NaslovnicaDuhovnostZašto je Isus rekao Mariji Magdaleni "Ne zadržavaj se sa mnom"?

Zašto je Isus rekao Mariji Magdaleni “Ne zadržavaj se sa mnom”?

Isusova izjava “Ne zadržavaj se sa mnom” ili u nekim prijevodima “Nemoj me se dodirnuti” zvuči pomalo zbunjujuće. Što je Isus mislio reći Mariji Magdaleni? 

Marija Magdalena je u jutro uskrsnuća otkrila Isusova prazan grob i susrela se s Njim u vrtu. Kad Ga je prepoznala, htjela je zadržati se u razgovoru s Njim.

Isusov odgovor na njezin zagrljaj bio je: “Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.” (Ivan 20, 17)

Marija Magdalena je tog kobnog nedjeljnog jutra otišla do Isusove grobnice, samo da bi pronašla otkotrljan masivni kamen koji je pokrivao ulaz (Ivan 20, 1).

Nakon što je obavijestila Petra i Ivana, koji su pregledali mjesto događaja i vratili se kući (Ivan 20, 2-4, 5-10), Marija je ostala. Zbunjeno je plakala za Isusovim nestalim tijelom, razgovarajući s dvojicom anđela i isprva zamijenivši Isusa s vrtlarom (Ivan 20,11-15). Tek kad je Isus zazvao njezino ime, ona ga je prepoznala i htjela ga se dotaknuti (Ivan 20,16).

“Ne zadržavaj se sa mnom”

Isusova izjava: “”Ne zadržavaj se sa mnom” poslužila je da podsjeti Mariju da se Njegovo uzašašće k Ocu još nije dogodilo i da je još bilo vremena prije nego što će otići.

Nije Ga trebala zadržavati kao da Ga sprječava da ode. Umjesto toga, Isus ju je uputio da podijeli vijest s drugim učenicima da će On uskoro uzaći (Ivan 20, 17). Marija je vjerno izvršila ovu misiju (Ivan 20, 18).

VIDI OVO: Marija Magdalena: Tko je ona bila?

Prije svog uzašašća, Isus je proveo više vremena sa svojim učenicima, jačajući njihovu vjeru kroz različita pojavljivanja (npr. Ivan 20, 19-29).

Razumljivo, Marija je bila presretna što je vidjela Isusa živog nakon što je svjedočila Njegovoj smrti i oplakivala Ga na grobu.

Uzimajući u obzir njezinu prošlost s Isusom – On je iz nje istjerao sedam demona i bila je Njegova sljedbenica od početka Njegove službe (Luka 8, 2) – njezina reakcija da prione uz Njega bila je prirodan izraz ljubavi.

Isus požuruje Mariju da ispuni svoju svrhu

Kad je Isus rekao Mariji: “Ne zadržavaj se sa mnom”, nježno ju je gurnuo da ispuni svoju svrhu, najavljujući uskrsnuće učenicima.

Moguće je da je Marija bila među ženama spomenutim u Djelima 1, 14, koje su se molile i čekale dolazak Duha Svetoga kao što je Isus obećao (Ivan 14, 26; 15, 26).

Iako Biblija pruža malo informacija o Mariji Magdaleni, njezina je odanost i ljubav prema Isusu očita. Ona je bila prva osoba za koju je dokumentirano da je svjedočila Isusu nakon Njegovog uskrsnuća, što je dokaz njezine duboke povezanosti s Njim.

To nije bio ukor

Isusove riječi Mariji: “Ne zadržavaj se sa mnom” nisu bile ukor, nego uvjeravanje da će On još malo ostati s njima. Ovaj izvještaj nas poziva da razmislimo o vlastitom odnosu s Isusom.

Jesu li Njegova smrt i uskrsnuće za nas samo povijesni događaji? Ili, poput Marije, jesmo li voljni prionuti uz Isusa i preuzeti zadatke koje nam On dodjeljuje?