Što je ono što Biblija kaže o srodnim dušama? Je li to biblijski i je li odobreno od Boga?

Jako velik broj ljudi, osobito samaca, vjeruje u nešto što zovu ”srodnim” dušama. Oni vjeruju da je srodna duša netko tko ”idealno odgovara drugome kao blizak prijatelj ili romantični partner”. Vjeruju da nakon što oni upoznaju svoju srodnu dušu kako će odmah ”kliknuti” jedno s drugim te da će nakon toga imati neobjašnjivu i nesumnjivu ”kemiju”.

Jednostavno rečeno – oni vjeruju kako je srodna duša – nešto srodno duši – to jest netko tko se s nama može povezati na načine koji su i duboki i osobni, posebni, jedinstveni i gotovo nezemaljski.

Neki kršćani čak vjeruju u ovo objašnjavajući kako je srodna duša Božji dar za njih. Što je ono što Biblija kaže o srodnim dušama? Je li to biblijski i je li odobreno od Boga?

Što?

Okolina voli posijati stvari u naše umove, pogotovo one stvari koje se odnose na romantične veze. Velik broj samaca, u nadi i u potrazi za ”onim pravim/onom pravom” se nada kako će pronaći nekoga tko će za njih biti ”savršen”; netko s kime će im biti zabavno cijeloga života. Zbog toga velik broj nas voli ideju srodne duše ili nekoga čija je ”sudbina određena za nas”, što je određeno ”voljom svemira”.

Kršćani bi se trebali ponašati drugačije jer Biblija nigdje na svojim stranicama ne spominje srodne duše. Ne piše ni o tome da se čovjeku koji vjeruje Bogu ”posreći” te da on upoznaje ženu koja vjeruje Bogu ”slučajno”. Ne pišu priče o tome kako zvijezde, vjetar ili lišće ”kažu” osobi da ona treba otići iz svoje domovine kako bi potražio ljubav u tuđini. Ne nadahnjuje nas da odbacimo oprez i da za svakoga s kime osjećamo da imamo ”kemiju” pomislimo da se radi o ”Božjoj volji” za nas. To je ono što nas okolina uči. Ako i sami vjerujemo u to, uskoro ćemo se naći u velikoj nevolji i požaliti ćemo zbog naše budalaštine ostatak svojih života.

Biblijsko učenje o ”srodnim” dušama

Biblijsko učenje je točni i obično suprotno od onoga što nas društvo uči. Biblija nas uči vjeri u Boga koji nam može dati i prijatelje i supružnika. Biblija nas uči kako živjeti po vjeri u Sina Božjega koji nam je dopustio da budemo blagoslovljeni nebeskim blagoslovima koje je Bog pripremio za nas. Ona nas uči da budemo mudri i da izbjegnemo donošenje glupih odluka zbog kojih ćemo požaliti i zbog kojih ćemo snositi posljedice. Ona nas uči da umremo sebi i da druge volimo bezuvjetno – za muževe, na njima je da vole svoje žene kao što Krist voli svoju Crkvu, a to znači voljeti pravu verziju nekoga, a ne verziju koju smo upoznali na Facebooku, voljeti ih maksimalno, unatoč njihovim nedostacima, iritantnim navikama i onime što nam se ne sviđa.

I tako – uči li nas Biblija o srodnim dušama? Ne, ne uči nas o srodnim dušama. Ona nas samo uči o tome da volimo Boga iznad svega i da volimo svoje bližnje kao same sebe.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: