Zašto svaki vjernik treba pomazanje Duha Svetoga?

Gdje je muka duše, uznemirena savjest, besane noći, stenjanje i vapaji, strašno osvjedočenje o grijeh, jecaji i suze izgubljenih iz prošlih vremena? Je li moguće da će Bog to čuti i vidjeti i u ovoj generaciji?

Koga ćemo kriviti? Slušatelje? Pripisujemo li to njihovoj tvrdoći srca? Leži li krivnja tamo? O ne, braćo moja, greška je naša, sebe moramo kriviti. Kad bismo mi bili što trebamo biti i gdje trebamo biti, znaci bi slijedili kao u stara vremena. Tada ne bi bilo neuspjeha; svaka bi nas propovijed koja ne bi uspjela slomiti ljude tjerala na koljena i rezultirala dubokim istraživanjem srca i poniznošću. Nemojmo nikada kriviti ljude. Ako su naše crkve hladne i ne reagiraju, to je zbog toga što smo mi hladni. Kakav pastor, takav narod.

O, koliko je onih koji su ostali bez svoga svjedočanstva ili koji nikada nisu upoznali silu Duha Svetog u svom radu! Njihova je služba neučinkovita, njihovo je svjedočanstvo nevaljano, za Boga oni čine malo ili ništa. O da, oni čine nešto reda radi i ponekad su vrlo aktivni, ali to je sve u snazi tijela i duhovni rezultati ne slijede. Duše nisu spašene, vjernici nisu poučavani ni izgrađivani u vjeri. Njihovo propovijedanje ne stvara plod i njihova je služba grozan neuspjeh. O, kakvo razočaravajuće iskustvo!

Ali, hvala Bogu, ne mora biti tako jer “primit ćete snagu” njegovo je obećanje i “ostanite u gradu dok se ne obučete u silu odozgo” njegova je zapovijed.

Redak u Djelima 1,8 doslovce glasi: “Ali, primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas …” Dakle, to pomazanje ili oblačenje u silu jest iskustvo koje je rezultat silaska Duha Svetog na vjernika i opremanje ga za službu.

Takva su pomazanja primljena jedino u agoniji duše u dubokim bolnim molitvama. Noći i dani smrtne borbe u molitvi za duše ljudi i bezbrojni sati posredovanja koje nalazimo u životu Davida Brainerda; silne borbe s duhovnim silama mraka dok je tijelo bilo mokro od znoja, što je bilo karakteristično za Johna Smitha – to je nešto što odlazi daleko dalje od učenja današnjice, ali to je jedina stvar koja će proizvesti plod i koja će obaviti djelo o kojem govorimo.

NAJNOVIJE!