Trebaju li kršćani ići na vjenčanja osoba druge vjere?

Trebaju li kršćani ići na vjenčanja osobe koje pripadaju drugoj religiji ili vjeri? Što Bog kaže o tome trebamo li otići na takvo vjenčanje ili ne?

Ovo može biti vrlo težak problem. Vjernici žele iskazati prijateljstvo, ali su isto oprezni zbog ne-biblijskih aspekata vjenčanja u drugoj vjeri.

Kao početak donošenja odluke, moramo se moliti za mudrost (Jakovljeva 1,5). Što Bog kaže o tome trebamo li otići na takvo vjenčanje ili ne?

Općenito, ako je vjernik pozvan na vjenčanje, on bi se trebao osjećati slobodno i otići na to vjenčanje. Bog je stvorio brak, bio par hinduistički, katolički, budistički ili što drugo, brak je častan u Božjim očima (Hebrejima 13,4).

Dokle god se radi o braku između muškarca i žene, Bog ga odobrava. Odlazak na vjenčanje je pitanje pružanja podrške mladencima, a ne nužno dokaz prihvaćanja druge vjere.

U nekim su kulturama elementi poganstva prisutni u ceremonijama vjenčanja. Tradicionalno bengali vjenčanje, na primjer, uključuje molitve i prinošenje darova kipu idola. Ako prisustvovanje na vjenčanju od vjernika zahtjeva da isto to čini, onda on treba poštovati Boga ispred čovjeka (Djela 5,29).

VIDI OVO: Je li u redu da kršćanin bude nazočan na gay vjenčanju?

U mnogim slučajevima, kršćanin može jednostavno ići na vjenčanje te ne mora činiti ništa što je suprotno njihovoj vjeri. Postoji mogućnost da će drugi protumačiti prisutnost kršćana kao davanje „potpore“ onome što se događa. Ponovno, ta situacija zahtjeva mudrost i molitvu.

Tako pomaže sljedeći princip iz Ivanovog evanđelja 17, 15-18: „Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijetla kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet.“

Kršćani su u svijetu, poslao ih je sam Isus, ali nismo od ovoga svijeta. Mi smo svijetlo u tamnom svijetu (Matej 5,16). Cilj je ne odvajati se potpuno od ljudi i kulturnih događanja, nego se zaštititi od zla.

Prijateljstva s onima koji su druge religije mogu posaditi sjeme koje će izrasti i donijeti Bogu plod (1. Korinćanima 3,6). Biti dio nečijeg vjenčanja je čast i privilegija. Trebamo upotrijebiti sve što nam dođe pod ruku kako bismo slavili i častili Boga.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!