Zašto Bog dopušta iskušenja?

Mnogi se pitaju zašto Bog dopušta da prolaze kroz iskušenja? Zašto dopušta da vjernici prolaze kroz bolna iskustva?

Svi želimo da se stvari odvijaju sjajno. Ipak, odjednom, bez upozorenja problem dolazi u naše živote. Stvari izgledaju sumorno. Sunce odjednom prekriju tmurni oblaci i čini se da naša nevolja nikad neće proći.

Zašto prolazimo kroz te teške dane? Zašto nam se takve stvari događaju? Odgovor: nemam pojma. No, Biblija ima puno toga za reći o tome.

Zašto Bog dopušta da prolazimo kroz iskušenja?

Jedan od najtežih dijelova kršćanske vjere je kušnja s kojom se suočavamo. Bog dopušta testove u našem životu i rijetko ih najavljuje prije vremena. On zapravo kaže: “Kažeš da poznaješ ovaj materijal. Hajde da te testiramo i vidimo koliko ti dobro ide.” Testiranja nas vode iz područja teorije u stvarnost kako bismo mogli početi živjeti svoju vjeru u stvarnom svijetu. A kako bismo trebali reagirati na sve?

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka.” (Jakovljeva 1, 2-4)

Kada ste u nevolji, nema ničeg iritantnijeg nego kada nam netko ležerno kaže: “Smiri se, moglo bi biti gore.” No, Jakov nam u gornjim stihovima kaže i “pravom radošću smatrajte” (neki drugi prijevod kaže: “svaku radost imajte”), jer iskušenja su dragocjena te imaju i svrhu. Iskušenja su od presudne važnosti za našu vjeru. Svi mi imamo vjeru. Pitanje je: vjeru u što? Možete imati ogromnu vjeru u vlastitu fizičku spremu, dok se ne razbolite. Možete imati ogromnu vjeru u vašeg liječnika, dok vam ne kaže da ne može otkriti uzrok vašeg problema. Poanta je priče da bi vjera trebala biti usmjerena na Boga, koji je zavrijedio našu vjeru. Ponekad su potrebni testovi, iskušenja, kako bismo si dokazali da središte naše vjere nije ono što bi trebalo biti.

Isus je rekao u Ivanu 15, 2: “Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese.” Oni koji slijede Boga često se suočavaju s raznim oblicima “orezivanja” ili borbi kako bi donijeli više plodova. Drugim riječima, poteškoće koje Bog dopušta u našem životu omogućuju nam rast u zrelosti (plodnost) i bolje služenje Njemu.

Iskušenja su dragocjena jer izgrađuju ustrajnost i preobražavaju nas
Foto: Pexels

Iskušenja su dragocjena jer izgrađuju ustrajnost i preobražavaju nas

Sotona je izazvao Boga koji se hvalio Jobom i rekao: “Blagoslovio si ga svačime u životu i zato te slijedi.” No, što je Job učinio kada je skoro sve izgubio? Obožavao je Boga, pokazujući da je Sotona pogriješio.

Ako nekom iskušenju pristupimo pravilno, ono će nam dati čvrstu i strpljivu postojanost. Kako Jakov objašnjava: “Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka.” (Jakovljeva 1, 4)

Riječju “potpuni” Jakov nam želi prenijeti ideju o završetku cilja, dolaska do kraja, a “bez ikakva nedostatka” govori o cjelovitosti.

Drugim riječima, Bog za vas ima cilj: da budete poput Isusa. I, kako budete vjerovali Bogu i ustrajali kroz vremena iskušenja, rezultati će biti takvi da ćete, polako ali sigurno, biti sve sličniji Isusu. Postat ćete osoba kakvom vas je Bog dizajnirao: “jednaki obličju Sina njegova” (Rimljanima 8,29).

Iskušenja dolaze da budete “bez ikakva nedostatka”. Razmislite o onima kroz koja prolazite. Što mislite zašto ih Bog dopušta? Koje vas lekcije želi naučiti? Jesu li ta iskušenja: u svrhu toga da Boga vrate na tron vašega srca ili u svrhu pročišćenja vaše vjere i razvijanja vaše postojanosti?

Naša iskušenja nas podsjećaju da one koji vjeruju čeka nešto bolje. U Rimljanima 8, 18 Pavao je napisao: “Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama.” Iako se suočio s mnogim poteškoćama, izdržao ih je jer je znao da ga nakon ovog života čeka nešto daleko veće.

Nemojte odbacivati svoju patnju. Molite Boga da vam da Njegovu perspektivu. Molite da možete gledati ta iskušenja kao dar koji će vas učiniti osobom kakvom vas je Bog dizajnirao.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!