Zašto je Bog dozvolio medvjedicama da ubiju 42 dječaka samo zato što su rekli Elizeju da je ćelav? O tom događaju čitamo u Bibliji.

„I uzađe on odatle do Betela. Dok se uspinjao putem, izađoše iz grada mala djeca i rugahu mu se govoreći: ‘Uzađi, ćelavi; uzađi, ćelavi!’ On se obazre; pogleda ih, i prokle ih u GOSPODINOVO ime. I izađoše iz šume dvije medvjedice te rastrgoše četrdeset dvoje od te djece“ (2. Kraljevima 2,23-24).

Zašto bi Bog dozvolio da dvije medvjedice ubiju 42 dječaka samo zato što su rekli Elizeju da je ćelav? Elizej je putovao iz Jerihona u Betel kada ga je skupina mladića verbalno napala. Četrdeset i dva (42) je veliki broj ljudi, i vjerojatno su bili organizirana grupa koja je istupila kako bi izazvala Elizeja.

Njihovo se ruganje pokazalo zlonamjerno, pogotovo kada se uzme u obzir da je kultura u to doba inzistirala na iskazivanju poštovanja prema odraslima. Nadalje, izjava – „uzađi, ćelavi!“ – ima kulturni značaj. Prije svega, „uzađi“ se vjerojatno odnosi na Elizejevog prethodnika, Iliju, koji je uzašao u nebo (2. Kraljevima 2,11). Drugim riječima, navode da žele da Elizej ode, a budući da je Ilija otišao na „drugi svijet“, to implicira da su željeli Elizeja mrtvog. Također, epitet „ćelavi“ značio je „nepoštovanje na Istoku, koje se primjenjivalo na osobu čak i sa gustom kosom.“

VIDI OVO: Ateistu je napao medvjed u šumi, a ono što se dogodilo će vas dobro nasmijati i navesti na razmišljanje

Gubavci su morali obrijati svoje glave, stoga je takva izjava mogla biti namjerna i zlobna uvreda – nešto opasno u gomili što može izmaći kontroli.

S obzirom na izazov ovih mladih, njihov zastrašujući broj koji bi mogao predstavljati gomilu, njihovu prikrivenu prijetnju, stav pun prijezira i činjenicu da je Elizej bio Božji prorok, Gospodin je dozvolio da se mladež uništi.

No, Bog nije prekršio svoj vlastiti moralni zakon. Biblija kaže: „Ne ubij.“ Ubojstvo je nezakonito oduzimanje života. No, svi su ljudi sagriješili protiv Boga i zaslužuju smrt (Rim 3,23; 6,23). Dakle, Bog ih je dao ubiti u skladu sa Zakonom.

Autor: Matt Slick; Prijevod: Vesna L.; Izvor: CARM