Zašto Bog ne izliječi sve ljude?

Zašto Bog ne izliječi sve ljude? Iako sve može, Bog ponekad neke ljude ne izliječi od neke bolesti do kraja života. 

Nije uvijek Božja volja da fizički izliječi osobu. Osoba može iskreno moliti i imati vjeru da Bog može izliječiti, ali ako nije Božja volja da osigura zdravlje, tada neće doći do izlječenja (vidi 1. Ivanova 5, 14). Ponekad Božji blagoslovi dolaze i na druge načine osim fizičkog izlječenja.

Da je Božja volja da svi ljudi uvijek budu zdravi, svi bi se izliječili svaki put kada se razbole. Ako bi dobro zdravlje bilo Božja volja, onda kršćani nikada ne bi smjeli umrijeti. Ne možemo kriviti nečiju bolest za nedostatak vjere, jer znamo da Bog ponekad koristi bolest kako bi ostvario svoju volju. Također, vjernici koji se razbole nisu samo slučajni. Pavao je “ostavio Trofima bolesnog u Miletu” (2. Timoteju 4, 20), a sam Pavao imao je tjelesnu bolest koju je Gospodin odbio izliječiti (2. Korinćanima 12, 7–9).

Često kršćani imaju pretjerano pojednostavljenu ideju o izlječenju. Oni misle da, ako su bolesni, trebaju samo tražiti od Boga da ih izliječi i, budući da ih Bog voli, On će to odmah učiniti. Izlječenje se uzima kao dokaz ljudske vjere i Božje ljubavi. To se vjerovanje prakticira u nekim krugovima, unatoč istini koju zna svaki roditelj: roditelj ne daje svom djetetu svaki put kada nešto zatraži, bez obzira koliko ga voli.

Bog se proslavlja kroz patnju i bol

Joni Eareckson Tada dugo se borila s tim pitanjem. Kako prepričava u svojoj knjizi Joni, tražila je fizičko izlječenje svoje kvadriplegije. Molila se i potpuno vjerovala da će je Bog izliječiti. Ipak, Joni je i danas u invalidskim kolicima. Nekoliko desetljeća nakon nesreće, zbog koje je ostala paralizirana, Bog ju još uvijek nije ozdravio. Joni je shvatila da je Božja volja da On iskoristi njezinu tragediju kako bi donio nadu drugima, a ne samo kvadriplegičarima.

Joni Eareckson Tada

Njezin program Joni i prijatelji promijenio je bezbroj ljudskih života, jer je svojim dragocjenim savjetima i biblijskom mudrošću mnoge približila Kristu. Poniznost koju pokazuje i životi koje je dotakla, otkrivaju da je Bog iskoristio njezinu bol i patnju kako bi utješio druge koji trpe istu stvar, možda na drugačiji način nego ona. Bog se proslavlja kroz patnju ili tragediju, a Joni Eareckson Tada živi je dokaz toga.

Ako može, zašto Bog ne izliječi sve ljude?

Kada je Isus započeo javnu službu, znamo da gdje god je išao, liječio je bolesne, ali to nije bilo samo zbog ljubaznosti s Njegove strane. Njegova ozdravljenja uvijek su bila znak Njegove vlasti kao Mesije (Ivan 7, 31). Dao je Izraelu okus kraljevstva Božjeg (Luka 11, 20). Oni koji su odbili Njegovu vlast, često su ostajali bolesni (Matej 13, 58). Na primjer, u bazenu Betsaida, Isus je ozdravio samo jednog bolesnog u ogromnom mnoštvu (Ivan 5).

Apostoli su također dobili posebnu moć liječenja bolesnih, a trideset i sedam godina odlazili su posvuda liječeći one koji su čuli njihovu poruku. Opet su njihova čuda, uključujući i ozdravljenje, bila potvrda istine Evanđelja koje su apostoli naviještali.

Ni dvanaest apostola nisu izliječili sve ljude. Neki su nerijetko ostajali bez zdravlja. Pavao kaže Timoteju: “Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti” (1. Timoteju 5, 23). Zašto Pavao nije jednostavno položio ruke na Timoteja i izliječio ga? To nije bilo zato što Timotej nije imao dovoljno vjere; to je bilo zato što nije bila Božja volja da na taj način izliječi Timoteja. Služba iscjeljenja nije bila za ničiju osobnu korist; to je bio znak od Boga – prije svega Židovima – o valjanosti poruke apostola.

Danas ne živimo u apostolskim danima. Naravno, Bog može i danas liječi one koje želi. Pitanje koje moramo postaviti u bilo kojoj situaciji jest: što Bog želi? Želi li izliječiti pojedinca u ovom životu ili ima neki drugi plan da svoju slavu pokaže putem slabosti? Jednog dana će se sva bolest i smrt iskorijeniti (vidi Otkrivenje 21, 4). Joni Eareckson Tada opet će hodati. Ali, do tada dolazi do većih ozdravljenja – čišćenja grešnih srca – koja Bog čini svaki dan.

PROČITAJTE JOŠ: