Ako vas boli stopalo, koljeno ili kuk, ovih 6 vježbi će vam pomoći

Donosimo 6 vježbi koje mogu pomoći da se bol umanji!

Preko 100 milijuna Amerikanaca pati od kronične boli u koljenju. Ta je bol drugi najčešći uzrok kronične boli. Također, 15-20% muškaraca pati od boli u koljenu, a iste tegobe ima oko 20% žena.

Osim boli u koljenu, ljudi se neprestano bore s bolovima u stopalima i kukovima. Može postati vrlo zamorno boriti se s takvim bolovima jer oni utječu na svakodnevni život. S tim na umu donosimo 6 vježbi koje mogu pomoći da se bol umanji.

Čučnjevi uz zid: Ako vaše koljeno nije u 100% ispravnom stanju, najbolje čete ga ojačati čučnjevima uz zid. Započnite tako što ćete stati leđima pritisnutim uza zid, a vaše noge trebaju biti u ravnini ramena. Započnite lagano savijati koljena, a ako počnete osjećati bol, polako izravnajte tijelo i odmorite se. Ako ne osjećate bol nastavite savijati koljena i držite vašu trticu i leđa uza zid. Ostanite u toj poziciji oko 10 sekundi. Cilj je ne saviti koljena preduboko. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko puta i pokušajte držati tu poziciju nekoliko sekundi duže svako novo ponavljanje.

Penjanje: Ova će vježba staviti malo više pritiska na vaša koljena tako da je vrlo važno polako ju izvoditi. Najprije trebate staviti vašu nogu na klupu za vježbanje ili na najnižu stepenicu na stubama. Držeći vašu trticu ispravnom počnite polako savijati koljeno i spuštati suprotno koljeno na pod. Nožnim prstom dodirnite pod i ponovno se vratite u uspravan položaj.

PROČITAJTE: 10 mitova o vježbanju koji vam mogu uništiti zdravlje: Postoje stvari koje trebate i koje ne trebate raditi kada vježbate!

Vježba za petu: Jillian Michaels, poznata osobna trenerica, preporuča da osobe koje imaju problema sa središnjim dijelom stopala trebaju raditi ovu vježbu. Za početak trebate sjesti na najnižu stepenicu stupa i staviti lopticu za tenis pod petu oba stopala. Počnite koristiti težinu svog tijela kako bi stvorili pritisak tako što ćete se nagnuti i staviti vaše podlaktice na koljena. Kada to učinite počnite dizati svoje pete gore-dolje na loptici za tenis. Ovu vježbu radite 2 minute te prošetajte. Osjetit ćete kako bol u stopalima nestaje.

Guranje zida: Ova vježba je jedna od najboljih za osobe koje bole stopala. Za izvođenje ove vježbe stanite ispred zida te na njega položite obje ruke pazeći da su vam ramena poravnata. Tada stavite jednu nogu ispred druge. Prednja noga treba biti oko 30 cm od zida. Nakon toga trebate saviti svoje prednje koljeno prema zidu, a zadnje koljeno i leđa vam trebaju biti ravni.

Mostovi s kukovima: Ova vježba pomaže aktivirati mnoge mišiće i tetive. Započnite tako što ćete leći na leđa sa stopalima na zemlji i lagano savijenim nogama. Upotrijebite težinu vaših peta tako da podignete kukove i poravnate ih s vašim koljenima i ramenima. Ako ovo radite kako treba, trebate osjetiti pritisak na vaše nožne mišiće.

Bočno podizanje nogu: Ova vježba će pomoći pri jačanju vaših tetiva. Tetive koje se aktiviraju ovom vježbom su zaslužne za pomicanje nogu s jedne na drugu stranu. Za ovu vježbu trebate leći na desnu stranu vašeg tijela, a ruku trebate izdužiti kako biste imali ravnotežu. Tada trebate podignuti vašu lijevu nogu što više možete. Nakon toga ju polako vratite u početni položaj.