Za majke budućih muškaraca

Ako pogledamo na početak Mudrih izreka 31, ondje bismo mogli pronaći nešto što bi nas moglo iznenaditi.

Ne samo da poglavlje uključuje prikaz izvrsne žene, nego također uključuje učenje i utjecaj pobožne majke na njezinog sina. Mudre izreke 31 započinju recitacijom kralja. Što on recitira? Recitira proročanstvo koje ga je njegova majka naučila. (Izreke 31, 1)

„Ne, sine moj! Ne, sine srca mog! Ne, sine zavjeta mojih! Ne daj snage svoje ženama ni putova svojih zatiračima kraljeva. Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima.“ (Izreke 31, 2-5)

Stih 10 započinje s poznatijim dijelom Izreka 31, no ovdje je vrijedno za zapaziti da kralj Lemuel nastavlja recitirati učenje svoje majke.

„Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.“ (Izreke 31, 10-11)

Ako bismo naše sinove upitali o tome koja su najuobičajenija učenja koja su naučili od svojih majki, što bi njihov odgovor bio? Kakva vrsta učenja obilježava naše zapovijedi?

Što majka najčešće izgovara?

Naše najčešće zapovijedi mogu biti orijentirane prema sigurnosti: „Peri ruke prije objeda. Uvijek stavljaj zaštitnu kremu kada ideš na sunce. Uvijek nosi zaštitnu kacigu i uvijek se veži kada si u automobilu.“ To nisu nužno loše zapovijedi. No ako su ovo najvažnije zapovijedi koje jedna majka izgovara svome sinu, te ga zapovijedi neće držati na sigurnom, nego će ga hendikepirati.

Možda su vaše zapovijedi primarno praktične prirode: „Svakoga dana pospremi svoju sobu i uredi svoj krevet. Pojedi svu hranu s tanjura. Uvijek dođi na vrijeme. Uvijek budi skroman i štedljiv.“ Ovo nisu loše zapovijedi; vrlo često su dobre i mogu pomoći. No ako su ovo jedine zapovijedi, bez temelja ili dodatnih uputa, one će pružiti samo dobrobit za naše sinove na Zemlji, no ne i u vječnosti.

Majka je kralja Lemuela naučila dvije vrlo važne lekcije: 1. Kako izbjeći iskušenje, da bi mogao bolje vladati kao kralj. 2. Kako pronaći vrijednu i izvrsnu ženu. Drugim riječima, njegova ga je majka naučila kako da bude muškarac. Današnji sinovi trebaju majke koje će ih naučiti kako da budu mudri, pravedni i dobri muškarci.

Naši sinovi trebaju naučiti kako biti glava domaćinstva i isto tako kako biti vođe po pitanju poslova, vođenja crkava ili u svjetovnoj vlasti; muškarci koji će znati što trebaju tražiti kod buduće supruge. To znači da im trebaju mame koje će im pomoći u prosuđivanju ispravnog i pogrješnog, točnog i netočnog, dobrog i najboljeg. I između izvrsne supruge i zle žene, jer zle žene zaista postoje i naši ih sinovi trebaju izbjegavati.

Majke daju naputke svojim sinovima o tome koliko je važno biti sin, dječak, muškarac. Majke pomažu svojim sinovima kako bi znali koja je odjeća prikladna za dječaka. Majke pomažu sinovima u učenju manira, koji su prikladni za mladog dječaka. Dok su naši sinovi mladi, pogotovo u tinejdžerskim godinama, majke trebaju voditi računa o tome da njihovi sinovi postanu pobožni muškarci: ne mamini sinčići, ne sinovi koji će oponašati maminu ženstvenost. Mame trebaju podsjećati sinove na to da njihova široka ramena nisu stvorena za saginjanje, nego za nošenje teških tereta, za dobrobit drugih.

VIDI OVO: Molitva za sina: 10 moćnih molitvi majke za sina

Čuvanje od seksualne zbunjenosti

Majke trebaju na mudar, oštrouman način prevoditi mudrost majke kralja Lemuela u svijet u kojem danas živimo, u kojem ne prijete samo opasnosti od zlih žena i pijanstava, nego i od svih oblika perverzija i ovisnosti. Trebamo pomoći našim sinovima da se odupru ludilu LGBT ideologije. Trebamo im pomoći u učenju samokontrole kod korištenja tehnologije i kako izbjeći prijevarne eufemizme, koji su pronašli način kako da uđu u neke crkve, kao što su ”gostoprimstvo za rodove”, ”rodno-afirmirajuća skrb” ili ”reproduktivna sloboda”.

