NaslovnicaDuhovnostZašto je Bog tražio od pravednika da oženi prostitutku?

Zašto je Bog tražio od pravednika da oženi prostitutku?

Koliko god ova ideja zvučala ludo, ovo je upravo ono što je Gospodin zapovjedio proroku Hošei u Bibliji. Hošea 1,2 kaže: “Jahve reče Hošei:” Idi, oženi se bludnicom i izrodi djecu bludničku, jer se zemlja bludu odala, odmetnuvši se od Jahve!”.

Zašto bi Bog zapovjedio pravednom proroku da uzme prostitutku po imenu Gomer za ženu, samo kako bi ga ona varala? Zar Bog ne želi da brakovi budu čisti i sretni? Ovdje se zaista vidi koliko su Božji putevi viši i sjajniji od bilo čega.

Jedan od mojih omiljenih filmova je Christopher Nolanov “The Dark Knight” (Batman – Mračni vitez), sa Heathom Legderom u ulozi Jokera kao mog omiljenog zlikovca. Jedna scena za pamćenje iz ovog filma je kada Joker zapali gomilu novca na iznenađenje svojih sljedbenika. On onda govori: “Ne radi se o novcu, već o slanju poruke.”

Koliko god neugodan Hošein brak bio u početku, Bog je imao veće planove od jednog lošeg braka. Radilo se o slanju poruke koja je sačuvala na tisuće, ako ne i milijune duša. Bog je zapovjedio Hošei da oženi Gomer kao primjer Božjeg braka s nama. Na mnogo načina, Bog je kao pravedni prorok Hošea, a mi Njegova nevjerna, uprljana i grešna Gomer.

Svi smo postali kao prostitutke za grijeh. Rimljanima 3,23 kaže: “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja.” Naši grijesi nisu šala. Zbog našeg grijeha smo daleko od Božje ljubavi i blagoslova. U našoj nevjeri, odbacili smo ljubav koja nas je podupirala.

Ali nas Bog u svojoj velikoj milosti i dalje traži. On uspostavlja naš brak s njim, ne samo zemaljskim ugovorom, već i prolivenom krvlju njegova Sina Isusa Krista. Kroz Isusa smo pomireni u slavnom braku, ne više kao prostitutke, već kao Kristova Nevjesta, bez mrlje, nabora i krivnje (Efežanima 5,27).

Bog šalje ovu poruku svima nama kroz brak koji je Hošea imao s Gomer, da je On pravedan i svet ženik željan da voli i da nas osvoji unatoč našoj nevjeri, a da se mi kao nepravedne nevjeste trebamo vratiti Njegovoj vjernoj dobroti i da se pomirimo sa njim kako bi primili Njegovu cjelovitost.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today