13 razloga zašto brakovi propadaju (i kako obnoviti narušeni odnos)

Zašto mnogi brakovi propadaju? Ovaj članak zadire dublje u srce problematike, istražujući 13 prevladavajućih razloga bračnih neuspjeha te nudi praktična rješenja za te probleme.

Brak je najsvetija i najljepša institucija koju je Bog utemeljio. To je ujedinjenje između muškarca i žene, koje nastaje kao oblik doživotnog saveza ljubavi i obostranog posvećenja. No, usprkos posvećenosti i ljepoti bračnog života, neki kršćanski brakovi završavaju razvodom.

Biblija nam pruža jasno i sveobuhvatno razumijevanje razloga zašto brakovi ne uspijevaju, kao i vodiča koji pomaže kako do toga ne bi došlo. Ovaj članak zadire dublje u srce problematike, istražujući 13 prevladavajućih uzroka bračnih neuspjeha te nudi praktična rješenja za te probleme.

1. Nedostatak komunikacije

Kada bračni parovi prestanu komunicirati jedni s drugima, to može dovesti do sloma odnosa. Biblija nas uči: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima.“ (Efežanima 4, 29) Odvojite vrijeme za međusobnu komunikaciju. Odmaknite od sebe sve što vas može ometati i aktivno slušajte jedni druge. Redovito zajedno molite i otvarajte se jedno drugome.

2. Preljub

Kada je jedan partner nevjeran, to može biti devastirajući udarac za brak. Biblija nas uči: „Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog.“ (Hebrejima 13, 4) Ako se preljub dogodio, tražite oprost i obnovu odnosa kroz molitvu i savjetovanje. Radite aktivno na ponovnoj izgradnji povjerenja i budite odgovorni jedni prema drugima u budućnosti.

3. Problemi s financijama

Financijski problemi veliki su uzročnik propalih brakova. Bez obzira na to radi li se o pretjeranom trošenju, nepravilnom upravljanju financijama ili neslaganju u vezi financijskih ciljeva, novac može biti veliki problem u bračnom odnosu.

Parovi trebaju zajedno raditi na utemeljivanju zajedničkog proračuna, trebaju zajedno postaviti financijske ciljeve i trebaju naučiti živjeti unutar financijskih mogućnosti. Također je važno tražiti pomoć od financijskog savjetnika, kada je to potrebno.

1.Timoteju 6, 10: „Jer ljubav prema novcu korijen je svih zala.“

4. Nedostatak intimnosti

Nedostatak tjelesne i emocionalne intimnosti može stvoriti razdor u braku. Biblija nas uči: „Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu.“ (1. Korinćanima 7, 3)

Bračni parovi trebaju svoju bračnu intimnost staviti kao prioritet i trebaju stvoriti snažnu emocionalnu i tjelesnu povezanost.

5. Različiti prioriteti

Kada partneri imaju različite prioritete, to može dovesti do sukoba i prekida komunikacije u braku. Biblija o ovome uči: „Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne.“ (Propovjednik 4, 9-10) Vodite otvorene i iskrene razgovore u vezi vaših prioriteta i pronađite načine kako doći do dogovora i kako možete biti podrška jedni drugima u postizanju vaših ciljeva.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

6. Neriješeni problemi

Kada problemi ostanu neriješeni, oni mogu stvoriti gnjilež i dovesti do prijezira u braku. Biblija nas uči: „Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.“ (Matej 5, 23-24) Parovi trebaju aktivno raditi na rješavanju sukoba što je prije moguće i ne trebaju se ustručavati tražiti pomoć savjetnika, kada je to potrebno. Također je važno prakticirati opraštanje i težiti održavanju pozitivnog pogleda na cjelokupan odnos.

