemija
Foto: Wikimedia Commons

Anemija je bolest koja se javlja kada osoba nema dovoljno crvenih krvnih stanica. Te stanice zajedno sa željezom i hemoglobinom donose kisik u organe. Kada osoba ima anemiju, govori se da je anemična. Anemičnu osobu karakterizira umor, osjećaj pothlađenosti i blijeda koža. Sve se to događa jer organi ne dobivaju dovoljno kisika. 

Anemija je bolest koja zahvaća više od dvije milijardi ljudi diljem svijeta što je oko 30% svjetske populacije. Najraširenija je u zemljama trećeg svijeta, ali se javlja i u naprednijim dijelovima svijeta.

Vrste anemije

Postoji nekoliko vrsta anemije, ali je svima zajedničko opadanje broja crvenih krvnih stanica. To opadanje može biti posljedica: 

 • Nemogućnosti tijela da proizvede dovoljno hemoglobina
 • Proizvedeni hemoglobin ne djeluje kako bi trebao
 • Tijelo ne stvara dovoljno crvenih krvnih stanica
 • Tijelo prebrzo razgrađuje crvene krvne stanice
Uzroci anemije
Foto: Pixabay

Uzroci anemije

Najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza u krvi. To je anemija okarakterizirana manjkom željeza. Naime, tijelu treba određena količina željeza za stvaranje hemoglobina koji onda nosi kisik do organa. 

Anemiju uzrokovanu manjkom željeza u krvi može uzrokovati: 

 1. Krvarenje zbog prebrzog gubljenja krvi ili zbog polaganog i dugotrajnog gubljenja krvi. Tijelo tada gubi više željeza nego što može unijeti hranom. Ova vrsta anemija česta je kod žena koje imaju jako obline mjesečnice ili probleme s probavom. 
 2. Prehrana kojoj nedostaje željeza.
 3. Potreba za većim unosom željeza (trudnoća ili bolest). 

Neke vrste ovakve anemije su anemija kroničnih bolesti te anemija akutnog gubitka krvi. 

Drugi uzroci anemija ne moraju imati veze sa smanjenim željezom u krvi, a mogu biti: 

 • Prehrana kojoj nedostaje vitamina B12 ili nesposobnost tijela da upije vitamin B12
 • Prehrana kojoj manjka folne kiseline 
 • Naslijeđeni poremećaji krvi 
 • Bolesti zbog kojih se krvne stanice prebrzo razgrađuju
 • Kronične bolesti zbog kojih tijelo nema dovoljno hormona za proizvodnju crvenih krvnih stanica, a koje uključuju probleme sa štitnjačom, bolesti bubrega i lupus. 

Druge vrste anemije

Osim anemije uzrokovane manjkom željeza u krvi, postoje i druge vrste anemije kao što su: 

Perniciozna anemija koju karakterizira manjak vitamina B13 bez kojeg tijelo ne može proizvoditi zdrave crvene stanice. 

Hemolitična anemija u kojoj, zbog drugih bolesti, tijelo stvara deformirane crvene krvne stanice koje brzo odumiru. Također je posljedica konzumiranja određenih supstanci i droga. 

Anemija srpastih stanica je genetski prenosiva anemija u kojoj se javljaju crvene krvne stanice promijenjenog oblika. One dolaze u obliku srpa te zbog toga mogu začepiti krvne stanice. Ovo je najčešći oblik anemije kod afro-Amerikanaca

Diamond-Blackfan anemija vrlo je rijedak oblik anemije koja može biti naslijeđena, a nastaje kada koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica. Dijagnosticira se većinom u prvoj godini života. 

Aplastična anemija uzrokovana je oštećenjem koštane srži koja ne može proizvesti dovoljno crvenih krvnih stanica. 

Fanconijeva anemija je vrlo rijedak genetski poremećaj u kojem koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica. Javlja se abnormalna struktura kostiju i neobična boja kože. 

