NaslovnicaDuhovnostZa sve vas koji se borite s požudom

Za sve vas koji se borite s požudom

Definicija požude iz rječnika glasi: 1) intenzivna ili neobuzdana seksualna žudnja, ili 2) silna želja ili žudnja.

Biblija govori o požudi na nekoliko načina. Izlazak 20,14.17: „Ne počini preljuba… Ne poželi kuće bližnjega svojega; ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega (VB)“, ili Matej 5,28: „A ja vam kažem: Svaki koji pogleda ženu žudeći za njom, već je počinio preljub s njome u srcu svojemu“ (VB). I Job 31,11-12: „Jer to bi bila opačina; da, bilo bi to bezakonje vrijedno svake osude. Jer to je oganj što proždire do Abadona i iskorijenio bi svu moju ljetinu“ (VB).

Požuda je usmjerena na udovoljavanju sebi, i često dovodi do štetnih postupaka u ispunjavanju nečijih želja bez obzira na posljedice. Požuda se vrti oko posjedovanja i pohlepe. Kršćanska vjera uči nesebičnosti i obilježena je svetim življenjem (Rimljanima 6,19; 12,1-2; 1. Korinćanima 1,2.30; 6,19-20; Efežanima 1,4; 4,24; Kološanima 3,12; 1. Solunjanima 4,3-8; 5,23; 2. Timoteju 1,9; Hebrejima 12,14; 1. Petrova 1,15-16).

Cilj svake osobe koja je svoju vjeru položila u Isusa Krista je da svaki dan sve više postaje nalik Njemu. To znači odlaganje starog načina života kojim je upravljao grijeh i suobličavanje svojih misli i postupaka sa standardom iznesenim u Bibliji. Požuda je u suprotnosti s tim idealom.

Nitko nikada neće biti savršen ili postići bezgrešnost dok god je na ovoj zemlji, ipak to je i dalje cilj kojemu težimo. Biblija daje snažnu izjavu o tome u 1. Solunjanima 4,7-8: „Ta nije nas Bog pozvao na nečistoću, nego na posvećenje. Prema tome, tko to odbacuje, ne odbacuje čovjeka, nego Boga, koji nam je i dao Duha svoga Svetoga“ (VB).

Ako požuda još nije zahvatila vaše srce i um, pripremite se da ćete se za besprijekoran život boriti protiv napasti požude. Ako se trenutno borite protiv požude, vrijeme da priznate svoj grijeh Bogu i tražite ga da intervenira u vašem životu kako bi svetost mogla označavati vaš život.

Izvor: Gotquestions.org