Kako se vjernici trebaju nositi s grijehom?

Ovako se trebate nositi s grijehom u vašem životu!

„A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve! Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. Reknemo li da nismo zgriješili, pravimo ga lašcem i riječi njegove nema u nama.“ (1. Ivanova 1, 5-10)

„Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijeha naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.“ (1. Ivanova 2, 1-2)

VIDI OVO: Zašto Bog želi da mu priznamo svoje grijehe?

Jedan od glavnih razloga zašto kršćani sumnjaju u svoje spasenje je prisustvo grijeha u njihovom životu. Prema 1. Ivanovoj poslanici 1, 6 ljudi koji se smatraju vjernicima a nastavljaju živjeti grešnim životom varaju sami sebe i hodaju u mraku. Stih 7 nam, međutim, nudi utjehu onima koji su zaista spašeni: iako će i dalje griješiti s vremena na vrijeme, to ne znači da neće biti spašeni.

Današnji stihovi objašnjavaju kako se vjernici trebaju nositi s grijehom koji se javlja u njihovom životu:

Priznajte svoje grijehe (1. Ivanova 1, 9). Priznavanje treba biti prvi odgovor kada pokleknemo i padnemo. To je priznavanje Bogu da smo učinili nešto što nije u skladu s Njegovim likom i Njegovim standardima te da nam trebaju Njegova obećanja oprosta i pročišćenja.

Znajte da je Krist vaš branitelj pred Ocem (1. Ivanova 2, 1-2). Nikada nije Božja volja da griješimo, ali kada sagriješimo, Isus je naš branitelj u Božjoj sudnici. Njegova je žrtva potpuna zadovoljština za naše grijehe i zadovoljava božansku pravdu. Kada se pokajemo i povjerujemo da je Krist umro za naše grijehe, pravda je zadovoljena i mi postajemo pravedni pred Bogom.

VIDI OVO: Kako da priznam svoje grijehe?

Znajte da grijeh nije stalna praksa u životu istinskog vjernika (1. Ivanova 3, 9). S obzirom da smo rođeni od Boga i Duh Sveti prebiva u nama, ne možemo nastaviti griješiti. Iako mogu biti kratki periodi prijestupa, u nama djeluje Božji Duh koji mijenja naše želje i djelovanje.

Vjernikov nedostatak discipline navlači Božju disciplinu, ali ne i gubitak spasenja. Međutim, kao Božja djeca, nikada ne trebamo raditi izlike i biti neposlušni, ili iskorištavati Božju milost i živjeti u stalnom grijehu. Umjesto toga, trebamo težiti poslušnosti i svetosti.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org