Vjernici masovno napuštaju Katoličke crkve u Njemačkoj, a trend odlazaka se iz godine u godinu samo povećava.

Rekordan broj vjernika u njemačkoj nadbiskupiji München i Freising prošle je godine napustio Katoličku Crkvu. Statistički ured grada Münchena potvrdio je za CNA Deutsch da se 2019. godine čak 10 744 katolika službeno ispisalo iz Crkve. To znači da je Crkvu napustila petina vjernika više od prethodne, 2018. godine, kada se iz Crkve ispisalo 8995 ljudi.

Najveći broj vjernika koji su napustili Crkvu zabilježen je 1992. godine, kada se 9010 vjernika ispisalo iz Katoličke Crkve.

VIDI OVO: Svjedočanstva bivših rimokatoličkih svećenika: Zašto su napustili Rimokatoličku crkvu?

Bavarski javni servis Bayerischer Rundfunk u ožujku je ove godine izvijestio kako su ljudi naveli niz razloga za izlazak iz Crkve, koji uključuju želju za prestankom plaćanja crkvenog poreza, ali i skandala s klerikalnim zlostavljanjem te položajem žena u Crkvi.

Naime, Katolička Crkva u Njemačkoj se u velikoj mjeri financira porezima, pa tako 8 do 9 posto mjesečnih prihoda zaposlenika odlazi za financiranje Crkve. Sve osobe koje su se ispisale iz Crkve više nemaju pravo na primanje sakramenata ili katolički pogreb.

Broj vjernika koji napuštaju Crkvu u Njemačkoj polako raste od šezdesetih godina prošloga stoljeća i do sada je dosegao broju od 216 078 ljudi.