Iako vrućica kod djece može biti strašna, visoka tjelesna temperatura nije bolest. Vrućice su većinom znak da se imunološki sustav vaše djece bori protiv virusne ili bakterijske infekcije. 

Većina bacila koji uzrokuju bolesti uživaju kada je tjelesna temperatura normalna. Kada imunološki sustav primijeti infekciju, on reagira podizanjem tjelesne temperature kako bi ubio bacile. 

Iako su vrućice većinom signal gripe, koronavirusa ili prehlade, one mogu ukazivati i na bolesti i upale grla, infekciju uha ili infekcije mokraćnog sustava. Štoviše, cjepiva mogu uzrokovati privremenu vrućicu do 48 sati nakon cijepljenja, što je posve normalno. 

Vrućica kod djece rijetko kada ukazuje na ozbiljnije bolesti, kao što su autoimuni poremećaji, problemi s mozgom ili određena vrsta raka. 

Zbog raznih uzroka vrućice, važno je razlikovati znakove. Donosimo nekoliko znakova na koje možete znati da vaše dijete ima vrućicu, uz preporuku odlaska kod liječnika. 

Vrućica kod djece – znakovi

Najlakši način prepoznavanja vrućice kod djece jest povišena tjelesna temperatura. U djece mlađe od tri godine, najbolji način mjerenja temperature jest rektalnim toplomjerom budući da je on najpouzdaniji. Kada je riječ o rektalnim toplomjerima povišena temperatura je ona koja prelazi 38

Za stariju djecu možete koristiti oralni toplomjer s tim da se vrućicom tada smatra sve što prelazi 37,7

VIDI OVO: Kako izmjeriti temperaturu bez toplomjera? Dva trika vam mogu pomoći

Dijete koje ima vrućicu će se većinom drugačije ponašati. Najbolje je kada znate kako se dijete inače ponaša kako biste uvidjeli promjenu. 

Visoka temperatura kod djece
Foto: Pixabay

Osim povišene tjelesne temperature, znakovi vrućice kod beba uključuju: 

  • Pospanost veću od uobičajene
  • Nervozu
  • Loš apetit

Znakovi vrućice kod djece uključuju: 

  • Izražavanje neugode ili boli – drugih simptoma bolesti
  • Nevoljkost i pospanost
  • Manjak apetita
  • Neobično ponašanje 

Oko 4% djece ispod pet godina imaju napade uzrokovane vrućicom zbog naglog povišenja tjelesne temperature. Ti znakovi visoke vrućice se možda čine strašnima – vaše dijete možda izgubi svijet, ukoči se ili se počne tresti – ali su većinom bezazleni, piše Parents.com.

Većina takvih napadaja prestane za minutu ili dvije, iako neki mogu trajati od nekoliko sekundi do više od 10 minuta. 

Ako se vaše bolesno dijete počne trzati i tresti, stavite ga na meku podlogu i okrenite na stranu kako se ne bi ugušilo. Nikada mu ništa ne stavljajte u usta niti ga pokušavajte pritisnuti kako bi se smirilo. Kada napad završi, pozovite pedijatra, a pogotovo ako se napad pojavio prvi put kako bi vaša beba dobila dijagnozu. 

Kada zvati liječnika? 

Ako vaša beba ima manje od 3 mjeseca, a temperatura joj prelazi 38 bez obzira na simptome odmah zovite liječnika. Novorođenčad je podložnija raznim infekcijama kao što su meningitis i upala pluća tako da vaš pedijatar treba odmah prekrižiti ozbiljne bolesti. 

Ako je vaše dijete staro između 3 i 6 mjeseci, odmah idite liječniku ako mu temperatura prelazi 38,3, a ako je starije od 6 mjeseci odmah idite liječniku ako ima temperaturu veću od 39,4 – osim ako vaše dijete nema dodatne simptome kao što je bolno grlo, letargija, iritabilnost, ukočen vrat, bolove u uhu, povraćanje i/ili proljev, neobjašnjiv osip te znakove dehidracije kao što je rijetko mokrenje i manjak suza – ako se jave navedeni simptomi, bez obzira na temperaturu, odmah idite liječniku.

Morate odmah otići liječniku ako vaše dijete ima kroničnu bolest kao što je dijabetes ili astma

Nemojte zamijeniti sunčanicu za vrućicu. Tijekom ljeta je jako važno ne pregrijati svoje dijete te, ako je ono mlađe od 6 mjeseci, ga ne izlagati suncu. Ako mislite da se vaše dijete pregrijalo, odmah ga odmaknite od izvora topline, nazovite liječnika i odvedite dijete na hitnu.