Je li vračara iz Endora zaista prizvala Samuela iz mrtvih?

Priča o vračari iz Endora koja je prizvala Samuela iz mrtvih je zapisana u 1. Samuelovoj 28,7-20, i to je jedini biblijski izvještaj o nekome koga je posjetio netko iz mrtvih.

Šaul, lišen svakog propisanog duhovnog udjela kao rezultat vlastite neposlušnosti i buntovništva, ponovno je činio loše stvari, ponovo tražeći one (medije) koje je prethodno protjerao iz zemlje.

Božanskim zakonom, mediji i spiritisti su bili zabranjeni u Izraelu (Ponovljeni zakon 18,11), a Izrael se nije smio oskrnaviti njima (Levitski zakonik 19,31). Da se kralj ponizi ovako, pokazuje koliko je daleko otpao od Božje milosti.

Bog je dao Samuelu izgled koji je Šaul prepoznao

Ovaj odjeljak nam ne pokazuje nijedan drugi razlog da vjerujemo kako je to bio bilo tko drugi osim Samuela, koji je opisan od strane medija kao “starac, ogrnut plaštem” (stih 14). Očito, godine i odjeća ne postoje među preminulim duhovima, ali je Bog čudesno dao Samuelu izgled koji je Šaul prepoznao.

Poruka koju je Samuel dao Šaulu je u potpunosti točna. Bog je dozvolio vračari iz Endora da prizove proroka Samuela kako bi prenio kralju Šaulu vijesti o njegovom porazu i smrti.

Ovo ne znači da je zaista moguće da vračare i mediji govore s mrtvima, već da je samo to Bog dopustio u ovom jednom izuzetku.

Preminula osoba ne može napustiti raj ili pakao

Kada osoba umre, njezina duša odlazi u raj ili pakao, ovisno o tome je li ta osoba stavila svoju vjeru u Krista (Matej 25,46). Nema razloga za vjerovanje da preminula osoba može napustiti raj ili pakao kako bi posjetila žive članove obitelji. Svaka takva tvrdnja je demonska prijevara (2. Korinćanima 11,14-15).

Bog je objavio da su mu takva djela gade, i da oni koji to čine u Izraelu trebaju umrijeti (Levitski zakonik 20,27; Ponovljeni Zakon 18,10-12). Sotona bi najviše volio da ljudi prebivaju u okultnom svijetu spiritizma i nekromanije.

Božje zapovijedi povodom ove stvari su tu da nas zaštite od planova neprijatelja, đavla, koji “kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre” (1. Petrova 5,8).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!