Vjera Joe Bidena: Što vjeruje američki predsjednik?

Katolička vjera Joe Bidena bila je istaknuta tijekom cijele njegove kampanje. U televizijskim su se oglasima prikazivale slike s dva sastanka Bidena s papom Franjom. Medijima je govorio o tome kako ga je vjera sačuvala u teškim trenucima, a često je viđen i na misama.

Joe Biden je drugi američki predsjednik koji se deklarira kao katolik, nakon Johna Kennedyja.

U intervjuu iz 2015. godine s američkim urednikom, Mattom Maloneom, S.J., Joe Biden nazvao je svoju vjeru “darom”, rekavši da su mu roditelji usadili katoličke vrijednosti.

“Isus Krist je ljudsko utjelovljenje onoga što je Bog želio od nas da činimo”, izjavio je Biden. “Sve što je Isus učinio bilo je nekako u skladu s onim što smo općenito trebali činiti: dostojanstveno se ophoditi s ljudima.”

U tom je intervjuu Biden govorio o svom susretu s papom Franjom 2013. “On je utjelovljenje katoličke socijalne doktrine u kojoj sam odgojen”, rekao je za papu. “Ideja da svi imaju pravo na dostojanstvo, da siromašnima treba dati posebnu prednost, da imate obvezu pružiti ruku i biti uključivi.”

Biden se školovao u katoličkim školama u Delawareu i Pennsylvaniji. U svojim memoarima Promises to Keep napisao je da ga je dijete tijekom posjeta katoličkoj osnovnoj školi pitalo želi li biti predsjednik, a on je odgovorio da je sretan što je senator. Međutim, katolička časna sestra ispravila je gospodina Bidena. “Znaš da to nije istina, Joe Biden”, rekla je, prije nego što mu je pokazala esej koji je napisao kao dijete govoreći da želi biti predsjednik.

Joe Biden kaže da mu je vjera pomogla u osobnoj tragediji

Američki predsjednik Joe Biden kaže kako mu je vjera pomogla da se nosi s osobnom tragedijom, uključujući smrt supruge i kćeri u automobilskoj nesreći 1972. godine, a zatim i 2015. godine, kada je njegov sin Beau umro od raka.

Biden se i sam uplašio za zdravlje 1988. godine, nedugo nakon što je odustao od predsjedničke utrke. Primljen je u bolnicu Sveti Franjo u Wilmingtonu. Sa svojom okupljenom obitelji, posjetio ga je svećenik da mu dodijeli sakrament bolesničkog pomazanja. Bilo mu je bolje nakon operacije, a sljedeća dva desetljeća vratio se raditi u Senat.

Kasnije, 2008. godine, Bidenova politička karijera se promijenila kada ga je tadašnji senator Barack Obama izabrao za svog kandidata za predsjedničku utrku. Prema glavnom strategu Obame, Davidu Axelrodu, Obama je izabrao Bidena, dijelom i zato što “je poticao iz radničke katoličke obitelji u ključnom dijelu zemlje”.

Što vjeruje Joe Biden
Foto: Wikipedia

Biedenova katolička vjera je ključna za ujedinjenje zemlje?

“Biden zapravo vidi svoju katoličku vjeru kao ključ za ponovno ujedinjenje zemlje i prevladavanje podjela koje nas dijele”, rekao je Stephen Schneck, izvršni direktor Franciscan Action Networka, za National Catholic Reporter početkom ove godine. “Smatra da u samom katoličanstvu postoji nešto što pruža tlo gdje obje strane mogu naći zajedničko mjesto.”

Američki senator Chris Coons, demokrat iz Delawarea, rekao je na ovogodišnjem Demokratskom nacionalnom kongresu: “Joeova je vjera zapravo naša budućnost, svijet s manje patnje i više pravde.”

Djelatnik kampanje gospodina Bidena rekao je da je vjera gospodina Bidena bila izložena biračima tijekom cijele kampanje, što je prirodno došlo zbog uloge koju igra u njegovom životu.

Što se tiče njegovih političkih stavova, predsjednik Biden napisao je u prosincu u uvodniku za Religion News Service: „Moja vjera me uči da bismo trebali biti nacija koja ne samo da prihvaća istinu klimatske krize, već vodi svijet u rješavanju te odluke.”

Osobno vjeruje da život počinje začećem 

U razgovoru za America Magazine 2015. godine, Biden je rekao kako osobno vjeruje da život počinje začećem, ali i dodao kako prepoznaje da drugi ne dijele njegovo mišljenje.

“Ono za što nisam spreman jest nametnuti precizan pogled koji se temelji na mojoj vjeri drugim ljudima koji su jednako bogobojazni, jednako predani životu, jednako predani svetosti života”, rekao je.

Bidenova kampanja opisala je izbore kao “bitku za dušu nacije”. Proveo je veći dio kampanje usredotočen na razne krize koje su zahvatile naciju, uključujući intenzivnu polarizaciju, rasnu nepravdu i pandemiju koronavirusa.

“Mnogima će”, rekao je, “vjera pomoći da prebrodimo ovu krizu koja danas zahvaća ovaj narod.”

Neposredno prije izbora, predsjednik Biden napisao je na kršćanskom portalu Christian Post sljedeće: ”Moja vjere od mene traži da prihvatim preferencijalnu opciju za siromašne i kao predsjednik učinit ću sve što je u mojoj moći da se borim protiv siromaštva i izgradim budućnost koja nas približava našim najvišim idealima – ne samo da su sve žene i muškarci stvoreni jednaki u Božjim očima, već da ih i njihovi bližnji jednako tretiraju.”

Bidenova istinska vjera u Boga je pod velikim upitnikom

Ako Joe Biden tvrdi da vjeruje u Boga, kako je moguće da se bori za prava pobornika pobačaja i homoseksualnih parova? Donald Trump se tome javno protivio. Osim toga, Biden je 2016. godine u svom domu u tajnosti ”vjenčao” dvojicu zaposlenika Bijele kuće, što je izazvalo zgražanje katoličkih vjernika i kršćana diljem svijeta.

Može se vjerovati u Boga te činiti ono što Sveto pismo nalaže ili samo deklaratorno tvrditi da se pripada nekoj vjeri. Vjera bez djela nije autentična, vjera bez posvećenja i usklađenja s Božjom voljom je mrtva. Vjera iz koje se izbacuju svetopisamske moralne vrijednosti nije spasonosna vjera.

Bidenova vjera, ni naša vjera, ne smije biti neka isprazna vjera iz koje se izbacuje Krist. Spasonosna vjera je zagledana u Krista koji je učinio sve za naše spasenje, no u isto vrijeme treba biti potvrđena praktičnim životom koji se usklađuje s Njegovom voljom.