Velika pobuna svećenika: Vjernici napuštaju Katoličku crkvu u Njemačkoj

Vjernici napuštaju Katoličku crkvu u Njemačkoj zbog kardinala Rainera Woelkija koji se oklijeva suočiti s pitanjima seksualnih zlostavljanja.

Kardinal Rainer Maria Woleki je na meti kritika svećenika i vjernika jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji.

Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin kako bi službeno istupili iz crkve i prestali plaćati crkveni porez.

Tako vjerojatno najbogatija katolička dijeceza na svijetu ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja progone Katoličku crkvu u Njemačkoj

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. naložio jednom odvjetničkom uredu u Munchenu da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika ako su seksualno zlostavljali djecu. Ali kada je izvještaj bio gotovo je sam Woelki blokirao njegovo objavljivanje.

VIDI OVO: Povijest ovo ne pamti: Vjernici masovno napuštaju Katoličke crkve u Njemačkoj

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svećenika – sada već pokojnog – iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje.

Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

”Jedinstveno u povijesti nadbiskupije”

Ovog tjedna se pak dogodilo nešto dosada nečuveno, „jedinstveno u povijesti nadbiskupije“, kako piše lokalni list Stadt Anzeiger.

Naime, Savjet dijaceze – neka vrsta skupštine koja okuplja svećenike i katolička udruženja – otkazala je podršku kardinalu zbog „nerazjašnjenog” odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Od njega se traži da “preuzme odgovornost” i “ne odugovlači” s objavljivanjem izvještaja.

Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe svećenika poslale otvorena pisma kardinalu. Više od pedeset duhovnika kritizira „neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja“ što dovodi do „atmosfere nepovjerenja“. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu, piše Deutsche Welle.