5 razloga zašto Bog dopušta oluje u našem životu

Svi doživljavaju teške trenutke životu. Oni donose bol, patnju ili gubitak. Zašto Bog dopušta oluje u našem životu?

U teškim vremenima dolaze nam u misli svakakva pitanja: Gdje je Bog? Zašto se to dogodilo? Jesam li što pogrešno učinio? Je li Bog to uzrokovao? Ako da, zašto?

Jedino sigurno mjesto u kojem se mogu potražiti odgovori u olujnim vremenima je Božja Riječ. Razmotrimo što govori o tome zašto Bog dopušta oluje u našem životu.

5 razloga zašto Bog dopušta oluje u našem životu

1. Oluje nas vode do pokajanja

Bog je dopustio doslovnu oluju kako bi Jonu doveo do pokajanja (Jona 1, 1-17 ). Iako mu je Gospodin rekao da ode u Ninivu i “propovijedaj u njemu, jer se zloća njihova popela do mene”, Jona se ukrcao na brod da pobjegne u Taršiš od Gospodinove prisutnosti. Ali nitko ne može izbjeći Boga, budući da je svugdje prisutan.

Dok je Jona spavao na brodu, Gospodin “podiže na moru silan vjetar i nastade nevrijeme veliko na moru” (r. 4). Svi mornari pozvali su svoje bogove, nadajući se da će netko od njih intervenirati. Kad su odlučili baciti ždrijeb da vide tko je od njih kriv za oluju, ždrijeb je pripao Joni.

Bezumno je pokušao pobjeći od Boga napuštajući zemlju i odlazeći na more, koje je On stvorio i kontrolirao. Kako bi spasio brod, Jona im je rekao da ga bace u more. Kad su to učinili, bijesna oluja je prestala.

Iako je Jona pokušao pobjeći od Gospodina, Bog ga nikada nije napustio. Čak je i u moru spasio Jonu poslavši veliku ribu da ga proguta. Na kraju je povraćen na zemlju i krenuo je put Ninive kako bi propovijedao što je Gospodin zapovjedio: da se narod pokaje i više neće biti osuđivan za svoje zle puteve.

Na isti način i sami sebi stvaramo probleme kada pokušavamo pobjeći od Boga. Ipak, poput Jone, otkrit ćemo da je On uvijek s nama, čak i u našem neposluhu. Njegova je želja da se pokajemo i vratimo Mu se.

2. Bog nas želi oblikovati u Kristov lik

Bog nas je voljan slomiti i dopustiti patnju kako bi nas učinio sličnima svome Sinu.

Nakon što smo pretrpjeli bolne oluje, izašli smo bolje opremljeni da budemo od pomoći za Njegovo kraljevstvo i ljude koji su u potrebi.

3. Bog nam se otkriva kroz oluje

Teška vremena daju nam novu perspektivu o Gospodinu i njegovom djelovanju. Ponekad to dođe nakon oluje kad se osvrnemo i vidimo kako nas je kroz nju vodio. Tada bolje razumijemo da nam je Njegova snaga bila dovoljna i da je Njegova svrha dobra.

4. Bog nam želi pokazati koliko nas ljubi

Jednom kad shvatimo da su Božje misli i načini toliko viši od naših, shvatit ćemo da je svaka oluja koju On dopusti motivirana Njegovom ljubavlju.

5. Bog nas želi podsjetiti da drži sve pod kontrolom

Budući da je Njegovo znanje potpuno, Bog nikada ne griješi. Ništa se u našem životu ne događa bez Njegove volje. Njegova dobra svrha, moćna snaga i neprestana ljubav uvijek upravljaju olujama koje nam se nađu na putu.

Dok se osvrćete na prošle oluje, što vas je Gospodin naučio o sebi i svojim putovima? Zapamtite, Božja Riječ je nepomično sidro u doba oluje. Držite se čvrsto Njegove Riječi i moći ćete ostati vjerni kad se suočite s najvećim životnim izazovima.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!