NaslovnicaŽivotZahvalno srce pobjeđuje svako zlo

Zahvalno srce pobjeđuje svako zlo

Zahvalno srce pobjeđuje Sotonu i svako zlo u životu. Zahvalnost ima veliku moć povratiti radost i slomiti moć neprijatelja.

“Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“. (1. Solunjanima 5, 16-18)

Nije lako uvijek zahvaljivati, no to je nešto što moramo činiti ako želimo vidjeti Božju volju koja se ostvaruje u našim životima. Tako se pomičemo u više sfere vjere za sebe same, za naše gradove i za naše narode.

Zahvalnost ima veliku moć povratiti radost i slomiti moć neprijatelja. Svaki puta kada dajemo zahvalnost Bogu, usprkos teškim okolnostima, neprijatelj gubi bitku u vašem životu. Kada zahvaljujemo usred teškoća, donosimo radost u Božje srce.

On traži kršćane koji prebivaju u sferi zahvaljivanja i slavljenja, gdje neprijatelj više nema moć zadržavati ili manipulirati tom osobom. Sotona je poražen kada imamo zahvalno srce, jer je zahvalnost u teškim vremenima žrtva koja zadovoljava Boga.

Jeste li zahvalni? Jeste li zahvalni za svoje sadašnje okolnost? Jeste li zahvalni za svoje spasenje, svoja prijateljstva i posao? Zahvalnost je ključ za naše živote. To je ključ koji preokreće stvari jer zahvalnost mijenja nas, naš pogled i naše stavove. Postoji snaga u zahvalnom srcu.

VIDI OVO: 4 razloga zbog kojih vjernici mogu biti zahvalni u vremenima nevolje

Zahvalnost donosi zadovoljstvo

Počnimo zahvaljivati Bogu za sve blagoslove koje nam je dao umjesto da se usredotočimo na ono što nemamo. Nezadovoljstvo isušuje dušu. Pogledajte na ono što je Elizabeth Elliott, žena koja je izgubila muža na misiji i koja se susrela s brojnim poteškoćama, rekla o ljubavi prema Božjoj volji i zadovoljstvu: „Voljeti Boga znači voljeti Njegovu volju. To znači tiho čekati da naš život odmjeri Onaj koji nas poznaje uzduž i poprijeko. To znači biti zadovoljan s Njegovim vremenom i onime što nam On dodijeli. To znači slijediti korake Gospodara, kao što je činio Pavao, kada je mogao reći kako je naučio biti zadovoljan bez obzira na okolnosti. Koje su bile njegove okolnosti kada je to pisao? Zatvor. To nije laka lekcija, ali je velik dobitak pobožnost, kad je spojena sa zadovoljstvom“. (1. Timoteju 6, 6)

Pogledajmo na Isusov primjer. On je slijedio volju svoga Oca do samoga kraja. Slušao je bez prigovora. U Filipljanima 2, 5-8, Pavao kaže da i mi trebamo imati isti stav. Isus je sebe učinio malenim i preuzeo je obličje sluge. Ponizio se te je bio poslušan do smrti. Mi isto tako trebamo imati isti stav, zajedno s poniznim i zahvalnim prihvaćanjem Božje volje za naše živote.

„Isus je volio volju svoga Oca. Prihvatio je ograničenja, potrebe, stanja i okove toga što je bio čovjek dok je hodao ovdje na Zemlji, kada je svakim trenutkom sve više ispunjavao svoje božansko poslanje kao i ozbiljne zahtjeve svoga uskrsnuća. Nikada u Njemu nije bilo niti riječi niti pogleda prigovora“

VIDI OVO: 7 molitvi za zahvalnost Bogu

Ponudimo Bogu žrtvu hvale i zahvalnosti

Vojvoda iz Wellingtona bio je veliki britanski vojskovođa, koji je požalio to što nije naučio tajnu zahvalnosti za vrijeme svog života. Ostvario je puno postignuća, čak je pobijedio i Napoleona kod Waterlooa. Bio je briljantan i zahtjevan čovjek, a kada je ostario uvidio je kako u njegovom životu postoje stvari koje treba promijeniti. U njegovoj starosti, jedna ga je žena upitala: „Što bi učinio drugačije kada bi ponovno mogao živjeti svoj život“? Pažljivo je razmislio i odgovorio: „Bio bih zahvalniji“. Ovo je lekcija za sve nas; kada bismo naučili biti ljudi hvale i zahvalnosti svih dana naših života, to bi bilo sjajno postignuće.

David je u Psalmu 116, 17 rekao: „Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne, zazvat ću ime Jahvino“. Hajdemo zajedno tražiti nove razine zahvalnosti, čime ćemo se podići na novu razinu svetosti u našim životima. Evo tri načina kako možemo prakticirati zahvalnost u svakodnevnom životu:

– Zahvalite i slavite Boga za sve što imate u životu. Zahvalite Mu čak i za teškoće. Žrtva je činiti ovo. No Bog može preokrenuti teškoće u pobjede. „Po njemu dakle neprestano prinosimo Bogu žrtvu hvalbenu, to jest plod usana što ispovijedaju ime njegovo“. (Hebrejima 13, 15)

– Nemojte sami sebi dopustiti da se žalite zbog svega. Za vrijeme teških razdoblja, budite vrlo oprezni u vezi onoga što govorite. Umjesto žaljenja, razmišljajte o tome kako možete verbalno Bogu prinijeti žrtvu zahvalnosti.

– Nemojte se uspoređivati s drugima. Nemojte željeti da je vaš život drugačiji. Bog zna što je najbolje za vas. Biblija kaže da je posjedovanje zahvalnog srca Božja volja za vas po Kristu Isusu. Kada počnemo zahvaljivati Bogu za ono što imamo, umjesto da se uspoređujemo s drugima, to otvara vrata za Božje blagoslove.

VIDI OVO: Zašto Bog želi da u svemu budemo zahvalni?

„Bog se osmjehuje kada ga slavimo i kada Mu neprestano zahvaljujemo. Malo je toga ljepšega od onoga kada nam netko od srca iskaže zahvalnost. Bog to isto voli. Nevjerojatne se stvari događaju kada svoju hvalu i zahvalnost damo Bogu. Kada ponudimo zahvalnost, naša se srca ispunjavaju radošću“. Rick Warren

Autorica: Debbie Przybylski; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com