Odgojiti mentalno jako dijete ne znači da ono neće plakati kada je tužno ili kada padne. Mentalno jako i zdravo ne znači otporno na probleme, a isto tako ne znači skrivati emocije.

Zapravo je obrnut slučaj. Mentalna snaga znači da se dijete ne razočara oko neuspjeha. To mu daje snage da nastavi, čak i kada ih pogađa teška sumnja u vlastite sposobnosti. Kako bi djeca ostvarila svoj veliki potencijal u životu, važno je mentalno ih odgajati i usmjeravati.

No, to znači da roditelji trebaju paziti na neke nezdrave oblike odgajanja koji djeci uskraćuju mentalnu snagu.

Ovih 13 stvari kao roditelji ne smijete raditi ako želite odgojiti mentalno jako dijete!

1. Osuđivanje mentaliteta žrtve

Ako dijete dobije gol na nogometnoj utakmici ili padne test iz kemije, to ih ne čini žrtvom. Odbacivanje, neuspjeh i nepravda dio su života.

Nemojte svojoj djeci potpomagati u njihovom samosažaljenju. Naučite ih da uvijek mogu izvući uspjeh čak i u nepravednim i teškim situacijama.

PROČITAJTE: 12 karakteristika mentalno jakih ljudi

2. Odgajanje i krivnja

Ako se često osjećate krivim zbog nečega, to vašem djetetu šalje poruku da je osjećaj krivnje nesavladiv. Djeca koja tako nauče neće znati reći „ne“ nekome tko kaže „Budi prijatelj, daj da prepišem tvoj test“ ili „Ako me voliš, to ćeš napraviti za mene.“

Pokažite svojoj djeci da, iako ponekad osjećate krivnju i suosjećanje, kao i svaki dobar roditelj, da ne dopuštate da vam takvi osjećaji zamagle sud.

3. Postavljanje djece u središte svemira

Ako cijeli svoj život vrtite oko svoje djece, oni će odrasti s osjećajem da ih cijeli svijet tako vidi. To otvara mogućnost da se razviju u egoistične odrasle osobe, a takvi neće napredovati u životu.

Poučite djecu da se usmjere na to kako mogu dati svoj doprinos svijetu, a ne kako mogu profitirati od njega.

4. Dopuštate da strah utječe na odluke

Ako držite svoje dijete pod budnim okom to će vas sačuvati brige, ali ako pretjerate u tom pristupu vaše će dijete misliti da uvijek treba pobjeći pred strahom i izazovom.

Svojoj djeci pokažite da se strah najbolje rješava ako se s njim suoči, i tako ćete odgojiti odvažne mlade ljude koji se ne boje izazova.

5. Dajete djeci previše kontrole

Ako djeci dopuštate da diktiraju za stolom pod objedom, ili kada svi skupa odete na odmor, dajete im moć s kojom se oni ne mogu nositi. Ako djecu tretirate kao jednake, ili kao da su oni glavni, tako im zapravo uskraćujete mentalnu snagu.

Dajte im priliku da iskuse kako je to biti poslušnim, slušati ono što ne žele slušati, i raditi nešto što ne žele. Djeci dopustite da donose jednostavne odluke i održavajte jasnu obiteljsku hijerarhiju.

6. Očekujete savršenstvo

Zdravo je imati očekivanja od djeteta, ali loše je za dijete ako očekujete savršenstvo. Naučite djecu da je neuspjeh normalan, i da ne moraju biti sjajni u svemu što rade.

Djeca koja teže dati sve od sebe, a ne biti najbolji u svemu, sebe neće mjeriti naspram drugih.

VABo2040 / Pixabay

 

7. Dopuštate djeci da izbjegavaju odgovornost

Možda ste u iskušenju popuštati djeci oko svakodnevnih obveza i škole. Na kraju krajeva, ne želite da im djetinjstvo bude preopterećeno.

No važno je znati da djeca koja obavljaju dužnosti koja su primjerena za njihovu dob nisu preopterećena. Naprotiv, raste im mentalna snaga kojom će postati i odgovorni građani.

PROČITAJTE: 5 ranih znakova mentalnih bolesti kod djece

8. Štitite ih od boli

Loši osjećaji, tuga i tjeskoba dio su života. Ako djeci dopustite da iskuse te bolne osjećaje, to im daje priliku da razvijaju toleranciju.

Djeci dajte usmjerenje i podršku koja im treba kako bi se suočili s patnjom, jer će tako razviti samopouzdanje u sebe i vlastite sposobnosti kada u budućnosti dođu poteškoće.

9. Osjećate se odgovorno za emocije vašeg djeteta

Kada usrećujete svoju djecu kada su tužna, ili kada ih smirujete dok su uznemireni znači da preuzimate odgovornost za balansiranje njihovih emocija. Djeca trebaju razviti emocionalnu snagu kako bi mogla kontrolirati vlastite osjećaje.

Proaktivno podučavajte svoje dijete kako da se nosi sa svojim osjećajima, a ne da se uvijek oslanja na druge.

10. Ne dopuštate im da rade pogreške

Djeci nećete pomoći ako pišete zadaću za njih, ako tri puta provjeravate jesu li ponijeli sendvič u školu, ili ako ih stalno podsjećate koji su im poslovi oko kuće. Prirodne okolnosti i posljedice najveći su životni učitelj.

Kada dijete pustite da nešto pogriješi, i kada im pokažete kako popraviti situaciju, pomažete im da se razviju i postanu mudriji.

PROČITAJTE: 3 mentalne barijere zbog kojih ne možete čuti Božji glas

11. Miješanje discipline i kazne

Kazna znači da dijete za loše postupke dobiva zasluženi oblik patnje i nelagode. Disciplina, s druge strane, znači da ih podučavate da u budućnosti postanu bolji.

Odgajanje djeteta koje se „kloni nevolje“ nije isto što i odgajanje djeteta koje želi donositi dobre odluke. Pomozite svome djetetu da donosi vlastite odluke i da bude svjesno posljedica koje proizlaze iz njihovih odluka.

12. Idete lakšim putem da izbjegnete nelagodu.

Iako si činite trenutnu uslugu ako popustite djetetu koje cvili ili ako odradite njihov posao, to će kod njega razviti nezdrave navike.

Pokažite djetetu da nagrada najčešće dolazi naknadno i da se odupru putevima koji se čine lakši. Tako ćete ih naučiti da ustraju i da budu snažni i kada im je mentalno neugodno.

13. Nepodučavanje vrijednostima

Mnogi roditelji svojoj djeci ne prenose vrijednosti za koje se zalažu zato što su obuzeti svakodnevnim kaosom u svome životu zbog kojeg ne vide širu sliku.

Pazite da vaša djela reflektiraju vrijednosti do kojih vam je stalo u životu, jer tako ćete svome djetetu prenijeti principe i smisao u životu.

Autorica: Amy Morin; Izvor: Faithit.com