Naše sinove vjerojatno na ulicama neće susresti prostitutke, ali će se vrlo vjerojatno susresti sa štetnim prikazima i osobama putem interneta. Bez upozorenja i prepreka, bez vjerom-ispunjenih molitvi majke i očeva koji bi ih navodili na pravi put, naši će sinovi biti u iskušenju odgovoriti na seksualne navode perverznih muškaraca i žena, koji vrebaju na njih na internetu. Možda će biti i u iskušenju odobravati one koji se prepuštaju takvim perverzijama; bit će u iskušenju odobravati ono što Bog naziva gadošću. (Rimljanima 1, 32)

Dom kao ogledalo majki

Mi majke trebamo pokazivati našoj djeci, možda posebice našim tinejdžerskim sinovima, mirnu luku i utočište kršćanskog doma, mjesto gdje su pobožni načini normalni, gdje je Evanđelje ovdje za njih, mjesto gdje su oprost i pokajanje normalne stvari i gdje postoji Božje prijateljstvo za one koji Ga se boje. Trebamo biti majke poput one izvrsne žene, koja je opisana u Izrekama 31, ona o kojoj govori majka kralja Lemuela:

„Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem. Svoja usta mudro otvara i pobožan joj je nauk na jeziku. Na vladanje pazi ukućana i ne jede kruha besposlice.“ (Izreke 31, 25-27)

Bog poziva nas majke da se dobro brinemo o našim domaćinstvima. Trebamo se brinuti za naše domove, a čineći tako naši su domovi često odraz nas samih, naše pobožnosti, zrelosti, podčinjenosti našim muževima i utjesi u Kristu ili su odraz nedostatka svega ovoga. Atmosfera unutar naših domova može biti ustajala i napeta, takva da guši ili takva da je ispunjena čistim zrakom i dobrotom srca. Ritmovi naših domova će ili poduprijeti ili obeshrabriti besposličarenje.

Možemo nositi snagu, pouzdanje i dostojanstvo majke, koja se boji Boga i koja u vezi svega vjeruje Kristu ili možemo biti tjeskobne, majke koje će nezdravo udovoljavati drugima ili možemo biti sebične i svadljive.

Od tinejdžerskih sinova do pobožnih muškaraca

Sjetimo se da naši domovi svjedoče i šalju poruku našoj djeci. Vjerojatno je da nam naši sinovi neće ispričati sve što je u njihovim srcima do u detalje, no njihova će srca biti ili mekana za Boga i Njegove načine ili tvrda. Naši će domovi potvrđivati Evanđelje i dobrotu Božjih zapovjedi ili će pogrješno tumačiti te stvari i postati kamen spoticanja, zahvaljujući našem vlastitom licemjerju. Našim sinovima možemo izgovarati riječi upozorenja ili možemo više težiti pravilima koja su orijentirana prema sigurnosti i praktičnim uputama, umjesto zahtjevnijim ciljevima pobožne muškosti.

Lako je pomisliti da naši tinejdžerski sinovi, koji odrastaju, ne trebaju svoje majke. Zasigurno nas ne trebaju onako kako su nas trebali kada su bili djeca. Ne treba im naša neprestana tjelesna briga; potrebna im je mudra i pobožna proročica-majka, koja će ih učiti tomu kako izbjeći svjetovna iskušenja, što je istinska pravednost i kako pronaći pobožnu ženu. Trebaju od svojih majki naučiti što je poštovanje, ljubav, prijateljstvo. Od majki trebaju dobiti savjet i molitve.

Naši sinovi ne trebaju majke koje će ih gušiti, koje će ih kontrolirati ili koje će njima manipulirati. Ne trebaju im majke koje će ih sažalijevati, razmaziti ili koje će se prema njima odnositi kao prema maloj djeci. Našim sinovima trebaju pobožne majke, koje će im ponuditi mudre savjete o tome kako biti pravi muškarac, dok će im u isto vrijeme demonstrirati zaraznu radost žene koja se boji Boga.

Autorica: Abigail Dodds; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.