Mediteranska anemija se odnosi na nasljedno stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno hemoglobina, a crvene krvne stanice nemaju dovoljno dug životni vijek. 

Veganska ili vegetarijanska anemija je, kao što sam naziv govori, anemija koja zahvaća vegane i vegetarijance koji zbog svoje prehrane ne unose dovoljno željeza u tijelo. 

Simptomi anemije

Većina vrsti anemija dijeli nekoliko zajedničkih simptoma kao što su: 

 • Umor
 • Gubitak daha
 • Osjećaj hladnoće
 • Slabost i vrtoglavica
 • Glavobolja
 • Bolan i osjetljiv jezik
 • Suha, oštećena i blijeda koža koja je ujedno osjetljiva na udarce
 • Neželjeno trzanje donjeg dijela noge
 • Ubrzan rad srca

Rizične skupine

Iako nitko nije imun na anemiju, postoje skupine osoba kojima je rizik od razvitka anemije veći. One su: 

 1. Žene: gubitak krvi tijekom poroda ili mjesečnica može dovesti do anemije posebice ako osoba ima obilne mjesečnice ili fibroide. 
 2. Djeca u dobi od 1-2 godine: tijelo zahtjeva više željeza za rast
 3. Novorođenčad: djeci često počne nedostajati željeza kada prelaze s mlijeka na krutu hranu. 
 4. Osobe starije od 65 godina: Osobe starije od 65 godina imaju slabiju prehranu te često pate od kroničnih bolesti
 5. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi: u tu skupinu spadaju aspirin i neki drugi lijekovi.
Kako anemija utječa na tijelo
Foto: Pixabay

Kako anemija utječe na tijelo?

Anemija na različite načine utječe na naše tijelo. Isto tako, različito utječe na djecu, na starije osobe, na trudnice i na težinu. 

Utjecaj anemije na tijelo

Osim navedenih utjecaja kao što je hladnoća i umor, anemija može dovesti do povećane lomljivosti noktiju kao i gubitka kose. Osjet okusa se može promijeniti te može doći do zvonjave u ušima. 

Anemija koja se ne liječi može dovesti do aritmije, povećanja srca ili zatajenja srca. Ujedno se povećava rizik od razvitka infekcija i depresije, piše Clevelandclinic.org.

Također, anemija je povezana s Pika poremećajem kojeg karakterizira jedenje stvari koje inače nisu hrana, kao što je zemlja, kreda ili led. Pika je još jedan znak da vašem tijelu nedostaje željeza te se često javlja kod djece s anemijom. 

Ujedno, određene vrste anemije mogu dovesti do komplikacija sa srcem i plućima. 

Utjecaj anemije na djecu

Za djecu je jako važno da jedu hranu bogatu željezom i drugim hranjivim tvarima. Naime, kada djeci manjka željeza i drugih hranjivih tvari može doći do problema s pažnjom, kasnijeg razvoja motoričkih vještina i problema s učenjem. Kod starije djece trebate više paziti na znakove anemije tijekom razdoblja rasta i menstrualnih ciklusa. 

Anemija i odrasle osobe

Kada je riječ o odraslima, anemija može dovesti do depresije ili zbunjenosti. Osobe mogu imati poteškoća s hodanjem i znatno smanjen životni vijek, posebice ako se anemija ne liječi. 

Anemija i težina

Manjak željeza može dovesti do problema težinom. Pretile osobe mogu izgubiti dosta kilograma ako počnu konzumirati hranu bogatu željezom. Također, ako osoba uz anemiju ima i druge bolesti, kao što je rak, moguć je nagli gubitak težine. Osobe koje su prošle operaciju smanjenja kilograma mogu postati anemične zbog manjka vitamina i minerala u tijelu. 

Anemija i trudnoća 

Manjak željeza u trudnoći može dovesti do komplikacija i preranog poroda. Ujedno, neka su istraživanja pokazala da su majke rađale bebe s vrlo malom težinom ako nisu imale dovoljno željeza u krvi. 

