6 stvari koje su apostola Petra udaljile od Isusa

Učenik koji je hodao do Isusa po vodi bio je isti onaj koji je tri puta zanijekao Isusa. Ovih 6 stvari su apostola Petra udaljile od Isusa.

Šimun Petar (Šimun sin Ivanov, kojemu je Isus dao ime Petar ili Kefa što znači “stijena”) bio je duhovno složena osoba. Revno je trčao je za Isusom, ali je često padao. Možete li se povezati s ovim?

Zašto dva imena?

Slažem se s Johnom MacArthurom, koji je napisao da je “Bog uzeo [Šimuna] običnog čovjeka s ambivalentnom, impulzivnom, nepokornom osobnošću i oblikovao ga u [Petra] vođu poput stijene – najvećeg propovjednika među apostolima i u svakom smislu dominantnu figuru u prvih dvanaest poglavlja Djela apostolskih (…)”.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim. Kaže mu: “Pasi jaganjce moje!” Upita ga po drugi put: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim!” Kaže mu: “Pasi ovce moje! Upita ga treći put: “Šimune Ivanov, voliš li me?” Ražalosti se Petar što ga upita treći put: “Voliš li me?” pa mu odgovori: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Kaže mu Isus: “Pasi ovce moje!” (Ivan 21, 15-17)

Nakon ovog razgovora s Isusom, on se nikada više ne spominje kao Šimun, čak ni kao Šimun Petar. Počevši od Djela apostolskih, on je Petar – Stijena!

6 stvari koje su apostola Petra udaljile od Isusa

Šimun se borio s idolopoklonstvom srca. Imao je druge ljubavi koje su ponekad imale prednost pred njegovom ljubavi prema Kristu. To je razlog zašto ga Isus upita: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odlomak ne objašnjava na što je Isus mislio, ali Šimun je znao! Imao je druge ljubavi … isto tako i mi. Druge Petrove ljubavi su i naše. Opravdavamo ih nazivajući ih hobijima, strastima, talentima, darovima, prioritetima, čak i bogomdanim željama, ali ako dođu ispred Boga, one su idoli.

“Nemoj imati drugih bogova uz mene … Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran.” (Izlazak 20, 3-5a)

Kao i svi mi, i Šimuna Petra odvukle su druge želje. Zamolite Boga da vam pomogne napraviti inventuru srca. Sprječava li vas neka od sljedećih ljubavi da slijedite Krista ili da mu budete poslušni?

1. Ljubav prema sigurnosti

Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: “Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!” Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. (Matej 4, 18-20)

Petar je imao siguran obiteljski posao, ali Isus ga je pozvao iz toga. On i njegov brat Andrija odmah su ostavili svoje mreže i pošli za Isusom. Međutim, nakon Isusova raspeća i uskrsnuća, sigurnost starog obiteljskog posla postali su iskušenje.

2. Ljubav prema obitelji

“Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.” (Matej 10, 37-38)

Ova cijena učeništva bila je izražena dvanaestorici učenika, uključujući Šimuna. Isus to ne bi rekao da oni to nisu trebali čuti i razumjeti. Bio je to težak križ za podnijeti. Ljubav prema Isusu je morala biti na prvom mjestu ili nisu mogli biti Njegovi učenici.

3. Ljubav za zemaljske interese

Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: “Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi! Isus se okrene i reče Petru: “Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” (Matej 16, 22-23)

Petar je imao fokus na zemaljskim stvarima i to je predstavljalo kamen spoticanja i njemu i Kristu! Ta je ljubav, bez sumnje, kamen spoticanja koji tjera učenike da napuste Isusa i vrate se starom životu. Primjer Deme (2. Timoteju 4, 9-10) pada na pamet – taj čovjek je napustio apostola Pavla u vrijeme njegove potrebe jer je bio zaljubljen u ovaj sadašnji svijet.

4. Ljubav prema fizičkim potrebama ili sebi

I povede sa sobom Petra i oba sina Zebedejeva. Spopade ga žalost i tjeskoba. Tada im reče: “Duša mi je nasmrt žalosna. Ostanite ovdje i bdijte sa mnom! I ode malo dalje, pade ničice moleći: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti. I dođe učenicima i nađe ih pozaspale pa reče Petru: “Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom?” (Matej 26, 37-40)

PROČITAJTE: 10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a da toga niste ni svjesni

Petar je često bio na vrućoj stolici zbog svojih drugih ljubavi, ali sve je to bio dio procesa stvaranja učenika. Isus ga je podrezivao, kao što čini za sve svoje učenike (Ivan 15, 1-11). Koliko nas ima tendenciju staviti vlastite fizičke potrebe ispred potrebe za Isusom? Ovo je kritično pitanje u našem današnjem svijetu. Kršćani svoje fizičke “potrebe” i želje, kao što su posao, ljubav i seks, stavljaju ispred poslušnosti Kristu, koristeći se izgovorom da je ono što Bog zahtijeva (čistoća i svetost) preteško.

5. Ljubav prema slici o sebi i ugledu

A Petar je sjedio vani u dvorištu. I pristupi mu jedna sluškinja govoreći: “I ti bijaše s Isusom Galilejcem. On pred svima zanijeka: “Ne znam što govoriš. Kad iziđe u predvorje, spazi ga druga i kaže nazočnima: “Ovaj bijaše s Isusom Nazarećaninom. On opet zanijeka sa zakletvom: “Ne znam toga čovjeka. Malo zatim nazočni pristupiše Petru i rekoše: “Doista, i ti si od njih! Ta govor te tvoj izdaje! On se tada stane zaklinjati i preklinjati: “Ne znam toga čovjeka.” I odmah se oglasi pijetao. I spomenu se Petar riječi koju mu Isus reče: “Prije nego se pijetao oglasi, triput ćeš me zatajiti.” I iziđe te gorko zaplaka. (Matej 26, 69-75)

Petar je opet dokazao da Isus nije njegova prva ljubav. Te grozne noći više je brinuo o svom ugledu nego o svom Gospodaru. Možda se bojao da ne bude uhićen zajedno s Isusom. Bez obzira na razlog, tri puta se odrekao svog Spasitelja i najboljeg prijatelja.

6. Ljubav prema životu

“Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mena, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj?” (Matej 16, 25-26)

Petar se, prije Isusova uzašašća na nebo, suočio (tri puta) s konačnim pitanjem: je li volio Isusa više od svih svojih drugih ljubavi? Uz Božju pomoć i milost, napravio je pravi izbor. Odgovorio je: “Da, Gospodine.” Jedina riječ koju možete staviti ispred Gospodina je “DA”, inače On nije naš Gospodin.

Šimun je postao Petar – Stijena. Na početku knjige Djela apostolskih održao je propovijed i 3000 ljudi se pokajalo i krstilo! Također je izdržao progonstvo, zatvor, pa čak i mučeništvo, ali naučio je voljeti Isusa više od svega drugoga, uključujući i svoj život!

NAJNOVIJE!