Što znači voljeti Boga svojim umom?

Nakon što su Ga pitali koja je najveća zapovijed Isus je odgovorio da je najveća zapovijed voljeti svog Boga svim srcem, dušom i umom. (Luka 10, 27) U vezi srca je lako pretpostaviti, budući da se ono povezuje s ljubavi.

Srca, kao simboli ljubavi, mogu se pronaći u gotovo svakoj čestitki za Valentinovo. Razgovor o duši i izražavanju ljubavi također je vrlo povezan. Mladić može svoju suprugu opisati kao ”srodnu dušu”. No, za nas ljude može biti teško shvatiti što znači voljeti nekoga svojim umom. Ovo shvaćanje pogotovo je teško u vezi Boga. 

Vječna promjena uma 

Želja za time da volimo Boga našim umovima nije nešto što nama dolazi prirodno. Ustvari, Biblija jasno kaže da smo, prije nego što nas je Bog spasio, bili u pobuni protiv Njega (Kološanima 1, 21) te da su naši umovi zaraženi grijehom. S obzirom na ovo, svaka naša pomisao ili čin ljubavi prema Bogu Božje je nadnaravno djelo, a ne odluka koju sami donosimo. 

VIDI OVO: Mir uma koji Bog može stvoriti u vama

Kada Bog obnovi um grešnika, do dovodi do iznimne promjene uma. (Rimljanima 12, 2; Filipljanima 4, 8). U prošlosti, kada nismo željeli imati ništa s Bogom, naši su umovi bili zamračeni, a naše razmišljanje okrenuto prema zlu. (Rimljanima 1, 21; Efežanima 4, 8) No sada ne želimo ništa više od toga da Ga upoznajemo za cijelu vječnost. Želimo koristiti naše umove kako bismo upoznali Boga, kako bismo zapamtili Njegova dobra djela i kako bismo razvili pogled na svijet na temelju Njegove Riječi. 

Kada razmatramo biblijsku zapovijed da volimo Boga svim svojim umom, ono što može pomoći jest promatranje života osobe koja je savršeno voljela Oca svim svojim umom; Isusa Krista, Božjeg Sina. (Hebrejima 4, 15)

Vjernici, oni čiji su umovi usmjereni na Krista, moraju slijediti ove mentalne korake. (1. Petrova 2, 21) Besmisleno je pomisliti kako možemo znati što znači voljeti Boga svim svojim umom, bez da slijedimo primjer koji nam je Isus ostavio u Božjoj Rječi. 

Naši umovi trebaju Božje milosrđe 

Jasno, znamo kako mi našim umovima ne možemo voljeti onako savršeno kako je Isus volio. U našim umovima odvija se neprestana bitka između onoga što žele tijelo i Duh. (Rimljanima 8, 5-9) Nadalje, dok živimo ovdje, nismo u potpunosti slobodni od učinaka koje grijeh ima na naše umove. Skloni smo zaboravljanju stvari, tomu da postanemo zbunjeni i da pogrešno shvatimo. Stvar je u tome da naši umovi, zbog Pada, ne mogu u potpunosti shvatiti koliko je naš pogled iskrivljen.

VIDI OVO: Kako možemo voljeti Boga svim srcem svojim? 

Iako su naši umovi onečišćeni grijehom, Bog nam pokazuje iznimno strpljenje. Zbog naših grješnih misli, pogrešnih odluka i zlih planova, Bog ima svaki razlog lišiti nas života, no On to ne čini. Bog nam pokazuje milost i milosrđe. (Psalam 145, 8) Bog voli um koji je svjestan svoje neprestane potrebe za Njegovim milosrđem. Naši grijesi mogu uzrokovati da zaboravimo mnoge stvari, no oni nas također podsjećaju na to da smo mi kršćani u potpunosti bespomoćni bez Boga. 

Pazite na svoje umove! 

U Mateju 7, 21-23, Isus nam pokazuje jasan prizor ljudi koji su činili stvari u Njegovo ime, a nikada Ga nisu poznavali. Te riječi daju nam razloga da zastanemo i dobro razmislimo gdje smo mi s Bogom. Ne možemo voljeti nekoga koga ne poznajemo. Ne možemo voljeti niti Boga kojeg ne poznajemo. 

Voljeti Boga umom uključuje bolnu iskrenost sa samima sobom. (Psalam 26, 2) Trebamo predavati naše umove vodstvu i učenju Duha Svetoga. Čineći tako, postat ćemo daleko svjesniji dubine ljubavi koji Bog ima za nas. To je um kojem težimo svakodnevno. To nije samo um koji voli Boga, već je to um kakvog Bog voli. 

S kakvim borbama se suočavate u življenju srcem, dušom i umom? Kako se borite protiv iskušenja? Na koje načina možete služiti Bogu svojim umom?

Autor: Marten Visser; Izvor: Biblword.net