Tko je bila Elizabeta u Bibliji?

Elizabeta, majka Ivana Krstitelja, spominje se u samo u jednom poglavlju Biblije. Tko je bila Elizabeta u Bibliji?

Elizabeta je bila supruga svećenika po imenu Zaharija i rođaka Marije, Isusove majke. Elizabeta i Zaharija nazivaju se “pravednim i besprijekornim” ljudima koji su živjeli po Božjim zapovijedima i odredbama.

Elizabeta je bila neplodna; nije mogla imati djecu i kada se prvi put spominje u Bibliji, ona je starica, ili kako Luka kaže, “poodmakle dobi” (Luka 1, 7).

Tko je bila Elizabeta u Bibliji?

Kad je Zaharija bio u hramu prinoseći kad Gospodinu, anđeo Gospodnji mu se ukazao rekavši da će on i Elizabeta uskoro postati roditelji. Djetetu su trebali dati ime Ivan.

“Bit će doista velik pred Gospodinom. Ni vina ni drugoga opojnog pića neće piti. Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu.” (Luka 1, 14-15)

Zaharija je bio sumnjičav zbog starosti svoje supruge i činjenice da je i sam bio star, pa mu je anđeo rekao da neće moći govoriti dok se proroštvo o rođenju sina ne ispuni.

Kada je ostala trudna, Elizabeta se pet mjeseci držala povučeno. Rekla je:

“Evo, to mi je učinio Gospodin u dane kad mu se svidje skinuti s mene sramotu među ljudima.” (Luka 1, 25)

Šest mjeseci nakon što je Elizabeta začela, Marija je također zatrudnjela i otišla je posjetiti Elizabetu, jer joj je anđeo rekao za njezinu trudnoću.

Čim je Marija stigla u njezin dom i čim je Elizabeta čula Marijin pozdrav, “zaigra joj čedo u utrobi”. Glasno je uzviknula:

“Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi.” (Luka 1, 42-44)

Elizabetin kratki nadahnuti govor, zabilježen u Bibliji, postao je trajna poruka istine koju svi mogu pročitati. U tom trenutku Elizabeta je i sama postala glasnica Gospodina nad vojskama: Elizabeta se ispunila Duhom Svetim (Luka 1, 41). Rekla je nadahnutu istinu.

Duh Sveti je rekao Elizabeti da je Marija trudna, dakle, prije nego što je Marija uspjela progovoriti riječ. Takve nadahnute misli grade i uzdižu one koji ih čuju. Sljedeće nadahnute Elizabetine riječi bile su ohrabrenje Mariji: “Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!” (Luka 1,45)

Elizabeta u Bibliji
Foto: churchofjesuschrist.org

Elizabeta je vjerovala; u vjeri je znala da će Bog ispuniti stvari koje su joj rečene. Marija je također vjerovala u ispunjenje Božjih riječi koje su se odnosile na dijete u njezinoj maternici, i tako je postala majka Gospodina Isusa Krista.

Rođenje Ivana Krstitelja

Tri mjeseca nakon susreta s Marijom, Elizabeta je rodila. Znala je da je Bog odredio da se njezin sin zove Ivan, ime hebrejskog podrijetla što znači “Bog je milostiv”. Bog je bio milostiv i darovao je Elizabeti i Zahariji dijete.

Osam dana nakon rođenja, kada je došlo vrijeme za obrezivanje Ivana, Zaharija nije mogao govoriti. Tako je na Elizabeti bilo da se suprotstavi rodbini i prijateljima i u vezi s predloženim imenom za dijete.

Rekoše joj na to: “Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.” Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa “Ivan mu je ime!” Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. (Luka 1, 62-64)

Bila je potrebna hrabrost da Elizabeta čvrsto stoji i pokorava se Bogu. Suprug ju je podržao. Bili su par koji se uvijek pokoravao Bogu.

Ova su dva roditelja znala što im je Bog naložio i bili su odlučni u tome. Bog je odmah vratio Zahariji govor. Tada je također bio ispunjen Duhom Svetim i prorekao je što će raditi njegov sin Ivan.

“A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove, da pružiš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih, darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira.” (Luka 1, 76-79)

Elizabeta u Bibliji: Pouke za nas

Što bismo trebali zaključiti iz Elizabetinog života? Prvo, Bog joj je bio milostiv. Elizabeta je u starosti vjerovala i rodila sina, što je bio čudesan Božji blagoslov. I mi bismo trebali vjerovati onome što Bog kaže da će učiniti, čak i ako se to čini nemogućim.

Bog je izabrao ženu vjere i poslušnosti za odgoj i podučavanje važnog proroka. Duhom Svetim i Riječju Božjom svatko treba podučavati i nadahnjivati ​​druge.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!