Kada je majka trudna, vrlo je vjerojatno da će joj nedostajati željeza. Mnoge žene zbog toga piju tablete kako bi nadoknadile željezo u krvi. Važno je imati dovoljno željeza za sebe i bebu te jesti zdravu hranu punu vitamina i minerala, napose vitamina B12 i B9. 

Dijagnosticiranje anemije

Vaš liječnik može naručiti testiranje krvi kako bi otkrio imate li anemiju. CBC je potpuni krvni test koji otkriva koliko crvenih krvnih stanica imate, koliko su velike i kojeg su oblika. Tako se može otkriti i manjak vitamina B12 i B9 te količinu željeza koje tijelo sadrži. 

Ovisno o sumnjama liječnika, on može naručiti razne testove. 

Testiranja mokraće i krvi često otkrivaju je li riječ o hemolitičnoj anemiji. 

Kolonoskopija i uzorak stolice mogu otkriti imate li krvarenje u probavnom sustavu. 

Moguća je i biopsija koštane srži u jako rijetkim slučajevima. 

Ovisno o vrsti anemije, liječnik će preporučiti tretman. 

Liječenje anemije
Foto: Pixabay

Liječenje anemije

Kada je liječnik otkrio je li anemija uzrokovana lošom prehranom ili ozbiljnijim problemom tada može započeti liječenje. 

Manjak željeza u krvi se može regulirati dodatcima prehrani, hranom koja sadrži mnogo željeza, infuzijom i transfuzijom crvenih krvnih stanica. 

Ako je uzrok unutarnje krvarenje, onda je moguća operacija. 

Ako je riječ o genetičkom poremećaju moguća je transplantacija koštane srži. 

Ako je uzrok kronična bolest bubrega moguće su EPO injekcije koje će potaknuti koštanu srž na proizvodnju crvenih krvnih stanica. 

Anemija je ponekad povezana i s rakom na način da je anemija simptom određenih vrsta raka, ali i posljedica liječenja raka zračenjem i kemoterapijom. Također, liječenje raka može biti prekinuto dok se ne izliječi anemija gore navedenim načinima. 

Iako je većinom izlječiva, anemija može biti smrtonosna. 

Prevencija i život s anemijom 

Nasljednu anemiju nije moguće prevenirati, no anemiju zbog manjka željeza, vitamina B12 i B9 se može spriječiti pravilnom prehranom koja uključuje namirnice bogate željezom kao i namirnice bogate vitaminom C. Prema nekim istraživanjima, važno je piti što više vode. 

Neki oblici anemije mogu trajati cijeli život te je važno naučiti nositi se s time. 

Anemiju možete kontrolirati zdravom prehranom, redovnom tjelovježbom, izbjegavanjem opasnih kemikalija, pijenjem vode, pranjem ruku, brigom za oralno zdravlje, razgovorom s liječnikom o simptomima i praćenjem simptoma. 

Anemija i prehrana
Foto: Pixabay

Prehrana i anemija – maleni vodič za početnike

Hrana je ključna za borbu s anemijom, za prevenciju anemije, ali i za liječenje. 

Što treba izbjegavati ako imate anemiju? 

 • Dodatke prehrani za željezo i kalcij u isto vrijeme
 • Tanine (kava, čaj i neki začini)
 • Mlijeko
 • Bjelanjke 
 • Vlakna (ali ne sva) 
 • Protein iz soje

Što treba jesti? 

Zaključne misli

Ako imate anemiju ili ju samo želite spriječiti, ono što jedete i kako živite igra ključnu ulogu. Jako je važno surađivati s vašim liječnikom kako biste napravili pravilan raspored vaših obroka i vježbe. Nemojte se bojati postavljati pitanja vašem liječniku niti s njim podijeliti svoje brige i simptome. 

PROČITAJTE JOŠ: