Zašto Bog testira one koje voli?

Bog redovito testira ljude – ne da bi Bog shvatio što će učiniti, zato što Bog zna sve. Ono služi jačanju i čišćenju vjere Božjega naroda tako da mogu učiti i rasti kroz testiranje.

Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek sa snoviđenjima pa ti iznese kakvo znamenje ili čudo; i to se znamenje ili čudo o kojem ti je govorio ispuni i onda ti on rekne: ‘Pođimo sad za drugim bogovima kojih dosad ne poznaješ i njima iskazujmo štovanje’, nemoj slušati riječi toga proroka ni sne toga sanjača: ta to vas iskušava Jahve, Bog vaš; hoće da dozna ljubite li zbilja Jahvu, Boga svoga, svim srcem i svom dušom svojom.“(Ponovljeni Zakon 13,2-4)

Ovo je primjer situacije testiranja. Bog redovito testira ljude – ne da bi Bog shvatio što će učiniti, zato što Bog zna sve (1. Ivanova 3,20). Umjesto toga, ono služi jačanju i čišćenju vjere Božjega naroda tako da mogu učiti i rasti kroz testiranje.

Nadalje, Bog im govori u otkrivenjima tako da mogu čuti i znati da će ih Bog sada koristiti shodno svojoj svrsi. Stihovi o testiranju se također odnose na Božji antropomorfski izraz gdje Bog govori na ljudski način dok otkriva sebe kroz ljude.

Ako bismo ovo gledali iz perspektive otvorenog teizma, imamo problem. Otvoreni teizam uči da Bog zna sve. Ponovljeni zakon 13,2-4 govori kako Bog može testirati ljude kako bi otkrio vole li Gospodina svim srcem. Ali ako Bog zna sve, kako onda ne zna vole li ga ljudi ili ne? Naravno da zna. To je problem s njihovim gledištem.

Umjesto toga, Bog testira ljude tako da saznaju što je u njihovim srcima.

Izvor: CARM.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!