NaslovnicaDuhovnost5 zanimljivosti o Isusu koje možda ne znate

5 zanimljivosti o Isusu koje možda ne znate

Donosimo pet nevjerojatnih zanimljivosti o Isusu koje možda jeste, a možda i niste znali.

Isus, ”Ja Sam” iz Staroga Zavjeta

Ovo ranije u svojoj kršćanskoj vjeri nisam znao, ali Isus je bio Bog Staroga Zavjeta. On je dao sedam ”Ja Sam” izjava u Ivanu 6, 35; Ivanu 8, 12; Ivanu 10,9; Ivanu 10,11; Ivanu 11, 25; Ivanu 14, 6; Ivanu 15,1 i Ivanu 8, 58. Isus je rekao: „Zaista, zaista kažem vam prije nego što je Abraham bio rođen, Ja Jesam“, što znači da je Isus postojao prije nego što su ljudi stvoreni na zemlji.

Sjećate li se kada je Mojsije pitao za Njegovo ime koje bi mogao reći Izraelcima pred gorućim grmom? Bog je rekao: „JA SAM KOJI JESAM“, (Izlazak 3, 14) što znači da je On samopostojeći Bog koji postoji oduvijek. Veliki Ja Jesam je Kruh Života, Svjetlost svijeta, Vrata, Dobri Pastir, Uskrsnuće i Život, Put, Istina i Život, Pravo Vino. Izraelci su „svi su pili isto duhovno piće, jer su pili od duhovne hridi, koja ih je pratila, a hrid je bila Krist“. (1. Korinćanima 10, 4)

Isus je imao posao

Kada je dosegao svojih trideset zemaljskih godina Isus je započeo sa svojom službom, no prije toga Isus je imao posao; bio je stolar. (Marko 6, 3) Radio je isti posao stolara kakvog je radio i njegov zemaljski otac. (Matej 13, 55)

Ako proučavamo vrijeme u kojemu je Isus bio na zemlji, vidjet ćemo da je posao stolara bio jedan od tjelesno najzahtjevnijih poslova, s obzirom na to da su stolari za izgradnju tada koristili velika debla i kamenje kako bi gradili. To je značilo rušenje drva i brušenje kamenja, što znači da osim toga što je Isus Bog da je on bio i tjelesno vrlo snažan čovjek.

Isus je imao braću i sestre

Isus nije bio jedino dijete. U stvari, On je imao braću i sestre, unatoč tomu što su očigledno imali drugoga oca. (Matej 12, 46; 13, 55-56; Ivan 7, 3-5; Djela 1, 14) Ipak, nitko od njegove zemaljske obitelji, izuzev zemaljskog oca Josipa i Marije nisu zaista vjerovali u Njega (barem ne sve do Njegova uskrsnuća, nakon čega je povjerovao Jakov).

Isus je plakao

U najkraćem biblijskom stihu piše „Isus je plakao“. (Ivan 11, 35) Time je pokazao svoje duboko i suosjećajno srce. Nakon što je Lazar umro, plakao je s onima koji su plakali, što je Pavao napisao da i mi trebamo činiti. (Rimljanima 12, 15) U drugoj situaciji „Kad se približi i ugleda grad, zaplaka nad njim“. (Luka 19, 41) Plakao je jer je znao da se sud nad jeruzalemskim Židovima brzo približava. Životi izgubljenih bi i nas trebali rastuživati.

Ivan Krstitelj, Isusov rođak

Isus je jednom rekao: „Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega“! (Matej 11, 11) No jeste li znali da je Ivan Krstitelj bio Isusov drugi rođak? Isusova majka Marija je bila rođakinja Elizabete, majke Ivana Krstitelja. (Luka 1, 36)

Ivan Krstitelj je svojevremeno obezglavljen (Matej 14, 9-11) i „kad je Isus to čuo, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu“, (Matej 14, 13) vrlo vjerojatno kako bi tugovao nad gubitkom svoga rođaka, Ivana.

Zaključak

Zanimljivost o Isusu koja najviše oduševljava je ta da je On umro za nas dok smo još bili opaki grešnici i Božji neprijatelji. (Rimljanima 5, 8; 10) Ipak, nitko od nas nije zaslužio da na njegovom mjestu grešnog čovjeka umre bezgrešni Spasitelj. Bez obzira na to, On nas je toliko volio da je umro za nas kako bi nas izmirio s Bogom jer su nas naši grijesi odvojili od Njega. (Izaija 59, 1-2)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com