Teško je vjerovati u Boga kada se život raspada. Kako se možemo održati u svijetu koji se raspada, pogotovo kada nas teško pogode problemi financijske ili tjelesne prirode? 

Pandemije i ekonomije 

Tko bi mogao pomisliti da će u samo nekoliko mjeseci ta smrtonosna pandemija poharati planet, uništiti ili da će dovesti do zatvaranja tisuće poslova te da će time prisiliti milijune na nezaposlenost, zbog čega će se obitelji morati mučiti ne bi li preživjele mjesec? O, koliko se svijet promijenio u samo nekoliko mjeseci. Stvari možda nikada više neće biti iste.

Neke od najvećih industrija (sportska, zabavna, itd.) kao i tvrtke pogođeni su najteže, a stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo prije samo nekoliko mjeseci sada više nisu tako lako dostupne ili im uopće više nemamo pristup. Domino efekt koji je stvorila pandemija, pogodila je svaku državu svijeta; neke teže od drugih, no Covid-19 još nije došao do svog vrhunca! Ono što nas budi jest da je ova situacija još uvijek fluidna, što znači da dugoročno planiranje nije moguće. Nitko zapravo ne zna kako će ova pandemija završiti, ako završi.

Što bi vjernici trebali činiti kada stvari postanu zaista teške i kada nam je opasnost jako blizu? Kada je dobar dio mjeseca ispred nas, a novca je malo, brzo možemo upasti u ozbiljne financijske krize. Ova pandemija ne diskriminira. Neke od najvećih tvrtki pretrpjele su jednako kao i neki od najniže plaćenih radnika. 

Nedostatak povjerenja

Znam da ste čuli ovaj stih koji kaže: „Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze“. (Mudre izreke 3, 5-6) No činimo li to? Bog ne želi da se pouzdamo u same sebe. Farizeji su se uzdali u vlastitu pravednost, koja je zapravo bila samopravednost, zbog čega se nisu pouzdali u Boga za njihovo spasenje. (Luka 18, 9), već su se pouzdali u njihova djela. To je jako opasno tlo.

Ne možemo se pouzdati u naše zasluge. Trebamo se pouzdati u zasluge savršenog, Božjeg Janjeta. Samo na taj način možemo biti pravedni pred Bogom. (2. Korinćanima 5, 21) No vjerovanje u Boga ne uključuje samo naše spasenje; to uključuje i naše odredište, naš ulazak u kraljevstvo. Naše povjerenje u Boga uključuje svaki aspekt naših života, što uključuje i financije.

VIDI OVO: 22 nadahnuta citata koja će ojačati vašu vjeru u Boga

Bog točno zna kakva je naša situacija i ako ona trenutno izgleda grozno, zapamtite, Bog je u kontroli svega. Bog vas neće napustiti u trenutku kada Ga najviše trebate. Trebamo uzeti Boga za riječ kada nam kaže: „U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti“. (Hebrejima 13, 5) Pisac poslanice Hebrejima citira Psalam 118, 6: „Gospodin je moj pomoćnik. Neću se bojati. Što mi čovjek može“? (Hebrejima 13, 6) Prisvojite ovo obećanje prijatelji. Bog ne može lagati, što znači da je ovo istina za mene i za vas, čak i u ekonomskoj depresiji. 

Strah nasuprot povjerenju 

Možda na strah možete gledati na ovakav način; strah je nedostatak povjerenja. Ako vjerujemo nekome ili nečemu, uvjereni smo u to da će se stvari odvijati dobro, no ako se bojimo nekoga ili nečega, to znači da nemamo povjerenja, kao i da ne vjerujemo Bogu. Nisam siguran možete li se u isto vrijeme bojati u vezi nečega i reći da vjerujete Bogu. To jest, ne vidim kako se možemo bojati zbog naših financijskih stanja i dalje vjerovati Bogu.

Ne optužujem nikoga, već samo priznajem ovaj grijeh. Znam da je Bog u kontroli, no ponekad se probudim noću misleći: „Kako ću proći kroz ovo“? No tada shvatim da ne bih trebao govoriti ”Ne znam što učiniti”, već da trebam reći ”Bože, ne znam što ćeš učiniti, ali Ti vjerujem i slavim Te u oluji”. Bog je vrlo zadovoljan zbog ovoga. Samo želim da sam bolji u tome; priznajem da je ponekad teško vjerovati Bogu. 

Izgrađivanje povjerenja

Kako možemo izgraditi povjerenje u Boga? Možemo se prisjetiti prošlih stvari koje je učinio za nas. Mnogi ljudi imaju molitvene dnevnike u koje mogu pogledati kako bi vidjeli Božju vjernost u vezi odgovora na molitve iz prošlosti, što znači da će Bog biti vjeran i u budućnosti. Ako je naša vjera malena, ako mir naših umova ovisi o bankovnom računu, onda nikada nećemo čitati ili smo zaboravili istinu koja kaže: „Tko se uzda u bogatstvo, propada, a pravednici uspijevaju kao zeleno lišće“. (Mudre izreke 11, 28)

Kako biste izgradili svoje povjerenje u Boga, čitajte Njegovu Riječ, koja je istinita. Salomon je rekao: „Tko pazi na riječ, nalazi sreću, i tko se uzda u Jahvu, blago njemu“. (Mudre izreke 16, 20) U vezi budućnosti ne vjerujem samome sebi niti jednu sekundu, jer ”svaki koji se uzda u svoj um bezumnik je”. (Mudre izreke 28, 26a) Ja ne želim dokazati da sam bezumnik. Vjerujem da ne želite ni vi. 

VIDI OVO: Kako mogu nadvladati krizu vjere?

Zaključak

Kako biste imali snažnu vjeru, možemo čitati situacije u Bibliji gdje je Bog činio nemoguće. Znam da se moramo svi ”uzdati u Božju Riječ, onako kako je učena”. (Titu 1, 9a) Povjerovat ću u Božja obećanja koja kažu da će biti vjeran svojoj djeci i ”ponovno, svoje ću povjerenje staviti u Njega”, (Hebrejima 2, 13a) dan za danom. U svome srcu, znam da mogu vjerovati Bogu u svemu, čak i kada izgleda da se ”sve raspada”, stoga ”Jahve će pobjedu dati svom pomazaniku, uslišit ga iz svetih nebesa snagom pobjedničke desnice svoje”. (Psalam 20, 7) 

Što je s vama? Vjerujete li Bogu? Ako nikada niste svoje povjerenje položili u Boga, bit će vam suđeno nakon smrti. (Hebrejima 9, 27) ili ispred Velikog bijelog prijestolja suda. (Otkrivenje 20, 12-15) Stoga, neka danas bude dan vašeg spasenja (2. Korinćanima 6, 2), svoje povjerenje stavite u Krista, jer ”nitko tko povjeruje u Njega neće se posramiti”. (Rimljanima 10, 11) 

Autor: Jack Wellman; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com