Što su Isus i učenici jeli na Posljednjoj večeri?

Što se nalazilo na jelovniku Posljednje večere? Što su Isus i učenici jeli na Posljednjoj večeri? Osim vina i beskvasnog kruha, vjerojatno su bile i ove namirnice.

Istraživanje palestinske kuhinje iz Isusovog vremena je otkrilo što je možda bilo na jelovniku tijekom jednog od najvažnijih obroka u povijesti, piše Christian Today.

Isus i njegovi učenici nisu sjedili za pravokutnim stolom

Generoso Urciuoli, arheolog na talijanskom Petrie Centru, i Marta Berogno, egiptolog na eipatskom muzeju u Turinu, objašnjavaju da Isus i njegovi učenici nisu sjedili za pravokutnim stolom, niti su se poredali na jednoj strani stola kao što je naslikano na većini vjerskih slika.

“U to vrijeme u Palestini, hrana je bila postavljana na niske stoliće i gosti su jeli sjedeći na jastucima za pod ili tepisima”, rekao je Urciouli. Štoviše, oni koji su jeli su sjedili okolo stola tako da su najvažniji gosti sjedili pored glavnog gosta.

VIDI OVO: 7 stvari koje vjerojatno niste znali o slici Posljednje večere

Juda je sjedio vrlo blizu Isusa

“Stihovi iz Evanđelja po Ivanu ukazuju da je Juda bio vrlo blizu Isusa, vjerojatno odmah s Njegove lijeve strane. Zaista, rečeno nam je da je Juda umočio kruh u Isusovo jelo, što je bila uobičajena tradicija dijeljenja hrane iz zajedničke posude”, rekao je Urciuoli. Ova i druge manje poznate važne činjenice su sažete u njihovoj knjizi  “Jeruzalem: Posljednja večera”.

Urciuoli i Berogno su koristili biblijske odjeljke, koji govore o Blagdanu sjenica, svadbi u Kani Galilejskoj i druge kako bi izvukli svoje zaključke. Također su prikupili povijesne podatke i tragove iz umjetničkih djela da bi rekonstruirali vrstu hrane i navike oko prehrane u Palestini prije 2.000 godina.

VIDI OVO: Veliki četvrtak: Svi događaji koji su se dogodili na taj dan

Što se nalazilo na jelovniku Posljednje večere?

Iz sakupljenih podataka, zaključili su da se na jelovniku Posljednje večere nalazio kuhani grah, masline, gorko bilje i riblji umak.

Na temelju Evanđelja po Marku, Posljednja večera se dogodila “prvog dana Blagdana beskvasnih kruhova, kada je pashalno janje bilo žrtvovano.” Ovo znači da se na izborniku vjerojatno nalazila i janjetina.

NAJNOVIJE!