NaslovnicaDuhovnostZašto je kršćanima važno primiti Duha Svetoga?

Zašto je kršćanima važno primiti Duha Svetoga?

Bog je veliki darivatelj. Nitko nije velikodušan kao on. Darovi koje nam daje – blagoslovi, novi život, nove spoznaje i oprosti – veći su od bilo kojeg dara koji možemo primiti.

No, od svih darova koje nam Bog dariva, nema ničega većeg od Njega samoga. U svojoj je ljubavi prema nama prvo dao Isusa Krista putem kojega se možemo iskupiti. Isto nam je tako dao i Duha Svetoga.

Kada sam započeo svoj hod u vjeri, Duh Sveti me više plašio nego što me oduševljavao. Bio sam uplašen idejom da me prevlada duh koji nije moj, pa sam se ustručavao. No, kada sam Ga jednoga dana iskusio, život mi je bio zauvijek promijenjen.

Primanje Duha Svetoga ne samo da je moguće, nego je i nužno za kršćanski život. Ne možemo živjeti za Boga i u Bogu osim po moći, djelovanju i manifestaciji Duha Svetoga u našem životu. Sveti Duh opipljivo djeluje u našim srcima, umovima i našim tijelima. Na taj način možemo iskusiti Božju milost na Zemlji, kao što je i u nebesima.

Kroz osobu i djelo Duha Svetoga Bog djeluje u nama i omogućuje nam da se nanovo rodimo, pomirimo, dobijemo snage, vodstvo i prosvjetljenje za zadatke koje nam je Bog povjerio. No, kako Duh Sveti djeluje u našem životu? Razumijevanje ovoga je nužno kako bismo mogli znati upitati Boga o njegovom djelovanju u nama, i kako bismo prepoznali djelovanje Duha Svetoga u nama.

Savjetnik

Biblija se na Duha Svetoga referira u mnogim imenima, no jedan od najčešćih je onaj savjetnika, utješitelja i branitelja. U Ivanovom evanđelju 14,26 Isus govori o Duhu Svetomu: „A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenut će vam sve, što vam rekoh.“

Sveti nas Duh vodi u istini i daje nam mudrost kojom se vodimo i preko koje možemo voljeti Boga i druge, kroz naše misli i djela.

Omogućitelj

Jeste li se ikada osjećali kao da ne možete nešto učiniti fizički ili psihički, no ipak ste našli snage to učiniti? Vjerojatno je u tom slučaju Duh Sveti djelovao u vama. Božji je Duh poznat po tome što je muškarcima i ženama omogućio u Bibliji, pa i danas, da čine stvari koje inače ne bi mogli sami učiniti. U Filipljanima 4,13 se navodi kako „Sve mogu u onome, koji me krijepi.“, to je zato što je Krist poslužio kao most koji nam omogućuje kontakt s Duhom koji nam daje darove, sposobnosti i poticaje kojima možemo činiti velike stvari za Njega.

Onaj koji čini promjene

Sveti Duh ne mijenja samo naše duhovno odredište, nego nas mijenja i ovdje na zemlji.  U Djelima apostolskim 1,8 navodi se: „Nego ćete primiti jakost Duha Svetoga, kad siđe na vas i bit ćete mi onda svjedoci …“

Biti svjedokom znači mnogo više od sposobnosti govora pred masom ljudi. Ono isto tako znači posjedovati moć življenja na način koji slavi Boga. Sveti je Duh onaj koji mijenja naša srca i stavove, da se možemo okrenuti od grijeha i ući u svjetlo Kristovo.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ida R.; Izvor: Christian Today