Zanijekati Boga znači da će i On zanijekati nas

Zanijekati Boga znači da će i On zanijekati nas: „Svakog dakle koji prizna mene pred ljudima, priznat ću i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima. A tko god zaniječe mene pred ljudima, zanijekat ću i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.“ (Matej 10,32-33 VB)

Kristovi poslanici

Bili mi toga svjesni ili ne, ako smo se pokajali i vjerujemo u Krista, mi smo Njegovi poslanici. Mi predstavljamo nebesko kraljevstvo pred drugima. To je način na koji Bog kroz nas daje poziv izgubljenima da se kroz Krista pomire s Bogom (2 Kor 5,20). To je veoma ozbiljna odgovornost. Našim ponašanjem, našim jezikom, našim životnim stilom i našim postupcima, ukoliko su u suprotnosti s načinom na koji kršćanin treba živjeti, možemo zanijekati Krista. Drugim riječima, načinom na koji živimo možemo huliti na samu svrhu Kristovog djela. Ako se po stilu života nimalo ne razlikujemo od svijeta, činimo grozan posao u predstavljanju Krista i njegovog kraljevstva. Da bismo predstavljali Kralja kraljeva, moramo živjeti kao njegovi podanici; inače, niječemo Krista po načinu na koji živimo svoje živote, a naše osobno svjedočanstvo i svjedočenje drugima o Kristu ostaju bez ikakve vrijednosti.

Zanijekati Ga znači da će i On zanijekati nas

Malo je biblijskih stihova koji nas mogu uplašiti više od Mateja 10,32-33, a jedan od tih izuzetaka je Matej 7,21-23 po kojem ako govorimo drugima da smo kršćani, a po tome ne živimo, On bi nam mogao reći: „Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!“ To ne znači da nas nije dobro poznavao ili da nas nije poznavao kako je trebao. On će reći: „Nikad vas nisam poznavao!“ Kada netko živi na način koji ne dolikuje kršćaninu, poput mojeg prijatelja koji redovito psuje, proklinje, gleda prljave filmove, opija se i drogira se, on može govoriti „Ja poznajem Krista“ koliko god hoće; ipak, teško je u to vjerovati, jer ne pokazuje nikakav stvarni plod da prebiva u Kristu (Ivan 15). Umjesto izjave: „Ja poznajem Krista“, bolje je postaviti pitanje: „Poznaje li Krist tebe?“

VIDI OVO: Zašto je Petar zanijekao Isusa Krista?

Poricanje šutnjom

Nije li teško ustati za ono što je ispravno u ovom svijetu? Kada se nešto podlo i zlo odvija ispred nas, hoćemo li ustati i boriti se za ono što je ispravno, nazvati to pravim imenom ili ćemo samo šutjeti i ne reći i ne učiniti ništa? Naša šutnja može biti pasivan grijeh; premda nije aktivan, počinjeni grijeh, i dalje ostaje grijeh. Kriv sam ako ništa nisam rekao kada je nešto bilo očito grešno. Mogao sam nešto reći ili jednostavno napustiti okolinu, ali kada se smijem na prljave šale ili sudjelujem u zlim djelima onih koji su u svijetu, svojom šutnjom poričem Krista i kriv sam za nijekanje Krista pred ljudima, zato bi i On mene mogao zanijekati jednog dana pred Ocem. Vrlo otriježnjujuća misao, zar ne?

Završna molitva

Nebeski Oče, hvala ti što si tako milostiv prema meni onda kada se ne borim za ono što znam da je ispravno, onda kada sam te zanijekao svojim ponašanjem ili kada sam zanemario grešne postupke drugih. Molim te, oprosti mi i ojačaj me u svjedočenju kao Kristovog predstavnika. Molim te u Kristovo pravedno ime.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com