Voli li nas Bog zaista kada dođu teška vremena?

Voli nas Bog kada dođu teška vremena? Često u takvim trenucima mislimo da nas Bog ne voli jer ih ne bi dopustio.

Obzirom na Božju ljubav čini se da se suočavamo s dva problema: ili zapravo ne vjerujemo da nas On voli ili vjerujemo da nas voli, ali se sami osjećamo nevoljeno.

Dok sam sjedila u hladnoj, sterilnoj sobi, riječi „pronašli smo tumor od 5 centimetara koji je rak ili limfom“ ostavile su me zbunjenom. Samo sam prošaputala slabašni i zadubljeni „oh“.

Nisam sigurna je li to bilo zbog poricanja ili zbog činjenice da je u mom tijelu još uvijek bila anestezija, ali te riječi koje mijenjaju život nikada nisu ”sjele”.

Sve do kasnije.

Šališ li se sa mnom, Bože? Nakon svega što sam učinila za tebe? To je to? Je li moj red?Slušaš li Ti mene? Brineš li Ti uopće? Možda Ti nisi tako pun ljubavi i možda me zaista ne voliš.

Nakon što sam šest tjedana ranije izgubila sestru zbog raka, a mamu šest godina prije toga možete razumjeti moju ljutnju, paniku i pitanja, a reći da mi se svijet preokrenuo naopako je eufemizam biblijskih proporcija.

Ironično, s obzirom na to da se tumor veličine Oreo keksa nalazio na prednjoj strani mozga (da, bio je to retinalni rak), ne samo da se moj svijet okrenuo naopako nego se nastavio okretati. Ali to je izvan poante!

Možda i vi ne osjećate da vas Bog voli?

Znala sam da Bog može riješiti moju ljutnju, ali sam se osjećala nevoljeno i zaboravljeno.

Možda se i vi tako osjećate.

Možda se i vaš svijet okrenuo naopako nakon što ste izgubili nekog vama dragog, nakon završetka romantične veze, ovrhe nad domom ili ako se borite s problemima odgoja za koje ne postoji priručnik. Razumijem. Zbog svih ovih stvari se osjetimo nevoljeno i zaboravljeno.

Obzirom na Božju ljubav čini se da se suočavamo sa dva problema: ili zapravo ne vjerujemo da nas On voli ili vjerujemo da nas voli, ali se sami osjećamo nevoljeno.

Pitam Boga voli li me. Zašto to ne mogu osjetiti?

Bilo kako bilo, završimo sumnjajući u Njegovu ljubav, vjerujući u stvari poput:

– Drugačiji/ja sam. Ne voli me kao što voli sve druge.

– Nisam dovoljno dobar/dobra. Na neki način sam oštećen/a.

– Bog je ljut na mene.

– U meni je problem. Samo ja sam drugačiji/ja i jednostavno ne mogu osjetiti Njegovu ljubav.

To je glupost! Totalna i potpuna glupost!

Bog jest ljubav

Ako bilo što znam to je onda da ne samo da Bog zna da nas voli nego i da se osjećamo voljeno. To je tko je Bog po Njegovoj prirodi. Ne može biti drugačiji. Slično poput stolca na kojem sjedim i koji je po svojoj prirodi stolac. Bog JEST ljubav. Samo pogledajmo na neke od stihova u 1. Ivanovoj 3 i 4. (1. Ivanova 3, 1; 4,7; 16; 18; 19)

Vidite, kakvu nam je ljubav dao Otac: “Mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega“. (1. Ivanova 3, 1)

Kada nam je Bog dao slobodnu volju, jedan od izbora koji nam je dao jest da primimo ili ne primimo Njegovu ljubav. To je naš izbor.

Nevolja je u tome što ljubav možemo primiti u svojim umovima, ali ona može ostati ”zaglavljena” ondje i onda nikada neće proći to dugo, teško putovanje od glave do srca.

Neprestano trebam raditi na dopuštanju da Božja ljubav uđe u moj um nakon čega joj moram dopustiti da se utabori u mom srcu, gdje ona može promijeniti neke od tih glupih umotvorina u koje povjerujem čim život krene nizbrdo. Hoćete li mi se pridružiti?

Evo četiri koraka koje sam otkrila da zaista pomažu.

1. Molite i pitajte Ga da vam pokaže.

Kada molimo i pitamo Boga da nam pokaže koliko smo voljeni, možemo biti pouzdani da će nam pokazati jer to je ono što znamo dok molimo.

– Možemo biti pouzdani da će Bog čuti naše molitve.

– „I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas“. (1. Ivanova 5, 14)

– On uvijek odgovara (sjetite se Njegovih odgovora kao ”da”, ”ne”, ”čekaj” ili vodstva).

– Molitva pomaže da se ne vratimo navikama ili vjerovanjima/sumnjama koje štete našim životima (zbog čega trebamo onda još više molitve).

– „Pazite i molite kako ne biste upali u iskušenje“. (Matej 5, 44)

– Dok molimo mijenjamo se i lakše možemo raspoznati Božju volju za nas (a to je ono kako i želimo moliti). Njegova volja za nas jest da znamo koliko smo voljeni.

– „Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno“. (Rimljanima 12, 2)

PROČITAJTE: 9 razloga zašto vas Bog neće izbaviti iz određene nevolje

Kada molimo možemo pitati Boga da nam pokaže da smo voljeni onako kako ćemo to najbolje razumjeti.

Ako ste logičar to možete vidjeti u slijedovima, oblicima i brojevima. Ako ste osjećajni to možete osjetiti emocionalno i možete to vidjeti u kreaciji, glazbi, umjetnosti, no trebamo upamtiti da je cijelo vrijeme Bog vjeran i da će nam to pokazati.

2. Očekujte da ćete to osjetiti.

Znam da ovo zvuči otrcano, ali zaista duboko vjerujem da će nam Bog pokazati svoju ljubav i poboljšati naše sposobnosti da ju vidimo i osjetimo. Ako ju ne tražimo i ne želimo vidjeti onda ju jednostavno niti nećemo moći vidjeti i osjetiti.

3. Očekujte neočekivano!

Uvijek budem zapanjena kada osjetim Božju ljubav na mjestima gdje ju ne bih očekivala! Očekujem da ću osjetiti Božju ljubav u svojim tihim časovima, ali ne i kada skupljam pseću kakicu u vrtu! No Njegova ljubav za mene je u oba slučaja jednaka!

4. Meditirajte nad Božjom Riječju o ljubavi u Pismu.

Zapišite nekoliko stihova i razmišljajte o njima preko dana. Što oni za vas osobno znače, kako vam Bog preko njih pokazuje svoju ljubav, kako mislite da se Božja ljubav može primjeniti na drugima, no ne i na vama?

Osobno sam čvrsto uvjerena da vas Bog voli. To je strastveno, divlje i ljubomorno. On žudi za vama i čezne sa vama više od bilo čega što dobivate ili osjećate. Znamo kada osjetimo Njegovu ljubav, ona nas počinje mijenjati iznutra prema van.

Autorica: Niki Hardy; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today