NaslovnicaDuhovnostZašto je Isus rekao da Sin Čovječji mora biti podignut (Ivan 3,...

Zašto je Isus rekao da Sin Čovječji mora biti podignut (Ivan 3, 14)?

U Ivanu 3, 14-15 Isus kaže: “I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni.”

Ovo je prva od tri reference u Ivanovoj knjizi o tome da je Isus “podignut” (vidi također Ivan 8, 28 i 12, 32 ). Zajedno, ovi stihovi govore o dva načina na koji će Isus biti “podignut”: 1) na križu prilikom raspeća i 2) u Njegovom slavnom uzvišenju kao Onoga koji sjedi iznad svega.

Kad je Isus rekao da Sin Čovječji mora biti podignut “kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji”, mislio je na Brojeve 21, 4-9. U tom odlomku, Izraelci su lutali pustinjom i “na putu postali nestrpljivi” (stih 4).

Postali su frustrirani okolnostima u kojima su se nalazili te su se žalili protiv Boga i Mojsija. Kao kaznu za njihovu pobunu i nedostatak vjere, Gospodin je poslao zmije otrovnice među Izraelce, te su mnogi ljudi umrli.

Podignuta zmija na stupu

Tijekom ove kušnje, Božji narod se pokajao zbog svoje pobune i molio Mojsija da zamoli Boga da ukloni zmije. Mojsije se molio za narod, a Gospodin mu je odgovorio, govoreći: “Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda.” (Brojevi 21, 8).

Mojsije je poslušao Gospodinovu uputu i postavio brončanu zmiju otrovnicu na stup. Mnogi su Izraelci tada to pogledali i kao rezultat toga bili spašeni od zmijskog ugriza.

Ovdje je važno napomenuti da nije bilo ničeg magičnog ili idolopokloničkog u onome što je Bog rekao Mojsiju da učini. Ni zmija ni stup sami po sebi nisu imali nikakvu ljekovitu moć.

Umjesto toga, Božja je sila bila ta koja je spasila i izliječila Izraelce. Gledajući zmiju na stupu, Izraelci su priznali svoj grijeh, pokajali se za svoju pobunu i obratili se Bogu s vjerom da ih spasi i izliječi.

Isus je bio podignut na križ

Na sličan način, Isus je bio podignut na “stup” (tj. križ), te svi koji gledaju u Njega u pokajanju i vjeri bit će spašeni. Isus uklanja žalac smrti i čuva nas od “zmijskog ugriza” Sotone, te stare zmije (vidi Otkrivenje 12, 9).

Prvo i osnovno značenje koje je Isus imao na umu kada je rekao da Sin Čovječji mora biti podignut bilo je da će biti doslovno podignut sa zemlje prilikom svog raspeća.

Međutim, sekundarno, Isus je također govorio o uzdizanju u svom uskrsnuću, uzašašću i proslavljenju. Isus je bio “podignut” iz groba kada ga je Bog uskrisio iz mrtvih ( 1. Korinćanima 15, 3-4 ).

Isus je bio “podignut” sa zemlje i vraćen na nebo nakon svog uskrsnuća (Djela 1, 9-14 ). I sada je Isus “podignut” nad svakim anđelom, autoritetom i silom (1. Petrova 3, 22-23). On sjedi zdesna Bogu Ocu, iznad svega stvorenoga (Efežanima 1, 20-23).

Dakle, Isusovo spominjanje uzdizanja Sina Čovječjeg u Ivanu 3, 14 bilo je predznak i Njegovog raspeća i uzvišenja.

Ovaj video je prekrasno uprizorenje onoga što je uzdignuti Isus učinio za tebe!

Izvor: Gotquestions.org