NaslovnicaŽivotZnate li koja se zapovijed najviše puta ponavlja u Bibliji?

Znate li koja se zapovijed najviše puta ponavlja u Bibliji?

Kombinacija „Biblije“ i „zapovijedi“ često ima pomalo svečane, ali i mračnije konotacije. I to s razlogom. Pogotovo u Starom zavjetu postoji nezaobilazna povezanost Božjih zapovijedi s posljedicama vršenja ili ne vršenja tih zapovijedi – a posljedice ponekada mogu biti iznimno teške. Pogotovo za današnji svijet.

No kada bi vas netko pitao koja je najčešća zapovijed u Bibliji, vjerojatno biste prvo pomislili na ozbiljnije „nemojte“ i „ne smijete“ zapovijedi i pravila.

No što ako bi vam netko rekao da je najčešća Božja zapovijed u Bibliji povezana sa srećom?

Prije teološkog objašnjenja i argumentiranja, pobliže promotrimo ovo pitanje. U svom članku na stranici DesiringGod.org, autor Jon Bloom naglašava sljedeće zapovijedi koje proglašava najučestalijim u Bibliji:

„Hvalite Gospodina“

„Ne bojte se“

„Radujte se“

„Zahvaljujte“

Bloom naglašava da su sve ove zapovijedi zapravo usmjerene na sreću.

Ako počnemo gledati na Božji Svijet kao na cjelinu, možda i nije teško povjerovati da je njegova zapovijed zapravo sretna zapovijed. Tada počnemo dobivati sliku Boga kao milostivog i dobrog Oca, a ne kao osvetoljubivog. Počinjemo ga vidjeti kao roditelja koji treba disciplinirati svoje nestašno dijete. To uključuje svako upozorenje i zapovijed u Novom zavjetu, ali i sada.

Bloom piše:

„Izravna je veza između Boga koji je pun ljubavi i naše ljubavi prema drugima, te našeg osjećaja sreće. Ne žrtvujemo jedno za drugo. Kada nam Bog zapovjedi da Ga volimo svim svojim bićem ili da volimo druge s istom snagom, strpljenjem, suosjećanjem i milosti kao što volimo sebe, On nam ne zapovijeda da žrtvujemo pravu, trajnu i istinsku sreću. On nam zapovijeda da tražimo našu pravu, trajnu, istinsku sreću.”

Bloom nastavlja govoreći o tome kako nas „Vjerom ispunjena poslušnost vodi prema radosti“.

„Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške“ (1. Ivanova 5,3).

Kako Bloom naglašava, otkriće ove tajne bilo je dovoljno da David zapjeva – doslovno je cijela ljubavna pjesma napisana o Božjim zapovijedima (vidi: Psalmi 19,7-11).

Možda Bloom ukazuje na nešto veće, možda izaziva naše izokrenute percepcije Boga. Bog nije duh u boci koji treba ispuniti svaku našu želju. No, On isto tako nije oštar, krut i opsjednut pravilima. Bog nas ne poziva da živimo isključivo za sreću u ovom životu, ali nam želi dati dio te sreće, samo mali zalogaj – koliko naša grešna priroda to može dopustiti. To je u srži svih Njegovih zapovijedi. Čak ni kontroverzne zapovijedi Starog zavjeta nisu stvorene kako bi nas omalovažavale ili nam učinile život teškim i nesretnim. One su dane isključivo iz ljubavi. Kako bismo bili bliže Njemu – u radosti.

Uostalom, pogledajte kako priča završava: bez suza i bez boli. Prisutna je samo čista sreća, ispunjenje, ljubav i veliko slavlje. I to nam nešto govori o našem Bogu.

Možda će nam bolja percepcija našeg Oca – kroz vizuru Njegovih najčešćih zapovijedi – dati više razumijevanja Njegove Riječi u cjelini.

Možda čak i u toj mjeri da ćemo početi pjevati od radosti.

Autorica: Cristina Rutkowski Ford; Prijevod: Ida Uzunić; Izvor: Crosswalk.com