Kako vjernik treba reagirati na iritantne situacije?
Foto: Unsplash

Kad kršćanin izgubi kontrolu, on gubi i svoje svjedočanstvo.

“Svaka gorčina i srdžba i gnjev i vika i hula, zajedno sa svom zloćom, neka se ukloni od vas.” (Efežanima 4,31)

Život je prepun provokativnih situacija koje osobu dovode u kušnju da se razgnjevi. Možda se možete prepoznati u nekima od sljedećih scenarija.

Konobar vas zalije vrućom kavom ili vas pusti da u nedogled čekate na hranu. Stižete kući sa svojom zadnjom akvizicijom i otkrivate da kupljeni proizvod ima grešku. Kad pokušavate ostvariti povrat novca, trgovac je bezobrazan. Ili ste možda dobili krivu informaciju i zbog toga propustili svoj avionski let.

VIDI OVO: Kako obuzdati naglu narav i nadvladati svoj gnjev?

Imate nov auto tek tjedan dana, a neki bezobzirni vozač već ga je udario sa strane. Onda su iz trgovini obećali da će neki kućanski aparat isporučiti određenog dana. Zbog toga ostajete kod kuće, ali aparata nema! Prekršena su i obećanja o naknadnoj dostavi.

Blagajnik u supermarketu previše vam je zaračunao, a onda je grub kad pokušavate s njim o tome razgovarati. Vaša susjeda vas gnjavi zbog neke sitne prepirke između njenog i vašeg djeteta, a očito je da je njeno dijete krivo. Neki drugi susjed vas izluđuje glasnom glazbom i divljim kućnim zabavama.

Suradnik na poslu kontinuirano provocira, vjerojatno zbog vašeg kršćanskog svjedočanstva. Na vašem mjesečnom izvodu bankovnog računa pojavila se kompjuterska greška, a onda unatoč vašim ponovljenim telefonskim pritužbama, greška se nastavlja pojavljivati iz mjeseca u mjesec.


U vašem omiljenom sportu sudac debelo griješi u donošenju odluke. Ili problem nastaje kad se u dnevnom boravku vašeg doma sukobe volje oko odabira televizijskog programa.

VIDI OVO: Svaki izljev bijesa je neuspjeh!

Nema načina da se izbjegnu ovakve iritantne situacije. Ali za vjernika je važno kako na njih reagira. Prirodna reakcija bila bi da eksplodira bijesom i da krivca izgrdi s nekoliko pomno odabranih riječi.

Ali kad kršćanin izgubi kontrolu, on gubi i svoje svjedočanstvo. Stoji sav zelen od srdžbe, njegove oči poput oštra mača, usne podrhtavaju. Nema načina da jednu riječ izgovori u ime Gospodina Isusa. Ponaša se poput čovjeka ovoga svijeta. Ovakav nema veze s Biblijom, nego s krivnjom.

Tragedija je u tome da ona osoba koja se ogriješila o vjernika vjerojatno treba evanđelje. Možda je njeno uznemirujuće ponašanje uzrokovano nekom krizom u osobnom životu. Da joj se samo pokazalo ljubavi i obzira, mogla se pridobiti za Spasitelja.


Izljevi bijesa mnogo su pridonijeli tome da se poništi svjedočanstvo vjernika i obeščasti ime Gospodnje. Bijesan kršćanin loša je reklama za vjeru.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com