Zašto Bog ne iscijeli svaku bolest?
Foto: Pexels

Ako Bog ozdravlja, zašto ne iscijeli svaku bolest? Zašto ne iscijeli bolesno dijete ili bolesnog člana moje obitelji?

Vjerujem u učenje o iscjeljenju. Iskusio sam Božje iscjeljenje u svom vlastitom životu i svjedočio sam kako Bog iscjeljuje mnoge ljude tijekom proteklih nekoliko desetljeća moje službe. Jako me tješe stihovi poput onih u Jakovljevoj poslanici, koji nam daju veliku nadu u moć molitve: 

„Pati li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve! Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se“. (Jakovljeva 5, 13-15) 

Istina je da Bog iscjeljuje, no to nije uvijek put koji odabire za nas

Vjerujem da Bog iscjeljuje, no isto tako vjerujem da iscjeljenje nije uvijek put koji Bog odabire za nas. Ponekad Njegov savršeni plan za naše živote jest život u patnji, bolesti i teškoćama. Razlog za to jest taj što nas kroz patnje može naučiti stvari koje ne bismo mogli naučiti preko knjige, seminara ili kroz udobnost i prosperitet. 

Pavao je imao problem s vidom kojeg Bog nikada nije iscijelio. Kada je Timotej bio bolestan, Pavao mu je rekao neka popije malo vina (a ne da se obrati ljudima za iscjeljenje). Lazar koji je uskrsnuo od mrtvih s vremenom je opet umro.

Pavao je rekao da je imao trn u tijelu u vezi kojeg je molio ponovno i ponovno Boga da ga makne, no Bog ga nikada nije uklonio. Job je patio jer je Bog za njega imao puno veću svrhu od puke udobnosti na ovom planetu. Jobova patnja nije bila rezultat nedostatka vjere. 

Bog nas kroz teškoće mijenja i osnažuje

Neki od najvećih blagoslova u ovome svijetu dolaze od Božje moći, koja se pokazuje usred iskušenja. Bog nas kroz teškoće mijenja, oblikuje, osnažuje i izgrađuje. Nema ničeg boljeg od toga kada vas u vašem najtežem trenutku utješi sam Bog. 

Tijekom posljednjih dvadeset i pet godina moje službe, vidio sam kako ljudi bivaju teško povrijeđeni zbog pogrešnih učenja koja govore da Bog želi iscijeliti svaku bol. Takvo uvjerenje može u onima koji trpe stvoriti ogromnu količinu krivnje i zablude u vremenu kada Bog odabere ne iscijeliti.

Dolazi do implikacija kako Bog nije iscijelio zbog toga što kršćanin nije dovoljno vjerovao ili jer skriva neki grijeh. Vidio sam kako vjera kršćana biva uništena zbog ovakvog pogrešnog učenja. 

Bog ima svrhu za tu bolest

Trebamo shvatiti da ponekad Božji plan za nas nije brzo iscijeliti ili popraviti naše probleme. To je u redu. Bog nas i dalje voli. Bog i dalje ima plan. Bog ima izvrsnu svrhu za tu bol, koja na kraju može biti blagoslov za nas kako ne možemo ni zamisliti.  

Bog često odabere iscijeliti! No ponekad nas uči bolje i bolje nam se približi kada hodamo tmurnom cestom patnje. No kako bismo iskusili blagoslov iz toga, važno je da usred oluje otrčimo prema Bogu, a ne od Boga.

Autor: Chris Russell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblestudytools.com

PROČITAJTE JOŠ: