Zašto se loše stvari događaju onima koji ustrajno slijede Krista?

loše stvari
Foto: Pixabay

Danas su mnogi kršćani obeshrabreni onime što se događa oko njih. Čuo sam priče o mladim i starim vjernicima kako se suočavaju s raznim poteškoćama, a na prvom mjestu ljube Boga.

Nikad nisu propuštali odlazak u crkvu, prisustvovanje molitvenim sastancima i služenje vjernicima i onima koji nisu poznavali Boga. No ipak se suočavaju s nevoljama.

Možda ste jedan od tih ljudi kojima se događaju loše stvari unatoč tome što ustrajno slijede Krista. Ako ste jedan od njih, želim vas potaknuti:

Bog zna što prolazite.

Nemojte se iznenaditi

Prijatelji, činjenica jest da kad slijedimo Krista, činit ćemo samo ono što je dobro i ugodno Bogu. Ljubit ćemo Boga svim srcem, umom, dušom i snagom. Ljubit ćemo naše bližnje kao što ljubimo sebe.

To zvuči sjajno, ali istina je da ne voli svatko Boga. I budući da svi ne vole Boga, svi neće voljeti svoje bližnje kao same sebe.

Stoga se nemojte iznenaditi kad budete progonjeni, ismijavani, izrugivani, pa čak i odbačeni zato što slijedite Gospodina Isusa Krista. Zapravo je čast prolaziti kroz sve to ako je za Gospodina:

„Blaženi progonjenici zbog pravednosti, jer njihovo je kraljevstvo nebesko! Blaženi bili kad vas zbog mene izvrijeđaju i prognaju, te lažući izreknu svaku opaku riječ protiv vas! Radujte se i kličite, jer velika je na nebesima plaća vaša! Ta proroke su tako prognali prije vas“ (Matej 5,10-12)!

Zašto će nas progoniti?

Da bismo vam pomogli shvatiti zašto se ne trebamo iznenaditi ako nas progone ili nam se događa svašta loše, čak i kada na prvom mjestu slijedimo Krista, evo nekoliko stvari koje valja razmotriti.

1) Imamo neprijatelja

Kao Kristovi sljedbenici moramo shvatiti da smo u ratu. Imamo neprijatelja. Unatoč tome što ga je Gospodin Isus Krist već porazio i razoružao (vidi Kološanima 2,15), ipak će nas pokušati mučiti. Efežanima 6,12 nam govori:

„Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.“

2) Našeg Gospodina Isusa su progonili

U Ivanu 15, sam Gospodin Isus nas upozorava da progonstvo dolazi na nas. Zašto? Pročitajte što je rekao:

„Sjećajte se riječi koju vam ja rekoh: ‘Nije sluga veći od gospodara svojega.’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Ako su riječ moju držali, i vašu će držati.“

3) Da nas pročisti i pripremi

Možda ne želite to čuti, ali teškoće su vrlo važne za naš hod s Kristom. Svatko tko odabere slijediti Isusa, mora izračunati cijenu da ga slijedi, a ta cijena uključuje spremnost trpljenja i prolaženje kroz teška vremena za Njega.

Razmislite o ovim stihovima:

„Pošto i u tome gradu [Pavao i Barnaba] navijestiše evanđelje i mnoge učiniše učenicima, vratiše se u Listru i Ikonij i Antiohiju, učvršćujući duše učenikā, bodreći ih da ustraju u vjeri i govoreći im da nam kroz mnoge nevolje valja ući u kraljevstvo Božje“ (Djela 14,21-22).

„Oni [apostoli] tada odu ispred Vijeća radujući se što se nađoše dostojnima podnijeti sram za ime njegovo“ (Djela 5,40-41).

Budite spremni

Prijatelji, ne plašim vas. Želim vas potaknuti da budete postojani i pripremite se za sve što dolazi. Bog nas voli i želi da budemo spremni na sve. Sjetite se što nam govori 2. Timoteju 3,12 i neka vam bude čast ako se suočavate s nevoljama dok slijedite Krista.

„A i svi koji hoće pobožno živjeti u Kristu Isusu, bit će progonjeni.“

Autor: JB Cachila; Izvor: Christian Today