Zašto Bog ne odgovara na molitve?

Foto: Sander van der Wel/Flickr

Sinoć sam s grupom muškaraca iz naše crkve razgovarao o molitvi. I, kao što je uobičajeno, naše misli su se usredotočile na neodgovorene molitve ili na molitve čiji je odgovor drugačiji od onoga što smo molili ili se nadali.

Zašto postoje vremena kada nam se čini da Bog ne odgovara? Ako dobri Otac neće svojoj djeci dati kamen umjesto kruha, zašto nam se čini da upravo to Bog ponekad čini?

OGLAS

Najbolji način kako odgovoriti na ovo pitanje je pogledati na križ. Božji narod htio je oslobođenje od ugnjetavanja. Htjeli su Mesiju. Željeli su Spasitelja. Tada je Mesija došao. Mesija im je rekao da ih je došao osloboditi. Mesija je pobjedonosno ušao u Jeruzalem kako su proroci unaprijed predviđali. A tada je Mesija brutalno ubijen.

Što se dogodilo? Što sve to znači? Je li ovo bio odgovor na njihove molitve?

Razmišljam o Isusovim učenicima u vremenu nakon raspeća, dok sunce zalazi za vrijeme subotnjeg dana i njihovom pobijeđenom Mesiji koji hladan i mrtav leži u grobu. Mora da su bili zbunjeni. Vjerojatno su si postavljali pitanja. Sigurno su bili smeteni i preneraženi. Ili možda neimpresionirani. Je li ovo bio odgovor na njihove molitve? Što se dogodilo s obećanjem pobjede? Kada će primiti obećano oslobođenje.

Subotnji dan je došao i otišao. Došli su prvi dan na grob, a anđeo im je rekao: ”On nije ovdje, uskrsnuo je.” Magla se počela dizati.

Ono što će Isus ostvariti imalo je malo smisla njima koji je to unaprijed opisivao; ono što je On ostvario imalo je malo smisla dok je trpio; ono što je On ostvario postalo je jasno jedino kada su pogledali nazad. Samo su trebali čekati. Sve je postalo jasno na vrijeme.

OGLAS

Često se i sami nalazimo na istom mjestu. Kada se molimo, i to ustrajno, moleći da vidimo Božju slavu i čast, znamo da će odgovoriti te nam dati ono za čim najviše čeznemo. No trebamo biti strpljivi. Poput učenika, trebamo pogledati u prošlost, sadašnjost i na budućnost očima vjere, pouzdajući se da će u pravo vrijeme sve postati jasno.

Autor: Tim Challies