Za sve žene koje žele promijeniti muža
Foto: Pexels

Kada se nađete u iskušenju da pokušate promijeniti svoga muža, evo pet stvari koje je dobro imati na umu.

Podignite ruke ako ste postale plijen, više nego što se možete sjetiti, tog poriva da promijenite svoje muževe. Pokušavala sam ga natjerati neka promijeni svoju ekstrovertnu osobnost u više introvertnu, kao što je moja.

Nastojala sam ga natjerati neka pije mnoštvo različitih napitaka, zelenih sokova i smoothieja, kako bi živio zdravijim životom. Pretjerano sam ga upozoravala neka bude ”oprezniji” dok se igra s našom djecom, iako su se jako zabavljala dok su se igrali.

Mnoge žene provode mnoštvo svoga vremena u pokušavanju mijenjanja svojih muževa. Iz mog iskustva, to ne funkcionira i nije vrijedno truda. No najviše od svega, Božja volja nije da supruge provode svaki trenutak svojih života kako bi mijenjale svoje muževe.

Molim vas nemojte me pogrješno shvatiti: to ne znači da supruge ne smiju ispraviti svoje muževe ili im ponuditi savjete. Daleko od toga. Vašem suprugu često puta će zatrebati vaš savjet i usmjerenje. No vaše mišljenje ne bi trebalo mijenjati njegovu osobnost. Trebate poštovati njegovu osobnost kakva jest.

„Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.“ (Efežanima 5, 33)

Ženama je dana zapovijed da trebaju poštovati svoje muževe. Ako pokušavamo promijeniti identitet naših muževa, to znači nepoštovanje. Nadalje, muževi se tada osjećaju kao da im se sudi, kao da ih se ne razumije i osjećaju se odbačeno. Njihov ego je oštećen. Sjetite se, imate zapovijed da ga trebate ne samo poštovati, nego mu se i podčiniti, kao Gospodinu. (Efežanima 5, 22)

Stoga, nije na vama da pokušavate promijeniti njegovu osobnost. Kada se nađete u iskušenju da pokušate promijeniti svoga muža, evo pet stvari koje je dobro imati na umu.

1. Samo Bog može promijeniti osobu, muškarca ili ženu

„Kraljevo je srce u ruci Jahve kao voda tekućica; vodi ga kuda god hoće.“ (Izreke 21, 1)

Možda ste željeli da vaš suprug odustane od neke navike, ali joj se nastavlja vraćati. To vas jako frustrira i pitate se što još možete učiniti kako bi se promijenio. No ono što je dobro jest to da je srce vašeg muža u rukama Boga, a ne vas. Samo Bog može promijeniti njegovo srce. Bog je onaj koji ga je oblikovao i stvorio u utrobi njegove majke. (Psalam 139, 13)

Nikakva količina prigovaranja i zanovijetanja neće dovesti do toga da se vaš suprug promijeni. Ako se i promijeni, to će učiniti nevoljko, što je kontraproduktivno za vaš brak. S obzirom na to, najbolja osoba za razgovor, kada osjećate očajničku želju za promjenom svoga muža, jest Bog. Jasno je da je Bog stručnjak za mijenjanje srca ljudi. Bog može promijeniti svako srce. U Starome zavjetu čitam o Božjem obećanju Izraelcima, da će im Bog promijeniti kamenito srce za srce od mesa. (Ezekiel 11, 19) David je također molio Boga neka mu da čisto srce. (Psalam 51, 10) Najbolje je prepustiti promjenu srca Bogu. Bog je stručnjak.

2. Možete sami biti model ponašanja za kakvo želite da vaš muž usvoji

„Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena, pošto promotre vaše bogoljubno i čisto življenje.“ (1. Petrova 3, 1-2)

Lucy je čeznula za danom kada će se njezin suprug David pridružiti njoj i njezinoj djeci u večernjem proučavanju Biblije. David bi radio na svome računalu. Lucy je cijenila to što je imao puno obaveza i što je često zbog toga morao često raditi iz svoga doma. Umjesto zanovijetanja, molila je da mu Bog oslobodi vrijeme, kako bi mogao proučavati Bibliju s njima. Nakon što je vidio koliko se Lucy založila za zajedničko proučavanje Biblije s djecom, David je postao nemiran. Odlučio je da nikada više neće propustiti Biblijsko proučavanje. Njegov je posao mogao čekati. Lucy mu nije morala reći ni riječ. Njezino dobro ponašanje navelo je na promjenu stanja srca njezinog supruga.

Ponekad je tišina ono što mijenja stvari. Većina muškaraca ne voli kada njihove žene diktiraju što da rade i kako da se ponašaju. Kralj Salomon je primijetio da je bolje biti u kutku vrha kuće, nego dijeliti dom sa ženom koja prigovara. (Izreke 21, 9) Veliku većinu muškaraca odbijaju prigovaranja i zanovijetanja. Muškarci se na to povlače u svoje oklope, poput kornjača. Suprotno tomu, muževi će biti potaknuti na činjenje ispravnih stvari, kada vide da njihove žene modeliraju takvo ponašanje.

3. Riskirate stvaranjem nepovjerenja vašeg muža u vas

„Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.“ (Izreke 31, 11)

Budimo iskreni, vani je opasan svijet i vaš suprug se suočava s mnogim izazovima. Neuspjeli poslovni projekt, sumnja u sebe, pritisak kolega, izdaje, financijske poteškoće, između mnogih drugih izazova. Jeste li vi znali da ste vi, kao supruga, njegovo utočište od divljih oluja? On želi biti ranjen i želi moći otvoriti vaše srce vama. No ako ga počnete osuđivati i tjerati na promjenu nakon što vam se otvori, nije nemoguće da vam se ubuduće neće više povjeravati. Nakon takvih iskustava više neće imati povjerenja u vas, što znači da s vama više ne može dijeliti svoje strahove, nade i snove. U konačnici, izgubio je povjerenje u vas.

4. Naučite cijeniti vaše razlike

„Podnosite jedni druge u ljubavi.“ (Efežanima 4, 2)

Sama imam vrlo krhko srce, no drago mi je da moj muž ima srce od čelika. Dok sama budem vrlo brzo uzrujana stvarima koje se događaju oko mene, on ostane hladnokrvan. U mojim trenucima slabosti, moj muž je moj oslonac. On cijeni moju osjetljivost, jer je zbog nje moja percepcija vrlo izoštrena. Često puta sam ga znala odgovoriti od potencijalno loših projekata ili sam ga znala upozoriti na ljude, koji mu nisu željeli dobro. No ponekad naše razlike mogu uzrokovati trenja između nas.

Život bi bio prazan i isprazan kada bismo svi bili isti. Vuk samotnjak jednako je važan i kao društvenjak. Kao paru, vaše će vam razlike pomoći u međusobnom nadopunjavanju i u dodavanju dodatnih boja vašem braku. Umjesto da pokušavate promijeniti svoga muža, pokažite kako cijenite vrijednost, koju on donosi u vaš brak. On bi također, trebao činiti isto.

5. Odaberite bezuvjetnu ljubav

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.“ (1. Korinćanima 13, 4-7)

Ne prođe puno vremena dok vjenčani par shvati da ljubav nije samo osjećaj, nego i odluka. Novo poglavlje u braku započinje nakon završetka uzbuđenja, koje pružaju svadbeni dan i medeni mjesec. Ljubav više nije euforičan osjećaj, nego svjesna odluka. Vrsta ljubavi, kakva je opisana u 1. Korinćanima 13 nije ugodna plovidba. Ta ljubav očekuje neke neravnine na cesti. Poziva na trpljenje muža i žene, na podnošenje stvari i na odustajanje od svojih želja. Takva ljubav ne poziva na osmišljavanje načina kako jedan supružnik treba promijeniti drugoga. Takva ljubav poziva na prihvaćanje, sa svim nedostacima i na pružanje bezuvjetne ljubavi bez obzira na sve.

Autorica: Keren Kanyago; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: