Za Boga je mrtav čovjek koji ovo ne osjeća

Čovjek koji skreće s puta razbora počivat će u zboru mrtvačkom. (Izreke 21,16)

Riječ od kojih prolaze trnci po leđima: “zbor mrtvački”!

Znači da postoji i nešto što se naziva “zbor mrtvački”. Biblija nam na gotovo svakoj stranici objašnjava što to znači. Ovaj “zbor mrtvački” ima svoje članove i s jedne i s druge strane granice smrti.

U Božjim očima mrtav je onaj tko ne govori, tj. onaj koji ne razgovara s Bogom. To je zato jer je čovjek bez Boga mrtav.

U Božjim očima mrtav je tko ne vidi. Tko ne uviđa da nam je Bog u Isusu Kristu, razapetom Sinu Božjem, poklonio svoju ljubav i spasenje. Takav slijepac je mrtav.

VIDI OVO: Što je duhovna smrt?

U Božjim očima mrtav je tko ne može osjetiti da nas Bog “udarcima popravlja”. Prema tome, svaki koji na te Božje udarce kaže da “nije imao sreće” neosjetljiv je na božanski odgoj, i kao takav sigurno neosjetljiv i na Božje milostive dokaze ljubavi. Pavao kaže: “[On] dobročinstva iskazuje… napunja hranom i radošću srca vaša.”

Tko to ne osjeća, mrtav je!

Nadalje, tko ne može čuti, također je mrtav za Boga. Bog nam u Bibliji jasno govori. Ali tko ne čuje taj Božji govor, mrtav je.

Za Boga je mrtav tko ne može okusiti. David kaže: “Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin”. Tko to ne može okusiti, mrtav je.

Dakle, želimo li i dalje ostati u zloslutnom “zboru mrtvačkom”?

Sin Božji došao je na svijet upravo radi svega ovoga! Stoga sada za mrtve vrijedi: “Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih, i Krist će ti svijetliti!”

Prema tome, posvemašnjim obraćenjem, pokajanjem i vjerom u Isusa moguć je prelazak u “zbor živih”.

Gospodine, izvore života, oživi nas! Amen.

Autor: Wilhelm Busch