Zašto djeci mozak ne radi? Današnji roditelji čine veliki propust!

Ruska neurologinja i psiholingvistica Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u djetinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod djece.

“Suočeni smo s vrlo teškim zadatkom – nalazimo se na raskrižju između osoba koje pišu tekstove prema znanstvenim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju “hipertekstove”, uopće ne znaju pisati, ugledaju se na poznate javne osobe i ne znaju osnovnu gramatiku”, kaže znanstvenica.

VIDI OVO: 12 ključnih stvari za odgoj djece na kršćanski način

Stalno se priča o tome kakva je današnja mladež, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije… Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

“Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo dijete koje je krenulo u školu nije naučilo lijepo pisati, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije valjalo, oblikovalo, ako ne zna rukovati škarama, ne zna nanizati perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.”

VIDI OVO: 13 stvari koje roditelji ne smiju raditi ako žele odgojiti mentalno jako dijete

Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vrijeme ne razvijete finu motoriku kod djece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi”, poručila je znanstvenica.