Zaštita od prokletstva: Kako se zaštititi od prokletstava i crne magije?

Na koje načine se kršćani mogu zaštititi od prokletstava, crne magije i utjecaja demonskih sila? Kojih savjeta se trebamo držati?

Kao kršćani, proklamiramo da je Bog naš svemoćni Gospodin i Kralj. No također trebamo biti svjesni toga da postoje demonske sile koje se protive Bogu i koje imaju određenu moć ovdje na zemlji, sve do Isusovog povratka. 

Kada čujemo o demonskim silama, o ljudima koji mogu prorokovati budućnost ili o crnoj magiji, može nas preplaviti osjećaj panike. Ako je istina da je naš život duhovna borba, što bismo mi trebali činiti kada smo pod napadima Neprijatelja?

Nemaju svi kršćani duboku vjeru kao što ju je imao pisac Psalma 91, koji je bio uvjeren da nikakvo zlo neće doći iz ”straha noćnoga” i ”strijela koje lete danju.”

Primjer 

Pastor je podučavao biblijske lekcije skupini tinejdžera. Oni su mu ispričali zanimljivu priču: jedan od njihovih kolega u svome je domu pozivao duhove. Uz pomoć ploče Ouija, pitao je duhove koliko će dugo jedan od njegovih prijatelja živjeti. Odgovor je glasio: samo tri tjedna. Taj dječak zaista jest preminuo tri tjedna kasnije.

Tinejdžeri su se tjeskobno pitali hoće li njihov kolega proricati i njihovu budućnost. Što biste učinili kada biste saznali da ćete živjeti još kratko vrijeme? Kako se možete zaštititi? 

Biblijska učenja o Sotoni

Biblija jasno govori u knjizi o Jobu da Sotona posjeduje veliku količinu moći. No ondje također čitamo da Sotona ne može učiniti ništa izuzev onoga što mu Bog dopusti. Bog je dao Sotoni dopuštenje da uzme Jobovo zdravlje, ali ne i život. Bog je taj koji podvlači crtu.

Demonske sile ne znaju sve o budućnosti, no znaju puno. Moguće je da njihova proročanstva postaju istinita tako što kod nekoga uzrokuju bolest ili različite nesreće. Ako ste osobno čuli ovakvo proročanstvo, ono možete odmah poništiti proglašavanjem da Sotona nema pravo ovo činiti i da je vaše utočište u Gospodinu. 

Pastor koji je živio u tom području u kojem se događalo jako puno okultnih aktivnosti često je dobivao prijeteća pisma. No poput kralja Ezekije u 2. Kraljevima 19, on je svaku tu situaciju iznio pred Gospodinovo prijestolje u molitvi i niti jedno od prokletstava se nije obistinilo.

Veliku razliku čini kada odbacimo negativne izjave po vjeri u Isusa, umjesto da ih prihvatimo. Poslanica Efežanima 6, 16 spominje štit vjere kao komponentu Božjeg oklopa. Kada nosimo ovaj štit, plamteće Sotonine strijele bit će ugašene i neće nas pogađati. 

VIDI OVO: 7 znakova prokletstva u vašem životu ili obitelji

Vjera u Isusa nas štiti 

Prvi odjeljak Heidelberškog katekizma govori: „Što je naša jedina utjeha u životu i smrti? To što ne pripadam sebi, nego što pripadam, po tijelu i duhu, u životu i smrti, mom vjernom Spasitelju Isusu Kristu.“ Ako pripadamo Isusu Kristu, spašeni smo od vladavine đavla, iako nas on i dalje može gnjaviti. No ako pripadamo Isusu, niti jedna vlas s naših glava neće nestati, osim ako to Otac dopusti. 

Kršćani su sigurni, ako su povezani s Isusom po vjeri. Moralan život, prema Božjim zapovijedima, čuva nas od utjecaja okultnog. Osim ako ne uđemo namjerno u sfere Sotoninog utjecaja, on nas neće toliko napadati. No postoji zabluda, jer čak i kada smo u crkvenim krugovima demoni mogu uzrokovati duhovne povezanosti. Bez istinske vjere, nismo sigurni od prokletstava sotonista i učinaka crne magije. 

Drugi primjer 

Kršćanka je nekoliko godina doživljavala mnoštvo negativnih stvari u njezinom domu i u obitelji. Rekla je da je sve započelo nakon što su se preselili u novu kuću prije nekoliko godina. Otkrila je da je njezin susjed bio umiješan u okultno. Možda je to bio razlog zbog kojeg se susretala s bizarnim stvarima? Razmišljala je, možda bi problemi nestali ako bi se preselili na drugo mjesto.

Takva je poveznica moguća, no trebale bi postojati i druge indikacije prije donošenja ovakvog zaključka. Preseljenje u novu kuću ne bi nužno riješilo sve probleme. Kakve ”točke ulaska” postoje kod nje ili članova njezine obitelji, zbog kojih okultno ima utjecaja na njezin život? Što se događa u novoj kući? Kakvi susjedi žive u njezinom novom susjedstvu?

Može biti privlačno otići živjeti u ”sigurnom” okruženju, no trebamo znati da su kršćani prve Crkve bili manjina, koja je živjela okružena poganima. Za njih, Božji je oklop bio daleko važniji od preseljenja u ”sigurniji” dom. 

VIDI OVO: Može li kršćanin biti proklet?

Rast u vjeri je važan

Apostol Pavao uči: „U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas ljubi. Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.“ (Rimljanima 8, 37-39)

Stoga, ono što je jako važno jest posjedovanje vjere u Boga. Ovdje ne govorimo o nezreloj, neodlučnoj vjeri, nego o vjeri koja raste u spoznaji i milosrđu Gospodina Isusa Krista. Ako vjernik ne raste u vjeri s vremenom, odnosno ako s vremenom ne počne jesti ”čvrstu hranu” umjesto mlijeka, o čemu možemo pročitati u poslanici Hebrejima 5, 12-13, on će biti pod znatno većim rizikom od napada i spletki zlih sila. 

Vjera u Gospodina Isusa Krista ključ je za pobjedu i zaštitu od svih zlih sila. 

Autor: Profesor M. J. Paul; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!