7. Neadekvatno provedeno vrijeme

Kada bračni parovi ne provode dovoljno kvalitetnog, zajedničkog vremena to može stvoriti osjećaj nedovoljne povezanosti, što može dovesti do prekida bračnog odnosa. Bračni parovi trebaju učiniti da im provođenje vremena zajedno bude prioritet i trebaju se aktivno truditi kako bi se povezali na emocionalnoj, tjelesnoj i duhovnoj osnovi. Također je važno odvojiti vrijeme za aktivnosti u kojima uživaju oba partnera i koje oba partnera smatraju važnima.

Efežanima 5, 21-33:

Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu! Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu. Doista, mi smo udovi njegova Tijela! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.“

8. Nestvarna očekivanja

Nestvarna očekivanja mogu biti ogroman izazov u braku. Kada partner i partnerica očekuju previše jedno od drugog, to može stvoriti razočaranje i može dovesti do sloma odnosa.

Parovi trebaju biti realistični u vezi međusobnih očekivanja i trebaju težiti održavanju pozitivno pogleda na njihov brak. Isto je tako važno otvoreno i iskreno komunicirati u vezi međusobnih očekivanja i djelovati zajedno na pronalasku rješenja, kada je to potrebno.

1.Korinćanima 13, 4-7:

Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.“

9. Nedostatak emocionalne podrške

Nedostatak emocionalne podrške može dovesti do sloma bračnih odnosa. Kada parovi ne pružaju emocionalnu podršku jedno drugome, to može stvoriti udaljenost i može dovesti do osjećaja usamljenosti i izolacije.

Bračni parovi trebaju aktivno raditi na pružanju međusobne emocionalne podrške, aktivnom slušanju te na izražavanju empatije i suosjećanja. Dobro je tražiti savjetovanje kada je to potrebno, radi poboljšavanja vještina emocionalne intimnosti.

Galaćanima 6, 2: „Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov!“

10. Razlike u životnim stilovima

Razlike u životnim stilovima mogu isto tako biti ogroman izazov u braku. Kada muž i žena imaju različite poglede na stvari kao što su posao, igra i društvene aktivnosti, to može dovesti do sukoba i u konačnici može dovesti do sloma odnosa.

Parovi trebaju aktivno raditi kako bi razumjeli životne stilove jedni drugih i trebaju pronaći načine kako jedni drugima mogu biti podrška. Također je važno otvoreno i iskreno komunicirati, kao i težiti pronalasku zajedničkog stajališta kada je to potrebno.

1.Korinćanima 7, 17: „U drugome svatko neka živi kako mu je Gospodin dodijelio, kako ga je Bog pozvao. Tako određujem po svim crkvama.“

VIDI OVO: Biblijski citati o braku: 20 citata koji svaki bračni par treba pročitati

11. Sebičnost

Kada je jedan partner sebičan, to može dovesti do nezadovoljstva i sukoba u braku. Biblija nas upućuje da potrebe drugih trebamo stavljati ispred vlastitih potreba. Filipljanima 2, 3: „Ništa ne činite uz prkos ili za ispraznu slavu, nego u poniznosti neka jedan drugoga smatra većim od sebe!“

12. Razlike u odgajanju djece

Kada žena i muž imaju različite poglede u vezi discipliniranja, obrazovanja ili drugih odgojnih mjera, to može dovesti do sukoba, pa čak i do sloma brakova. Parovi trebaju zajedno raditi na utemeljivanju zajedničkog plana odgoja djece. Trebaju otvoreno i iskreno komunicirati i trebaju biti podrška jedno drugome.

Izreke 22, 6: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.“

13. Ne stavljanje Boga na prvo mjesto

Jedan od glavnih razloga raspada brakova jest zbog davanja prioriteta svjetovnim stvarima, umjesto Bogu. Kada parovi ne stavljaju Boga na prvo mjesto, to dovodi do nedostatka duhovne intimnosti i prekida komunikacije s Bogom. Biblija nas uči: „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.“ (Matej 6, 33)

Učinite Boga središtem svoga braka i tražite Ga u svakom segmentu vaših života. Zajedno čitajte Bibliju i redovito zajedno molite. Služite zajedno u zdravoj lokalnoj zajednici.

Izvor: Faithpot.com; Prijevod: Ivan H.