Zašto je Isus činio čuda na zemlji?

Zašto je Isus činio čuda na zemlji?
Foto: lds.org

U Isusu vidimo Boga koji je duboko zahvaćen našom boli, pun samilosti zbog naše patnje, koji plače s nama, želi odgovoriti na naše molitve i donijeti nam duhovno i tjelesno izlječenje.

Na početku svoje zemaljske službe Isus je odmah počeo činiti čuda. Brzo se proširio glas o Njemu da je pretvorio vodu u vino, utišao oluju, istjerao demone … Sve se to dogodilo kako bi se ljudi pitali: “Tko je pak ovaj?” (Marko 4, 41).

Zašto je Isus činio čuda i što ta nadnaravna djela danas znače za naš život?

Isus je činio čuda kako bi pokazao suosjećanje i udovoljio ljudskim potrebama

Odmah na početku evanđelja po Marku, Isus susreće čovjeka bolesna od gube. Gubavac ga moli da ga ozdravi. Marko 1, 41 kaže: “Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: ‘Hoću, budi čist!'”

Isusova čuda često nisu bila planirana; često su bili spontana, rezultat sjecišta Božje ljubavi i ljudske patnje.

VIDI OVO: Zašto je Isus činio čudesa i znakove?

Zašto bi nam suosjećajni Isusov primjer trebao biti toliko ohrabrujući danas? To je zato što Biblija uči da je Isus Bog u tijelu. Kakav je Bog? Što Bog osjeća? Kako Bog reagira na ljudsku patnju? Da bismo odgovorili na ta bezvremena pitanja, trebali bismo pogledati Isusa. U Isusu vidimo Boga koji je duboko zahvaćen našom boli, Boga koji je pun samilosti zbog naše patnje, Boga koji plače s nama i Boga koji želi odgovoriti na naše molitve i donijeti nam duhovno i tjelesno izlječenje.

Isus je činio čuda da potvrdi da je Sin Božji

Jedan detalj koji govori o Isusovim čudima jest da su čuda samo mali dio Njegove službe. Biblija nagovještava da sama čuda nisu bila poanta. Čuda su zapravo služila kao “znakovi” koji upućuju na veću stvarnost. Djela 2, 22 kažu: “Isus Nazarećanin bio je od Boga među vama potvrđen silama, i čudesima, i znacima.” Čuda su potkrijepila Isusove tvrdnje da je Sin Božji.

Kad su čuda prestala, Isus je shvatio da se gomile okreću od Njega radi nekih drugih interesa. Umjesto da čudima utječe na mnoštvo, tako što će iscijeljeni govoriti o Njemu, Isus je tražio od njih da šute. A onda je iskoristio priliku da poduči svoje najbliže sljedbenike o svom poslanju kao Spasitelja koji će patiti, umrijeti i uskrsnuti.

Isus je prepoznao da nada svijeta ne počiva na nekoliko iscjeljenja, već na jedinstvenom čudu Njegove smrti i uskrsnuća iz groba. Čuda, kao znakovi koji upućuju na dublju istinu o Isusu, trebala bi nas natjerati da vjerujemo u Njega. Kada je trebao potvrditi svoj identitet zbog sumnjivog Ivana Krstitelja, Isus je u Luki 7, 22 apelirao na svoja čuda: “Pođite i javite Ivanu što ste vidjeli i čuli: slijepi gledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje.”

Isus je činio čuda kako bi ukazao na svijet koji dolazi

Nadnaravna Isusova djela su poput bljeska svjetlosti koja na trenutak osvjetljava tamnu noć, omogućujući nam da jasno vidimo. Taman kad pomislimo da je ovaj život sve što postoji, čuda nas uvode u drugi svijet – duhovnu stvarnost Božje prisutnosti, kraljevstva, ljubavi i vječnosti.

VIDI OVO: Ozdravlja li Bog i danas?

Isusova čuda su sažetak ranih poglavlja Biblije. U rajskom vrtu čovječanstvo je postojalo s Bogom u savršenom skladu i miru. Kad je Isus izliječio bolesne, vratio vid slijepima i smirio oluju, vratio nas je – čak i na trenutak – u savršenstvo Edena. Nadnaravna Isusova djela također su predukus budućeg Edena – svijeta koji je opisan u Otkrivenju 21-22. Baš kao što je Bog u početku sve predivno stvorio, On će na kraju vremena ponovno stvoriti svijet. Stoga, Isusova čuda nisu samo izazov našem umu, već i obećanje našim srcima da će doći svijet koji svi želimo.